Η αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ισραήλ -Τουρκίας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου με την πρώτη, μετά από 14 χρόνια, συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, του πρωθυπουργού Λαπίντ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Σταδιακά και με προσεκτικά βήματα οι διμερείς σχέσεις αποκαθίσταται, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται ήδη η συνεργασία και σε περιφερειακά ζητήματα, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να αποκαλύπτει και να ευχαριστεί τον Τούρκο πρόεδρο για την συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, σχετικά με το Ιράν. Αναμένεται τώρα η αντίδραση της Τεχεράνης.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσέγγιση θα επηρεάσει την πολιτική στάση του Ισραήλ ως προς τις περιφερειακές συνεργασίες και σχήματα συνεργασίας , με την Ελλάδα, την Κύπρο και τις αραβικές χώρες. Όσο προχωρά όμως η αποκατάσταση των σχέσεων, είναι βέβαιο ότι τα θέματα αυτά και σίγουρα το ενεργειακό, οι αγωγοί και η μεταφορά φυσικά αερίου, θα τεθούν κάποια στιγμή από την Τουρκία.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έναν μήνα μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των κρατών τους.
Ο κ. Λαπίντ «έθεσε το ζήτημα των Ισραηλινών που έχουν εξαφανιστεί ή είναι αιχμάλωτοι και τη σημασία που έχει να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Σημειώνεται ότι η Χαμάς κρατά δύο Ισραηλινούς.
Έπειτα από διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων που κράτησε κάποιους μήνες, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν τη 17η Αυγούστου την πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους.
Οι σχέσεις των δυο κρατών επιδεινώθηκαν ραγδαία το 2010, μετά τη φονική επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα υπό ισραηλινό αποκλεισμό για πάνω από δεκαπέντε χρόνια όπου την εξουσία ασκεί η Χαμάς.