Ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος είναι πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2011 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 διετέλεσε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δηλαδή διοίκησε τις Ένοπλες Δυνάμεις και υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα ο κ. Κωσταράκος δεν θεωρεί εμπόδιο τη θέση του στην Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ για να καταθέσει δημόσια τις απόψεις του και επέλεξε το συνέδριο της ΝΔ για να το κάνει. Προφανώς ο στρατηγός θα είναι και υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Δικαίωμά του. Η εικόνα του στρατηγού σταματά εκεί. Η εικόνα ενός ανθρώπου δεν προκαλεί προβλήματα. Αυτά αρχίζουν όταν ανοίγει το στόμα του. Γιατί ο κ. Κωσταράκος, μόλις άνοιξε το στόμα του στο συνέδριο της ΝΔ, είπε πράγματα που όφειλε να σκεφθεί πολλές φορές πριν τα εκστομίσει.
Δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται ένας στρατηγός να παρασύρεται από το διχαστικό κλίμα που καλλιεργεί το κόμμα του και να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του πρωθυπουργού, υπό τις εντολές του οποίου υπηρέτησε για αρκετούς μήνες πριν φύγει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκτός και αν πιστεύει αυτά που λέει και θεωρεί την διχαστική πολιτική πατριωτική πολιτική. Σε αυτή την περίπτωση εγείρονται άλλου είδους ερωτήματα ….
Είπε λοιπόν ο κ. Κωσταράκος:
«Η Ελλάδα κάνει βήματα πίσω το τελευταίο διάστημα. «Αναφέρομαι στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, πατριωτισμού και αποτελεσματικότητας. Όποτε μία χώρα αντιμετώπιζε κρίση κατέφευγε στον πατριωτισμό, μιλώ για τον πατριωτισμό όπως ορίζεται στο λεξικό Μπαμπινιώτη, ως έμπρακτη αφοσίωση και αγάπη κάποιου για την πατρίδα του, με κόστος και με θυσίες. Οι εκάστοτε κυβερνώντες πρέπει να εμφορούνται και να πιστεύουν στον πατριωτισμό και αυτό στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων δεν είναι πάντα σίγουρο».
Δεν είναι λοιπόν σίγουρος για τον πατριωτισμό του πρωθυπουργού ο κ. Κωσταράκος. Πρώτος όμως φρόντισε να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του Αλέξη Τσίπρα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, απλά ο στρατηγός τον μιμείται. Από στρατηγός και καθοδηγητής, κατάντησε ακόλουθος.
Είπε ακόμη ο στρατηγός:
«Μόνο απογοήτευση και οργή μας κατακλύζουν από τη Συμφωνία γιατί αντικαταστήσαμε τον πατριωτισμό με διεθνιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες ...». Μόνο την Μακρόνησο δεν θυμήθηκε γιατί τους παλιούς διεθνιστές εκεί τους πήγαιναν…
Είναι σοβαρός ο στρατηγός ή είναι απλώς επικίνδυνος; Όταν δηλαδή ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζητούσε με τον πρωθυπουργός την κρίση στο Αιγαίο και την στάση της Τουρκίας, κατάλαβε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικαθιστούσε τον πατριωτισμό με διεθνιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες; Γιατί δεν είναι δυνατό να είναι διεθνιστής και όχι πατριώτης στο μακεδονικό και πατριώτης στο Αιγαίο. Δεν στέκει. Εκτός και αν δεν στέκει στα καλά του ο στρατηγός…
Αν όμως, ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό του, όφειλε να το καταγγείλει δημόσια και να παραιτηθεί τότε για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Το γεγονός ότι δεν το έκανε αλλά προτίμησε να θέσει τέτοιο ζήτημα στο συνέδριο της ΝΔ τον καθιστά έναν ανεύθυνο και επικίνδυνο παράγοντα του δημόσιου βίου, που δεν τιμά το αξίωμά του, ούτε ήταν άξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι πολιτικές ηγεσίες τοποθετώντας τον σε όλες τις θέσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Ο στρατηγός Κωσταράκος στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός έδειξε ότι τον έχει συνεπάρει η ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Ήδη αφομοίωσε την ρητορική του μίσους και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι ο πατριωτισμός της πολιτικής ηγεσίας. Ζήτημα στο οποίο ο κ. Κωσταράκος όφειλε να είναι ψύχραιμος και αποστασιοποιημένος από τις εμφυλιοπολεμικού τύπου κραυγές .
Δεν το έκανε. Ούτε έκανε ποτέ τον κόπο να θυμηθεί τι αποφάσεις και ποια ακριβώς είναι επί δεκαετίες η εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΝΔ.
Η ΝΔ είχε μια ροπή προς τον εθνικισμό με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για ψηφοθηρικούς λόγους. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας εγκλωβίστηκε από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ και τώρα ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πολιτικής ομηρείας. Το συνέδριο απλά επιβεβαίωσε ότι , ο Μητσοτάκης ηγείται ενός φθαρμένου κόμματος που επειδή αδυνατεί να εκδημοκρατιστεί και να χαράξει μια νέα πορεία, κάνει βουτιά στο παρελθόν για να αναζητήσει αξίες και πεποιθήσεις. Μόνο που όποιος βουτάει στο βούρκο , το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγει, αν βγει , ρυπαρός….