του Σπύρου Σουρμελίδη

Πέντε μέρες μετά την ορκωμοσία Μπάϊντεν, αρχίζει στις 25.1, ο 61ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας -Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016. Ουσιαστικά την έναρξη την προανήγγειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωρες πριν λέγοντας οτι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και για όλα τα θέματα. "Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία" δήλωσε λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  απο την Λισαβώνα.

 

Συμπληρώνοντας οτι «Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016 και να κάνουμε, ελπίζω πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών». Οι διερευνητικές είχαν διακοπεί το 2016, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Πριν απο την ανακοίνωση  της επανέναρξης, υπήρξαν δηλώσεις που ουσιαστικά προανήγγειλαν το γεγονός, αν και η κάθε πλευρά, διατηρεί τις απόψεις της σε οτι αφορά την ατζέντα. Προφανώς επειδή πρόκειται για Διερευνητικές, η κάθε πλευρά  θα αναφέρεται στα ζητήματα τα οποία θεωρεί σημαντικά και προς επίλυση. 

Η Αγκυρα λοιπόν θα έχει συνομιλίες-διαπραγματεύσεις για όλα, υποσχόμενη οτι το επόμενο 6μηνο το Oruc Reis  δεν θα επανέλθει στην περιοχή του Καστελόριζου. 

Οι δηλώσεις που προηγήθηκαν

Έτοιμη για διερευνητικές  επαφές εντός του Ιανουαρίου δηλώνει η Άγκυρα, δια του Μ. Τσαβούσογλου με την Αθήνα να απαντά δια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι “Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία”. Και η ασάφεια  Τσαβούσογλου και  η έντονη δήλωση Μητσοτάκη, δείχνουν ότι είναι έτοιμο το κλίμα για τις διερευνητικές, ενόψει της ανάληψης εξουσίας από τον Τ. Μπάϊντεν. Άλλωστε και η Άγκυρα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τους πρώτους 6 μήνες του έτους δεν θα βγάλει βόλτα το Oruc Reis.

Ο Τσαβούσογλου   άφησε να εννοηθεί  ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει γα όλα τα θέματα. Υπάρχει και κάτι χειρότερο. Είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν πλέον δυο κράτη, κάτι που έμεινε ασχολίαστο «Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι είναι ανοικτός να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα, μετά από σχετική πρόσκληση που κατέθεσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Εντι Ράμα. «Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί»

Δημιουργική ασάφεια; 

Μετά την δήλωση Τσαβούσογλου (παρουσία του δήθεν υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου του  Α. Παπαϊωάννου τόνισε οτι η συζήτηση θα αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. “Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα” είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Λίγη ώρα αργότερα από την Λισαβώνα (όπου πραγματοποιεί επίσκεψη) ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: 

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016 και να κάνουμε, ελπίζω πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών».

Προσοχή: Θαλάσσια ζώνη είναι και τα χωρικά ύδατα και αλλες, οχι μόνο η υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ. 

ΠΡΟΣΟΧΗ:   Ο κ. Μητσοτάκης έχει χρησιμοποιήσει και πάλι την σχετική διατύπωση δημιουργώντας ερωτήματα και στο εσωτερικό τη ςπαράταξης του.

Για να συμπληρώσει:  «Πληροφορήθηκα τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αντε να δούμε τι ακριβώς μας περιμένει ….

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο