Η απόφαση των Ευρωπαίων για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αφορά την πολεμική με την Ρωσία και όχι την προστασία των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών. Φαντασιώνονται οτι μπορούν να επιβάλλουν αποφάσεις στον πλανήτη, ωσαν αποικιοκράτες. Δεν μπορεί πλέον η Δύση να επιβάλλει τα θέλω της στον υπόλοιπο πλανήτη
Εννέα μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Η πολεμική κατα της Ρωσίας όσο δικαιολογημένη και αν είναι, οσο καλό σκοπό και αν έχει, δεν μπορεί να οδηγεί σε παραλογισμούς και φαντασιώσεις. Η Ρωσία φυσικά και δεν πρόκειται να πουλά στην τιμή που θέλει η ΕΕ ή οι G-7.
Η απόφαση των Ευρωπαίων ορίζει λοιπόν 60 δολάρια για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης αρχής γενομένης από τις 5 Δεκεμβρίου έφτασε η Ευρωπαϊκή Ένωση
Στον πυρήνα της συμφωνίας βρίσκεται η αρχή πως το πλαφόν θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 5% κάτω από την μέση τιμή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά και γι' αυτό θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες, κάτι που θα επηρεάζει φυσικά και την τιμή ανά βαρέλι.
Ουσιαστικά η επίπονη συμφωνία έκλεισε μετά την υποχώρηση της Πολωνίας που ήθελε το όριο να φτάνει μέχρι και τα 30 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που ισχυρές ναυτιλιακά χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα επιθυμούσαν μεγαλύτερο όριο τιμής, κοντά στα 70 δολάρια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Συγχρόνως το πλαφόν των G7 θα επιτρέπει σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αργό που μεταφέρεται διά θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύει σε μεταφορικές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός αν αυτό πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια.
Αυτό μπορεί να περιπλέξει τη μεταφορά ρωσικού αργού που τιμολογείται πάνω από το πλαφόν, ακόμη και σε χώρες που δεν αποτελούν μέρη της συμφωνίας.
Το ανώτατο όριο τιμών, μια ιδέα των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), στοχεύει στη μείωση των ρωσικών εσόδων από την πώληση πετρελαίου, αποτρέποντας παράλληλα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση πάντως είναι μία ακόμα ένδειξη του τρόπου που συνεχίζει να σκέφτεται η Δύση.
Σαν να είμαστε στο 1773, τότε που η Βρετανική Αυτοκρατορία, επέβαλε φόρους στις ΗΠΑ (και γενικώς στις αποικίες) όπως και όσους ήθελε. Τότε έγινε η αμερικανική επανάσταση της Ανεξαρτησίας.
Τα μέτρα των Δυτικών κατά της Ρωσίας δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Η Ρωσία συνεχίζει να εισπράττει δισεκατομμύρια, ακόμα περισσότερα λόγω της αύξησης των τιμών διεθνώς. Και το σημαντικότερο. Έχει αγοραστές, βρίσκει αγορές που θέλουν τις ρωσικές πρώτες ύλες.