Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδιαφόρησαν απολύτως για τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τα μέσα Μαΐου, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της για περισσότερη δράση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, θέτουν προσκόμματα και δείχνουν την πολιτική τους παιδεία και τον πολιτισμό τους. Πάντα όμως πιέζουν και εκβιάζουν μέχρι ασφυξίας την Ελλάδα όταν της ζητούν να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Και η Ελλάδα υπακούει…..
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η απόλυτη αδυναμία της Ελλάδας να εκπονήσει δικό της σχέδιο. Είναι γνωστό, ότι στην πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ προβλέπεται και πάλι η αίτηση για άσυλο να υποβάλλεται στην πρώτη χώρα, δηλαδή στην Ελλάδα και στη συνέχεια , αν η Ελλάδα δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει να υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής. Μηχανισμός υπάρχει και τώρα και τον γράφουν στα παλιά τους παπούτσια.
Σε τακτική έκθεσή της για το πρόγραμμα επείγουσας επανεγκατάστασης, που αποσκοπεί να μετακινήσει τους πρόσφυγες από την πρώτη γραμμή της Μεσογείου στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν πως μόλις 563 αιτούντες άσυλο έχουν μετακινηθεί μέχρι σήμερα αφότου τέθηκε ο στόχος των 20.000 πριν από δύο μήνες – μόλις το 3% της αύξησης που απαιτείται.
Συνολικά, 1.500 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί αφότου ξεκίνησε το πρόγραμμα στα τέλη του 2015, ένας πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με τους 160.000 τους οποίους συμφώνησαν να δεχθούν οι κυβερνήσεις έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις.
Σημειώνοντας πως, αφότου έκλεισε η διαδρομή των Βαλκανίων προς τη Γερμανία, περίπου 55. 000 μετανάστες βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα περιμένοντας την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου που έχουν καταθέσει, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: "Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, και γρήγορα".
Ορισμένα από τα 28 κράτη-μέλη, κυρίως πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχουν αντιταχθεί κατηγορηματικά στις πιέσεις της Επιτροπής να δεχθούν πρόσφυγες, ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις δεν έχουν δείξει μεγάλη προθυμία για ένα πρόγραμμα που δεν είναι καθόλου δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων.