Σαν να ήθελε να διώξει από το κεφάλι του γκρίζες σκέψεις, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.
Είναι σωστή η διευκρίνιση, αλλά θα μπορούσε να ολοκληρώσει την σκέψη του λέγοντας ότι αμέσως μετά τις διερευνητικές θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ορισμένες διευκρινίσεις για την κατανόηση του όλου πλέγματος των συνομιλιών είναι αναγκαίες.
1. Στις διερευνητικές συνομιλίες θα γίνει καταγραφή και αποτίμηση των 60 γύρων συνομιλιών. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Παύλος Αποστολίδης, δίπλα του ο εξαιρετικός πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού. Το τρίτο πρόσωπο έχει συζητηθεί πολύ, έχουν αλλάξει πολλά ονόματα . Τελευταία στην σειρά είναι η Ιφιγένεια Καναρά , κυρίως για τα πρακτικά, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί . Νομικός δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον.
2. Αφού ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εντός 3-4 εβδομάδων , θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο, ενώ θα ενταχθούν και άλλα μέλη στην διαπραγματευτική ομάδα. Αν πάμε με ανοιχτή ατζέντα, δηλαδή κάθε πλευρά να θέτει ότι θέλει στο τραπέζι και η Άγκυρα θέσει θέμα νησιών και Θράκης τότε υπάρχει το ενδεχόμενο η Αθήνα να αποχωρήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της ή να παραμείνει , να ακούει και να απορρίπτει. Σε όσα θα υπάρχει συμφωνία, π.χ. χωρικά ύδατα , επήρεια νησιών θα καταγράφεται. Σε όσα υπάρχει διαφωνία θα σημειώνεται με στόχο την προσφυγή στη Χάγη ή σε διαιτησία. Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής, μόνο η ελληνική κυβέρνηση μιλά για προσφυγή στη Χάγη, η Άγκυρα ποτέ. Αν ωστόσο υπάρξει απόφαση για προσφυγή στη Χάγη, οι δύο πλευρές θα αρχίσουν το τρίτο στάδιο την σύνταξη συνυποσχετικού. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Αν η Αθήνα δεχθεί να ενταχθούν στο συνυποσχετικό νησιά, γκρίζες ζώνες θα προκληθεί εσωτερική κρίση. Αν διαφωνήσει θα ναυαγήσει και η Χάγη. Οι συνέπειες άγνωστες.
3. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους εδώ στο omegapress.gr επιμένουμε στο θέμα του περιεχομένου των συνομιλιών και τι θα δεχθεί και τι όχι να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό πρέπει να είναι από πριν γνωστό. . Η Τουρκία αθροίζει συνεχώς τις απαιτήσεις της, η Ελλάδα δεν ζητά ανταλλάγματα όπως αναφέρουμε αναλυτικά σε διπλανές στήλες , με συνέπεια να υπάρχει ήδη μια αρνητική προοπτική. Και επίσης τώρα θα φανούν και οι ενστάσεις για τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο και την μειωμένη επήρεια , κυρίως της Κρήτης.
4. Επίσης σκοτεινό παραμένει τι ΜΟΕ θα ισχύουν κατά την διάρκεια των συνομιλιών και ποια θα είναι η στάση τρίτων χωρών. Δηλαδή τι διασφαλίσεις έχει η Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν θα απειλεί , ποιες διασφαλίσεις θα έχει για κυρώσεις , τι θα συμβεί αν η Αθήνα αρνηθεί να συζητήσει ζητήματα νησιών κλπ.
Η κυβέρνηση με την πάροδο των ημερών θα αναγκαστεί να ανακοινώσει τις αποφάσεις σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα. Επειδή η Τουρκία δείχνει ανένδοτη και είναι φανερή η πολιτική της , τα αγωνιώδη ερωτήματα αφορούν την ελληνική κυβέρνηση. Τι δέχεται και τι απορρίπτει. Γι αυτό ο Δένδιας κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και οι σχέσεις με το Μαξίμου είναι σχεδόν παγωμένες. Αλλά το δικό του πρόβλημα ή θα το λύσει ή θα παραιτηθεί αδιάφορο. Τα προβλήματα της Ελλάδας μας ενδιαφέρουν τώρα……