του Σωτήρη Σιδέρη Όλο και πιο συχνά, όλο και περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην ηγετική ομάδα του κόμματος,   για την εικόνα ιδεολογικής και πολιτικής καθίζησης που εμφανίζει μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019.
Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, πλήθος μελών της Κεντρικής Επιτροπής και χιλιάδες μέλη και οπαδοί του κόμματος, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ένα έκτακτο σχέδιο δράσης , ώστε να αναχαιτιστεί ο νομοθετικός αρμαγεδδώνας της κυβέρνησης .  Μιας κυβέρνησης που  πλήττει τα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τη νεολαία, αναστατώνει την παιδεία και την υγεία, ενισχύει όλο και πιο πολύ το παρασιτικό κεφάλαιο , ενώ εμφανίζεται όλο και πιο αμήχανη στην εξωτερική πολιτική.


Η κίνηση των 53+ αναμένεται να κάνει μια νέα και πιο σκληρή παρέμβαση καθώς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, εκδόθηκε μια ανακοίνωση –δήλωση που προκάλεσε  συγκρατημένα  σχόλια σε πολλούς, γιατί δεν ανταποκρίνονταν στα πράγματα. Αμέσως μετά άρχισαν νέες διεργασίες που θα οδηγήσουν στην έκδοση μιας νέας ιδιαίτερα σκληρής , σύμφωνα με πληροφορίες δήλωση που θα στρέφεται και κατά της κομματικής ηγεσίας με υπαινιγμούς, τόσο κατά της Πολιτικής Γραμματείας, όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Το πρόβλημα για τους 53+, αλλά και για πολλά ακόμη κομματικά στελέχη, βουλευτές  και απλά μέλη του κόμματος, είναι ότι η αφοσίωση του Αλέξη Τσίπρα στα οργανωτικά θέματα, πέραν του ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεν μπορεί α κινητοποιήσει την λαϊκή βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη του κόμματος , ακόμη και όσοι θέλουν να εγγραφούν τώρα, ή έχουν εγγραφεί πρόσφατα αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση, αν δεν έχουν στα χέρια τους ένα πρόγραμμα αιχμής, με θέση για το κράτος, τους δημόσιους οργανισμούς, την ενέργεια, την υγεία και την παιδεία,  τουλάχιστον. Θέσεις που να αντιστοιχούν με τις κοινωνικές ανάγκες και όχι με τις ανάγκες των ιδιωτών. Και φυσικά , όχι με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν όσο ο ΣΥΡΙΖΑ  ήταν στην κυβέρνηση. Μόνο έτσι, τονίζουν κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγκιστρωθεί από τον οργανωτισμό του και θα αναλάβει πολιτική δράση, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ανησυχήσει τη ΝΔ. Η οποία βλέπει την καθήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γίνεται όλο και πιο επιθετική.

Εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα ανησυχίας, αυτό είναι γεγονός. Αρνητικό είναι το κλίμα και για πολλούς παράγοντες της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει , όχι απλά να ενσωματώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να τους αναθέσει ηγετικό ρόλο. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για ορισμένους , είναι το  επεισόδιο που σημειώθηκε πρόσφατα σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» όταν ο Νίκος Μπίστης σε σύντομο χαιρετισμό του άφησε να εννοηθεί ότι το καλύτερο θα ήταν η ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανασυγκρότηση σε νέα κομματική βάση. Άμεσα προκλήθηκε οχλοβοή και πήρε τον λόγο ο σκληρότερος όλων, ο Πάνος Λάμπρου ,  που εξέφρασε όλους  και ο οποίος , λίγο πολύ απάντησε στον Μπίστη, ότι κόμμα μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε όποιον αρέσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θέλουν μαζί τους τον Μπίστη.


Τα περί ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια νέα συζήτηση. Σε καφενειακού τύπου κουβέντες ,  χαμηλής εμβέλειας και κοινωνικής αποδοχής στελέχη που μάλιστα πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα άφηναν να εννοηθεί μέχρι πρόσφατα ότι είναι ανάγκη , η ανασυγκρότηση του κόμματος να γίνει εκ βάθρων , να αλλάξει ο τίτλος, να γεννηθεί ένα νέο κόμμα της προοδευτικής παράταξης. Αφού όλοι αυτοί δεν βρήκαν κανένα σοβαρό στήριγμα, τώρα περιφέρονται , ακόμη και σε ΜΜΕ και κάνουν λόγο ουσιαστικά για υποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ, για ενίσχυση της δεξιάς στροφής, ενίοτε για εκλογή προέδρου από τη βάση που έχει απαρνηθεί και ο ίδιος ο Τσίπρας. Και το αποτέλεσμα είναι η σύγχυση να επιτείνεται στο εσωτερικό του κόμματος και να μην μπορεί να βρει το βηματισμό του ακόμη.

Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται ότι έχουν αρχίσει οι διεργασίες για να εκπονηθεί ένα έκτακτο σχέδιο δράσης που να εφαρμοστεί από την συζήτηση για την έγκριση του προυπολογισμού και κυρίως από τις αρχές του νέου έτους. Αν ωστόσο, τα πράγματα καθυστερήσουν είτε γιατί κάποιοι επιμένουν στη δεξιά στροφή ή στα οργανωτικά θέματα, τότε είναι πιθανόν από την άνοιξη , πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να αποσυντίθεται.
Επειδή όμως τα κόμματα πέρα από τα σωστά ή τα λάθη, έχουν και ένστικτο αυτοσυντήρησης,  θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και για την πολιτική ιστορία του τόπου, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο «πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ»

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.

Υδρόγειος

 • Η Αγία Σοφία , ο Κεμάλ και ο Ερντογάν

  Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας έδειξε σεβασμό στον Κεμάλ και άφησε στον Ερντογάν να απαντήσει στο δικό του δίλημμα για την Αγία Σοφία. Το Προεδρικό Διάταγμα  του Κεμάλ Ατατούρκ του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία έγινε Μουσείο (Ayasofya...

 • Ελλάδα –Γαλλία -κατάθλιψη

  Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη στη Γαλλία. Ένα δικαστήριο, προφανώς στο πλαίσιο σκευωρίας, επέβαλλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών,  εκ των οποίων τα δύο χωρίς αναστολή, αλλά και πρόστιμο της τάξης των 375.000 ευρώ  στον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά...

 • Πραξικόπημα στον Λευκό Οίκο;

  Κάποια στιγμή, κατά την διάρκεια της εξέγερσης των δημοκρατών και αντιρατσιστών Αμερικανών για την δολοφονία του  Φλόϊντ    ο Τραμπ εναπόθεσε τις ελπίδες του στον στρατό για να επιβάλλει το ακροδεξιό του δόγμα νόμος και τάξη, ενώ διάχυτος είναι ο...

 • Το Απαρχάϊντ του Ισραήλ και η ελπίδα

  Ο κόσμος ξεσηκώνεται . Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που κινητοποιούνται κατά του ρατσισμού, είναι και πολίτες σε  πολλές χώρες της Ευρώπης  που διαδηλώνουν  και οργανώνουν  αντιρατσιστικές  εκδηλώσεις , που ταυτόχρονα μετατρέπονται σε διαδηλώσεις κατά των...

 • Η εφιαλτική δημοσιογραφία της Microsoft

  Η είδηση και  μόνο προκαλεί ανατριχίλα. H Microsoft σχεδιάζει  να αντικαταστήσει τους  δημοσιογράφους, που εργάζονται  στην ιστοσελίδα της MSN, με τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων για την επιλογή των ειδήσεων, δηλαδή με ρομποτική δημοσιογραφία.

 • 20 χρόνια Πούτιν. Η Ρωσία από την διάλυση και την απόλυτη φτώχεια στην ανασυγκρότηση

  του Σπύρου  Σουρμελίδη Στις 7 Μαΐου  του 2000 ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας στη θέση του Μπόρις Γιέλτσιν ο οποίος είχε ήδη παραιτηθεί μερικούς μήνες πριν, στις 31 Δεκεμβρίου του 1999. Είχε εκλεγεί στις 26 Μαρτίου με τις ευλογίες του Γιέλτσιν,...

 • Σερβία-Κόσοβο: Η μυστική διπλωματία και οι εξελίξεις που διχάζουν.

   Σε μια μυστική συνάντηση που οργάνωσε ο γαμπρός του Τραμπ ο Τζάρεντ Κούσνερ στις 2 Μαρτίου 2020 στην Ουάσιγκτον με προσκεκλημένους τους  ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσόβου Βούτσιτς και Θάτσι αποφασίστηκε η επανεκκίνηση του διαλόγου...

 • Πραξικόπημα -εφιάλτης από ιδιωτική εταιρεία !

  Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή και σύλληψη του Μαδούρο στη Βενεζουέλα έκανε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, που ωστόσο αποσιωπά ο ευρωπαικός τύπος, ενώ στην Ελλάδα το πέπλο σιωπής είναι...

 • Εχθρική κίνηση της Ρώμης- Κοινές ασκήσεις Ιταλίας-Τουρκίας (ΝΑΤΟ) στην Μεσόγειο

  Οι κοινές ασκήσεις του ιταλικού με το τουρκικό ναυτικό στην Μεσόγειο, είναι μια ακόμα απαράδεκτη κίνηση της Ρώμης, εχθρική και προς την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.Το  υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι...

 • Αποχώρησε από την κούρσα Σάντερς

  Μετά τις πρώτες σαρωτικές νίκες του , η επιρροή του Μπέρνι Σάντερς άρχισε να υπονομεύεται και να χάνει έδαφος .

 • Η ΕΕ επιταχύνει την είσοδο στην ψηφιακή εποχή

  Η απομόνωση, το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και η αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων επιταχύνουν την είσοδο της ΕΕ στην ψηφιακή εποχή.

 • Η αλαζονεία τιμωρεί τους ισχυρούς

  Πανικός στη Νέα Υόρκη. Φόβος στο Λονδίνο. Θρήνος στην Ισπανία και την Ιταλία, στην εντατική και η Γαλλία. Αυτές οι πρωτεύουσες , θεωρούνται από τις πλέον προηγμένες χώρες του κόσμου ,  ικανές να αντιμετωπίσουν τα πάντα, αλλά τώρα απογοητεύουν.