Του Σωτήρη Σιδέρη

Η εθνική ενότητα προϋποθέτει εθνικό σχέδιο. Ενότητα σε λευκή σελίδα δεν έχει εφευρεθεί ακόμη.  Όταν υπάρχει σχέδιο και οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν , τουλάχιστον στις βασικές πτυχές του, τότε υπάρχει μια βάση για την πολυπόθητη εθνική ενότητα.  Η τριμερής Ελλάδας –Τουρκίας –Γερμανίας δεν ήταν  σχέδιο, αλλά  τακτική κίνηση και μάλιστα ανάγκης. Οι μυστικές συνομιλίες δεν είναι σχέδιο, ούτε καν τακτική. Εφήμερες κινήσεις,  τηλεφωνήματα, δηλώσεις ή κραυγές  είναι εθνική καταδίκη και όχι στρατηγική.  Εθνικό σχέδιο εκπονείται , συμφωνείται και επιχειρείται η εφαρμογή του από την κυβέρνηση, μετά  από συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών, όπου και αναλαμβάνονται δεσμεύσεις όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του δημοκρατικού κόσμου. Θα μπορούσε να συμβεί αυτό και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αν υπήρχε στην Ελλάδα.Με απλά λόγια στρατηγικό σχέδιο σημαίνει αποφάσεις και επιλογές, περιλαμβάνει διπλωματία, διαπραγμάτευση, πόλεμο αν χρειαστεί, αναβάθμιση της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας, προσφυγή στην Χάγη, προσφυγή σε διαιτησία, τα πάντα, αρκεί να γίνονται με σχέδιο. Όταν δεν υπάρχει μια κεντρική στρατηγική επιλογή με τους αναγκαίους διπλωματικούς και στρατιωτικούς βραχίονες, με την διεθνή τακτική, τότε η χώρα διολισθαίνει σε τακτικισμούς, άναρθρες κραυγές, υποχώρηση  και τραγωδίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα πλαίσιο εθνικής στρατηγικής σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό σήμερα 23 Ιουλίου 2020. Έθεσε το πλαίσιο αποτροπής εισόδου του Ουρούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έθεσε το διπλωματικό πλαίσιο, κυρώσεις, έκτακτη σύνοδο κορυφής, έθεσε το πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία, ότι δηλαδή διαφορά είναι μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, προσπέρασε πλήρως σε πολιτική ευθύνη τον  πρωθυπουργό. Εκ των πραγμάτων ο Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να πάει πίσω από τις δηλώσεις Τσίπρα.
 

στρατηγική και αερολογίεςΌταν δεν υπάρχει εθνικό  σχέδιο το κενό καλύπτουν κραυγές του Άδωνη Γεωργιάδη , ανοησίες του Τάκη Θεοδωρικάκου, ψίθυροι της Ντόρας Μπακογιάννη, απειλές του Σαμαρά. Από ένα σημείο και μετά όμως, η απουσία εθνικού σχεδίου αφήνει στα χέρια της κυβέρνησης όλη την ευθύνη. Την οποία, είτε θέλει , είτε δεν θέλει την αναλαμβάνει και χωρίς ηχογραφημένες συζητήσεις και χωρίς προανακριτική. Γιατί στα μεγάλα θέματα οι ηγέτες και τα κόμματα μιλούν με την ιστορία όχι με τα φαντάσματά της .
 Με βάση την έως τώρα θητεία της η ΝΔ και η κυβέρνησή της υπονομεύουν σταθερά κάθε απόπειρα εκπόνησης εθνικού σχεδίου και επικαλούνται την εθνική ενότητα για τον επιμερισμό των ευθυνών και όχι για την υπηρέτηση ενός καθήκοντος ή ενός σχεδίου. Ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας γιατί όταν χρειάστηκε να επιδείξει ενότητα την υπέσκαψε για ψηφοθηρικούς λόγους.


«Η εθνική ενότητα δεν μπαίνει σε παζάρια»,  σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκο,ο οποίος αποπειράθηκε να απαντήσει στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι με τις διώξεις δεν μπορεί να υπάρχει ενότητα. Φυσικά η ενότητα δεν μπαίνει σε παζάρια αν αυτό κατάλαβε ο Θεοδωρικάκος, γιατί ο Τσίπρας , όπως και όλος ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Προανακριτική ήταν στημένη και ότι το σκάνδαλο Νοβάρτις είναι υπαρκτό και ότι η ΝΔ το κουκούλωσε. Αντί λοιπόν ο Θεοδωρικάκος να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ δικαιοσύνης και  δίωξης, πρόβλημά του και πρόβλημα του πρωθυπουργού, αλλά στο πλαίσιο αυτό ενότητα δεν υπάρχει.
       

Οι ξένες πρεσβείεςΜε αερολογίες δεν υπάρχει εθνική ενότητα. Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσει κάποιος την τραγική εθνικιστική υστερία της ΝΔ όσο η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματεύονταν με τη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα θα δοκιμαστεί ακόμη σκληρότερα τις επόμενες εβδομάδες. Αρκετές ξένες πρεσβείες ιδιαίτερα των μεγάλων χωρών εκφράζουν  σε σοβαρούς και υπεύθυνους Έλληνες συνομιλητές τους, έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να διαπραγματευθεί με την Τουρκία και πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης ακολουθεί παρελκυστική τακτική, όσο πάει δηλαδή, ακριβώς επειδή δεν έχει σχέδιο, δεν θέλει να φορτωθεί επώδυνες αποφάσεις. Αλλά πρωθυπουργός μόνο για τις απευθείας αναθέσεις και για δώρα σε ολιγάρχες δεν γίνεται.
Αν ο Θεοδωρικάκος, ο Γεωργιάδης, ο Κουμουτσάκος, ο Σαμαράς έχουν λόγο και θέση, ας συνεννοηθούν μεταξύ τους  για το ποιο είναι το εθνικό σχέδιο και αφού το συμφωνήσουν να απευθυνθεί ο πρωθυπουργός  στα κόμματα για να το υπηρετήσουν.
 Ωστόσο, ήδη το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 και ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν διαφορετικές θέσεις. Δεν είναι ζήτημα πατριωτισμού η εθνική ενότητα, όλοι πατριώτες είναι , αλλά είναι ζήτημα θέσεων και πολιτικής.  Η κυβέρνηση δεν θα πάει μακριά με διαρκείς ελιγμούς, τακτικισμούς και διαβρωτική πολιτική ως προς την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική συνοχή. Εθνική ενότητα , χωρίς κοινωνική ενότητα επίσης δεν υπάρχει. Μια κυβέρνηση αντλεί δύναμη από έναν ενωμένο λαό, όχι από την πολιτική ανισοτήτων, όχι από ακροδεξιά μισαλλόδοξα μηνύματα, όχι από σκάνδαλα, όχι από διώξεις, όχι από την συγκάλυψη σκανδάλων.
Και φυσικά, ότι και να κάνει, αν δεν χειριστεί τα ελληνοτουρκικά με σχέδιο και καθαρό μυαλό, με τόλμη και αποφασιστικότητα, τίποτα  θετικό δεν θα προκύψει για τη χώρα, ακόμη και αν τα εκατομμύρια στα ΜΜΕ γίνουν δισεκατομμύρια, ακόμη και αν κάνουν απευθείας αναθέσεις όλον τον προυπολογισμό του κράτους.

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.