Τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Ακολούθων Τύπου έχει προκαλέσει η κατάρτιση του νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς μετά την δραματική μείωση των γραφείων τύπου και επικοινωνίας στο εξωτερικό, τώρα υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο ως κλάδος .
Η ΕΝΑΤ υπογραμμίζει την ανάγκη οι Ακόλουθοι Τύπου και Επικοινωνίας να λειτουργούν στο πλαίσιο του ΥΠΕΞ χωρίς να υποβαθμίζεται ο ρόλος και η εργασία τους στην διαμόρφωση της επικοινωνιακής πολιτικής της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο οργανισμό που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη βουλή , ο επικεφαλής της πρεσβευτικής αρχής, μπορεί να διορίζει διπλωμάτη ως επικεφαλής του γραφείου τύπου και επικοινωνίας της πρεσβείας, πράγμα και παράδοξο, αλλά και εις βάρος των εξειδικευμένων υπαλλήλων , των Ακολούθων Τύπου δηλαδή. Το συγκεκριμένο άρθρο 42 αναφέρει:


Ο επικεφαλής της πρεσβευτικής αρχής «..ορίζει εκπρόσωπο της Πρεσβείας, στον οποίο αναθέτει τα καθήκοντα ενημέρωσης του τύπου αλλά και δημόσιας διπλωματίας. Εκπρόσωπος της Πρεσβείας μπορεί να αναλαμβάνει είτε ο επικεφαλής του οικείου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, είτε υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου που υπηρετεί στην πρεσβευτική αρχή. Εφόσον οι επιτόπιες συνθήκες το επιβάλλουν, τα καθήκοντα μπορούν να ανατίθενται σε επικεφαλής Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας που εδρεύει σε άλλη πόλη της χώρας διαπίστευσης ή σε υπάλληλο του διπλωματικού κλάδου που υπηρετεί σε προξενική αρχή ή σε άλλη πόλη της χώρας διαπίστευσης».

 Όπως αναφέρει η ΕΝΑΤ, παρά τη ζωτική ανάγκη της χώρας για μια αποτελεσματική Δημόσια Διπλωματία, που θα στηρίζει την εξωτερική πολιτική και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και παρά την ύπαρξη του κατάλληλου δικτύου και εξειδικευμένου προσωπικού (Κλάδος Γραμματέων και Συμβούλων Επικοινωνίας), η πολιτική που ακολουθείται, τα τελευταία χρόνια, για τη Δημόσια Διπλωματία συμπυκνώνεται σε μία λέξη:  συρρίκνωση.
1.    Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού μειώθηκαν κατά 43% περίπου, από 44 που λειτουργούσαν το 2009 σε 25 το 2015.
2.    Οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι του Κλάδου Γραμματέων και Συμβούλων Επικοινωνίας στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 60% περίπου, από 109 άτομα το 2009 σε 45 το 2015.
3.    Ο προϋπολογισμός της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που διατίθεται στη Δημόσια Διπλωματία αγγίζει μόλις το 17%, μειούμενος κάθε χρόνο λόγω μη αξιοποίησης των πόρων.
Επισημαίνεται ότι καμία από τις υπόλοιπες μορφές Διπλωματίας (Πολιτική Διπλωματία, Οικονομική Διπλωματία), που ασκούνται από το ΥΠΕΞ , δεν έχουν υποστεί τέτοιας έκτασης συρρίκνωση.
Πέραν της συρρίκνωσης, σήμερα επιχειρείται ένα δεύτερο χτύπημα στη Δημόσια Διπλωματία που είναι η αποειδίκευση. Το Υπουργείο Εξωτερικών με το Σχέδιο Νόμου του νέου Οργανισμού του (άρθρα 2, 19, 24 και 42) προτίθεται να αναλάβει τις αρμοδιότητες της Διεθνούς Επικοινωνίας και Δημόσιας Διπλωματίας της χώρας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Κλάδος Σύμβουλων και Γραμματέων Επικοινωνίας  ασκεί αυτές τις αρμοδιότητες επί σειρά ετών.
1.    Επειδή Δημόσια Διπλωματία δεν είναι η επισκόπηση Τύπου αλλά η ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινής γνώμης άλλων κρατών, με τη χρήση μεθόδων και τεχνικών marketing, με σκοπό την προώθηση των πολιτικών θέσεων και επιδιώξεων της χώρας και της οικονομίας στο σύνολό της για την ενίσχυση μίας ενιαίας και συνεκτικής εικόνας της χώρας διεθνώς (nation branding)

2.    Επειδή η Ελλάδα διαθέτει έναν εξειδικευμένο Κλάδο Δημόσιας Διπλωματίας:
•    που αποτελείται από 173 στελέχη πολύ υψηλών προσόντων,  με το 75%  κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και με μέσο όρο 3,5 ξένες γλώσσες
•    που απέκτησε εξειδίκευση κατόπιν αδιάβλητων εξετάσεων και διετούς φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με έξοδα του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
•    που έχει αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία, με εικοσαετή αδιάλειπτη άσκηση καθηκόντων Διεθνούς Επικοινωνίας και Δημόσιας Διπλωματίας. Προκύπτει σαφέστατα ότι οι αρμοδιότητες της Δημόσιας Διπλωματίας και ο Κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, όπως άλλωστε αυτό ρυθμίζεται επί σειρά ετών από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.     
Κατόπιν τούτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ακολούθων Τύπου επισημαίνει ότι:
•    Η χώρα μας οφείλει να αποκτήσει  επιτέλους, έναν συνεκτικό και αποτελεσματικό επικοινωνιακό μηχανισμό, να θωρακίσει  τη χώρα επικοινωνιακά, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, την ανάκαμψη της οικονομίας, των ζωτικών εθνικών θεμάτων και την δημιουργία ισχυρής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
•    Απαιτείται να διορθωθούν επιτέλους  οι  αγκυλώσεις δεκαετιών, που προκύπτουν από την έλλειψη συντονισμού και τη δημιουργία διαρχίας σε θέματα επικοινωνιακού σχεδιασμού και άσκησης δημόσιας διπλωματίας.

Κατόπιν τούτου, η ΕΝΑΤ καλεί το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής:
1.    να απαλείψει εκείνα τα άρθρα τού υπό διαμόρφωση νέου Οργανισμού του ΥΠΕΞ με τα οποία συνεχίζονται και εντείνονται οι στρεβλώσεις ως προς την άσκηση της Δημόσιας Διπλωματίας (παρατίθενται στο παράρτημα)
2.    να αξιοποιήσει στην απαιτητική εποχή της εξειδίκευσης τον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, που αποτελεί  ανθρώπινο κεφάλαιο και  περιουσία του ελληνικού λαού, ως συγκριτικό πλεονέκτημα και ως αιχμή του δόρατος για την αποτελεσματική άσκηση της Δημόσιας Διπλωματίας στο πλαίσιο μίας  εθνικής επικοινωνιακής  στρατηγικής
3.    να προχωρήσει σε μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με τη μεταφορά του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας και των αρμοδιοτήτων τους στον φυσικό φορέα άσκησης εξωτερικής πολιτικής που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, ως η μοναδική λύση που απομένει για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων, με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος, που θα εξασφαλίζει συντονισμό πολιτικής, ενιαία δράση, αύξηση αποτελεσματικότητας και σημαντική εξοικονόμηση πόρων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο