Σαν να μην συμβαίνει τίποτα, απτόητοι, αμετανόητοι, ύποπτοι και με αρκετή δόση πολιτικού αναισθητικού, η υπουργός Παιδείας, ουσιαστικά όμως ο πρωθυπουργός και όλο το Επιτελικό Κράτος, αναγκάστηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα υπό την ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης την περιβόητη συμφωνία με την Cisco  για την τηλεκπαίδευση. Πλήθος οργισμένων σχολίων ήταν η απάντηση, αλλά η κυρία Κεραμέως και ο πρωθυπουργός δεν δείχνουν να συγκινούνται.
Η πρώτη καταγγελία που επιβεβαιώθηκε είναι ότι η συνεργασία του υπουργείου με  την εν λόγω εταιρεία κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι. Άρα ψεύδονταν ασύστολα όλοι τους. Σε μια χώρα όπου η δημοκρατία και η λογοδοσία λειτουργούν η παραίτηση, μόνο για το ψέμα είναι μονόδρομος. Στην Ελλάδα, επειδή δεν λειτουργούν ουδείς έχει τέτοιες απαιτήσεις.


Δεύτερο ψέμα που επίσης επιβεβαιώθηκε και αποτελεί προσωπική δικαίωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη ήταν η παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Η εταιρεία, υπό την πίεση της δημοσιότητας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει περίπου ότι κρατά για τον εαυτό της τα προσωπικά δεδομένα. Αλλά με τόσα ψέματα πώς να είναι πειστική ..και επιπλέον μέχρι στιγμής, καθώς η σύμβαση αριθμεί 172 σελίδες δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει δέσμευση της Cisco για τα προσωπικά δεδομένα. Και φυσικά δεν ξεχνάμε το σκάνδαλο με την Palantir, την εταιρεία "εξορύξεων" που επίσης έκρυψε ο πρωθυπουργός και άρον άρον σταμάτησαν την συνεργασία χωρίς να δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα.
Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση της σύμβασης στην  ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, ξεκίνησε πλήθος αντιδράσεων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με θυελλώδεις ανακοινώσεις επιρρίπτουν ευθύνες στην κυρία Κεραμέως που επί ένα χρόνο κρύβονταν και αρνούνταν να δημοσιοποιήσει την σύμβαση. Όπως επισημαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Η κ. Κεραμέως, αφού επί 1 χρόνο κρυβόταν από τον ελληνικό
•        Τελικά η «δωρεάν πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης» όπως διατείνονταν ψευδώς η Υπουργός, αποδείχτηκε ότι κόστισε πάνω από 2εκ € για ένα χρόνο.
•        Με καθυστέρηση 5 μηνών η κ. Κεραμέως υιοθέτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και ευτυχώς τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ήδη συμβασιοποιημένο από το 2019«ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2»και δεν τα στερεί από τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό της Παιδείας.
•        Χωρίς κανένα σχέδιο, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτώνκαι ειδικά των ανηλίκων μαθητών.
Η κ. Κεραμέως, είναι απολύτως έκθετη πολιτικά, με τις συμβάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα. Σημειώνουμε:
1.    Ενώ έπρεπε εξ’αρχής να αξιοποιήσει το ΣΥΖΕΥΞΙΣ2 και με διαφάνεια να προχωρήσει θεσμικά τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να προσελκύσει όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες ιδιωτικών παρόχων, επέλεξε τα adhoc ιδιωτικά συμφωνητικά με την εν λόγω εταιρία, αρχικά επικαλούμενη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας, για να μεθοδεύσει την μετέπειτα απευθείας ανάθεση.
2.    Στην αρχική σύμβαση δωρεάν παροχής, στην ενότητα 8,θέτει στη διάθεση της εν λόγω εταιρίας τα μεταδεδομένα 1.5 εκ. μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών. Η κ. Κεραμέως, έχει αναγκαστεί μέχρι στιγμής να τροποποιήσει 4 φορές την αρχική σύμβαση, προσπαθώντας να «κρύψει» το τεράστιο θέμα διαρροής δεδομένων προς την εταιρία.


Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καταστροφική. Με το πέρας της πανδημίας, καμία δημόσια υποδομή δεν θα μείνει ως κεκτημένο στην ελληνική κοινωνία και εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα πολιτών θα αποτελούν το «άϋλο κεφάλαιο» της κερδοσκοπίας εταιριών με dealers τους Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 που κάνει λόγο  «εγκλήματα και δωράκια της κ. Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη» στην εν λόγω εταιρεία .
Το φαινόμενο είναι πλέον καθημερινό. Οι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας αρνούνται να υπογράψουν απόφαση του Κ. Χατζηδάκη επειδή είναι αντισυνταγματική και αφορά τις πρόωρες συντάξεις. Σύμφωνα με το νόμο οι υπάλληλοι αφού εξετάζουν τον φάκελο ενός ασφαλισμένου εγκρίνουν ή απορρίπτουν την πρόωρη σύνταξη, ώστε να την παίρνει μόνο όποιος δικαιούται σύνταξη. Ο Χατζηδάκης την δίνει σε όλους και αργότερα, αν διαπιστωθεί ότι κάποιος δεν δικαιούνταν θα επιστρέψει χιλιάδες ευρώ στον ΕΦΚΑ. Που θα τα βρεί; Θα κατασχεθεί η περιουσία του….


Ο ίδιος υπουργός ιδιωτικοποιεί βασικές δομές του κράτους όπως η έκδοση συντάξεων αναθέτοντας το έργο αυτό σε λογιστές και δικηγόρους. Που θέλουν χρόνια να μάθουν την πολύπλοκη νομοθεσία, άρα δεν θα βγάζουν τίποτα για χρόνια. Ενώ αν έκαναν προσλήψεις και το προσωπικό αναλάμβανε υπηρεσία στα γραφεία , θα εκπαιδεύονταν ταχύτατα. Επιλογή είναι δεν είναι λάθος .
Πλήθος υπουργών κάνει το ίδιο. Έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στο ΕΣΥ αλλά προσλήψεις δεν κάνουν . Ο Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει τον Κικίλια ότι εκατοντάδες γιατροί με ειδικότερα έχουν καταθέσει όλα τα έγγραφα για πρόσληψη στο ΕΣΥ, όμως ο Κικίλιας αδιαφορεί. Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων, στο Ελληνικό οργιάζει η αεριτζίδικη οικονομία, στην Υγεία και την Παιδεία περιγράφηκαν ήδη, σε κάθε υπουργείο και μια σκανδαλώδης πολιτική.
Κλείνουν τα αυτά και τα μάτια. Συναλλάσσονται με τους δημόσιους πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο. Δεν απαντούν, δεν συγκινούνται δεν λογοδοτούν. Είναι μια κατάσταση θεσμικής, πολιτικής και ηθικής εκτροπής…

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο