Του Σωτήρη Σιδέρη

Ένα μείγμα πολιτικού αμοραλισμού, χριστιανικού σκοταδισμού και παλινόρθωσης της επιθετικής βουλιμικής για εξουσία δεξιάς παρελαύνει τα τελευταία 24ωρα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και υψώνεται ως επινίκια ιαχή από το μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία.
Το πλήθος των εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών , υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων που ανέλαβε καθήκοντα σηματοδοτεί την συγχώνευση στην πράξη της εκτελεστικής εξουσίας με την επιχειρηματική τάξη . Ας μην ξεχνάμε ότι η υπό τη ΝΔ κυβέρνηση και ένα τμήμα τουλάχιστον της επιχειρηματικής τάξης χρεοκόπησαν τη χώρα και τώρα επιστρέφουν «καθαροί» για να συνεχίσουν το έργο τους. Και όχι μόνο αυτό. Ήδη υπάρχει μια σύμφυση με την Εκκλησία που προοιωνίζεται πραγματικά μια νέα εποχή.


Ο Ιερώνυμος αφού χειραγώγησε με επιτυχία τον Τσίπρα επί 4 χρόνια ακύρωσε προεκλογικά την ουσιαστικά έτοιμη συμφωνία για τις σχέσεις κράτους –εκκλησίας και τώρα ξεκινά από μηδενική βάση με τον Μητσοτάκη, αφού πρώτα διασφάλισε τα μισθολογικά και άλλα προνόμια. Δηλαδή αφού πήρε τις δεσμεύσεις που ήθελε από τον πρωθυπουργό για το μισθολογικό, το ασφαλιστικό και τα περιουσιακά της εκκλησίας θα ξεκινήσει συζήτηση για τα θρησκευτικά στα σχολεία, για την «εισβολή» της εκκλησίας στην εκπαίδευση , ώστε να αξιοποιήσει το πολιτικό μομέντουμ και να αυξήσει την επιρροή της στο κράτος.
Δεν είναι μόνο αυτά. Υπό την επίδραση της ακροδεξιάς πτέρυγάς της, η ΝΔ σχεδιάζει από τη θέση της κυβέρνηση πλέον την πολιτική του «νόμου και της τάξης». Καθημερινές βολές για το άσυλο, αθλιότητες της υπουργού παιδείας Ν. Κεραμέως ότι ένας απλός πολίτης μπορεί να ειδοποιήσει την αστυνομία να εισβάλλει στο πανεπιστήμιο και νομίζει ότι η αστυνομία θα το τολμήσει, απίθανες δηλώσεις για μια νέα  ελπίδα στο σύστημα υγείας από τον παντελώς άσχετο Β. Κικίλια.
Ξαφνικά στη ΔΕΗ ανακάλυψαν ότι δεν έχουν αυτοκίνητα και προσωπικό για να πάνε γρήγορα σε περιοχή βλάβης να την διορθώσουν, αλλά κανείς δεν απαντά γιατί επί 4,5 χρόνια δεν έγινε ποτέ μπλακ άουτ.  Σε κάθε υπουργείο και δημόσιο οργανισμό οι «εισβολείς» ανακαλύπτουν απίθανα πράγματα. Ελλείψει συνθημάτων για καμένη γη που είναι το αγαπημένο σύνθημα όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων που αναλαμβάνουν καθήκοντα βρήκαν πολλά δευτερεύοντα και άνευ ουσίας συνθήματα για να δικαιολογήσουν την αντεπίθεσή τους.
  

Η «νέα ηθική»

 

Η τακτική της ΝΔ έχει προηγούμενο σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ με τον Τραμπ. Κύριο χαρακτηριστικό τους η ηθική απαξίωση των προηγούμενων, κυρίως των δημοκρατικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων για να δικαιολογηθεί η «νέα ηθική» που εκφράζεται από την σύμφυση δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων.  Σε κάθε δήλωση  ή καταγγελία για την προηγούμενη κυβέρνηση  το βασικό στοιχείο δεν είναι ο  εντοπισμός προβλημάτων που απαιτούν αντιμετώπιση, αλλά η διατύπωση υπονοουμένων ότι τα προβλήματα έχουν σοβαρή ηθική διάσταση και  όχι απλά οικονομική ή διοικητική. Έτσι , με κορυφαίο παράδειγμα το «ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες» του γνωστού Βρούτση διαχέεται στην κοινωνία το πρώτο δηλητήριο. Που είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα γίνει ποτάμι  και αλλάξει καταιγιστικά το περιεχόμενο της πολιτικής συζήτησης στην Ελλάδα.  Η καταγγελία της «παλιάς ηθικής» πρέπει να αντικαταστεί με μια «νέα ηθική». Ιδού η αλλαγή…..
Η δεύτερη πτυχή αυτής της «νέας ηθικής» είναι η προπαγάνδα που ήδη εξαπλώνεται , σύμφωνα με την οποία το παν είναι η επιχειρηματικότητα χωρίς όρους  και χωρίς όρια. Επενδύσεις φυσικά χρειάζεται η χώρα, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα . Ωστόσο όλα μοιάζουν ανησυχητικά ακίνητα. Προυπόθεση για να ισχύσουν οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη τέτοιων διαστάσεων δεν θα υπάρξει βεβαιώνουν σοβαροί οικονομολόγοι, άρα η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν θα μπορούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Άρα , αυτό που θα μείνει θα είναι το ακροδεξιό δηλητήριο, το οποίο θα κυριεύει όλο και πιο πολύ τη ΝΔ, η ενίσχυση του οικονομικού παρασιτισμού και η υποταγή σε συγκεκριμένα συμφέροντα και επιστροφή της Ελλάδας σε τούνελ νέων μέτρων.
     

Η νέα ΝΔ

 

Υπάρχει όμως και μια ακόμη παράμετρος. Ο πρωθυπουργός , σύμφωνα με το σύνταγμα έχει ενισχυμένες εξουσίες. Ωστόσο αυτό που κάνει ο Μητσοτάκης  θέτοντας υπό τον έλεγχό του τους βασικούς μηχανισμούς του κράτους, δεν έχει σχέση με την αποτελεσματικότερη διοίκηση της κυβέρνησης, αλλά με τον έλεγχό του.  Σύντομα, το σύστημα αυτό θα καταστεί βρόγχος και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Γιατί πάσης φύσεως συμφέροντα και μηχανισμοί θα βραχυκυκλώσουν την λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς θα αναμένουν τα πάντα από αυτό, θα εξακοντίσουν την πίεση σε άλλο επίπεδο , θα προκαλέσουν δύσπνοια στον κρατικό –κυβερνητικό μηχανισμό και θα όλα αυτά θα επηρεάσουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την κοινωνία.
Πρόκειται για νέα στοιχεία που ακριβώς επειδή είναι συγκεντρωτικά θα είναι αυταρχικά θα προκαλέσουν έντονες τριβές. Υπάρχει ακόμη και  πρόθεση να παρακαμφθεί και το σύνταγμα όπως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να δοθούν εξουσίες δημάρχους και περιφερειάρχες για να αποφεύγουν τα συμβούλιά τους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι ακριβώς κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι ένα μείγμα ακροδεξιών, τεχνοκρατών με κενό ιστορικής μνήμης , εκπροσώπων επιχειρηματιών. Σε αυτή την κυβέρνηση η κουλτούρα της παλιάς ΝΔ , ένα μείγμα κρατισμού, νεοφιλελευθερισμού και ελάχιστης έστω κοινωνικής ευαισθησίας πνέει τα λοίσθια. Η νέα ΝΔ , έρχεται ως αχαλίνωτη δεξιά σε συμμαχία με την ακροδεξιά και με σημαία τον νεοφιλελευθερισμό  για να επιβληθεί ως εκπέμπουσα ένα νέο πνεύμα διακυβέρνησης. Πράγματι είναι νέο πνεύμα και πολύ επικίνδυνο….

 

 

 

 

Απόψεις

Παύλος Πολλάκης (ομιλία στην Βουλή) Ο Π. Πολάκης παίρνοντας για 2η φορά το λόγο στη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, απαντώντας... πλήρες κείμενο
 Του Στράτου ΒαλτινούΜια καθόλου κολακευτική εικόνα, για την ακρίβεια την ακριβώς αντίθετη από αυτήν που φιλοτεχνούν τα ΜΜΕ καταγράφεται σε έρευνα της Prorata, καθώς το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα βγάλει... πλήρες κείμενο
Το μίσος είναι κακός σύμβουλος, ειδικά στην πολιτική. Το ιδεολογικό μίσος του Μάκη Βορίδη πετάει τη ΝΔ και ένα ολόκληρο σύστημα στο καναβάτσο. Πρώτον και καλύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. πλήρες κείμενο
 Ως συμβολή στη συλλογική προσπάθεια για τη συγκρότηση του προγράμματος και του πολιτικού σχεδίου του κόμματος, σήμερα από θέση Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ως συμβολή στον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος που εξελίσσεται... πλήρες κείμενο
Αυτή τη φορά ο Κουφοντίνας δεν απειλεί να σκοτώσει κανέναν , παρά μόνο τον εαυτό του. Μετά από σειρά αποφάσεων και το νόμο που ψηφίστηκε ώστε να μεταφερθεί από τις αγροτικές φυλακές ο Κουφοντίνας αποφάσισε να κάνει απεργία... πλήρες κείμενο
Γιώργος Χατζηδημητρίου 
Η απόλυτη υποταγή των πολιτικών ελίτ στους διεθνείς τραπεζίτες, με την προσδοκία πως με αυτή τη δουλικότητα θα μπορούσαν να σώσουν το τομάρι τους, επιβεβαιώνει σήμερα τη βαθιά ηθική παρακμή... πλήρες κείμενο