του Σπύρου Σουρμελίδη

Έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρία Palantir  Technologies. Και ότι η συνεργασία εγκαινιάστηκε στην αρχή της πανδημίας (δηλαδή τον Μάρτιο) για θέματα ...υγείας! Η συνεργασία κρατήθηκε μυστική, επεκτάθηκε όμως τώρα και ανακοινώθηκε από την ίδια την Palantir ( και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου) σε θέματα υγείας και συγκεκριμένα κορονοϊού. Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς υπηρεσίες προσφέρει η Palantir. Όμως η συγκεκριμένη εταιρία, είναι από τις μεγαλύτερες του πλανήτη σε θέματα ….εξαγωγής Μεγάλων Δεδομένων (Big Data). Είναι μέτοχος του Face book, είναι η εταιρία που μαζί με την Cambridge Analytica, εργάστηκαν για το Brexit και για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ (2016). Είναι δηλαδή εταιρία που διερευνά τις διαθέσεις, τις τάσεις, τις προτιμήσεις, τις αγορές, των κοινωνιών πλανητικά, μέσω των στοιχείων  των social media (Μεγάλα Δεδομένα). Μπορούν τεχνολογικά να συνδυάσουν δισεκατομμύρια στοιχεία (data) σε μικρό χρόνο. Άρα μπορούν και να επηρεάσουν την συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό λοιπόν που αξίζει να μάθουμε αν έχει συνεργαστεί η ΝΔ προεκλογικά με την Palantir. Και αν η συνεργασία αποβλέπει στις ...επόμενες εκλογές. Όχι ως δημοσκόποι,  αλλά ως διαμορφωτές των απόψεων της κοινής γνώμης. 

Τα Big Data , το υπερ-όπλο για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης

Η συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir, οδηγεί στον τρόπο που εργάστηκε προεκλογικά η ΝΔ, αλλά και τις σχέσεις με ένα σύστημα που έδωσε τη νίκη στο Brexit  και στον Τραμπ (το 2016). Η σχέση αυτή, φέρνει στη μνήμη, το σκάνδαλο του face book.  To 2017  αποκαλύφθηκε η  υποκλοπή (όπως ονομάστηκε) των προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του face book, από την βρετανική εταιρία εξαγωγής δεδομένων Cambridge Analytica. Αν και ήταν ένα καραμπινάτο σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θέλησε να τιμωρήσει τους ενόχους. Πρώτον γιατί η παντοδυναμία των ΗΠΑ στηρίζεται πλέον σε εταιρίες όπως η Google, η face book, η AOL, η Microsoft και γενικώς στις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Δεύτερον, γιατί η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη και αλληλεξαρτώμενη, από αυτές και άλλες παρόμοιες εταιρίες. Και τρίτον , γιατί το νέο υπερόπλο λέγεται Μεγάλα Δεδομένα. Είναι όλα τα στοιχεία μας , οι προτιμήσεις μας και οι επιλογές μας που όλοι εμείς οι άνθρωποι , κάτοικοι του πλανήτη τις δίνουμε ηθελημένα (social media) ή υποχρεωτικά (πιστωτικές και άλλες κάρτες). Αυτά τα στοιχεία τα επεξεργάζονται εταιρίες σαν την Cambridge Analytica και πολλές άλλες παρόμοιες. Όσοι έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τα Μεγάλα Δεδομένα, έχουν την δυνατότητα και να επηρεάζουν τις εξελίξεις. 

Και η ...Palantir 

Εκτός από την Cambridge Analytica, υπάρχει και μια ακόμα σημαντική εταιρία εξόρυξης δεδομένων. Η Palantir Technologies η οποία έχει συμβάσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της GCHQ και της NSA. Δηλαδή των υπηρεσιών Ασφάλειας των ΗΠΑ. 
Είναι ιδιοκτησία του Peter Thiel, του αμερικανο-γερμανού δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή του PayPal, (αυτόματες πληρωμές μέσα από ηλεκτρονικό πορτοφόλι) ο οποίος έγινε και ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής στο Facebook,  αγοράζοντας το 10% των μετοχών του. Και κατά σύμπτωση ήταν και αυτός από τους πρώτους  φανατικούς υποστηρικτές του Τράμπ στην Silicon Valley. 

Το σκάνδαλο Face Book και ο “μεγάλος αδελφός”. 

Ο ιδιοκτήτης και δημιουργός του Face book ζητησε συγνώμη και στο αμερικανικό Κογκρέσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας  οτι  εν αγνοία του έγινε η υποκλοπή (εξόρυξη) των προσωπικών δεδομένων εκατομμυριών χρηστών του Face Book. Ομως όσες συγνώμες και αν  ζήτησε το 2017 ο κ. Μάρκ Ζάκερμπεργκ η ουσία δεν κρύβεται. Και η ουσία είναι το ξεπούλημα και η άγρια εκμετάλλευση των λεγόμενων Μεγάλων Δεδομένων (Mega Data). Το προφίλ των επισκεπτών του facebook και άλλων social media (όπως και μέσω των πιστωτικών καρτών) είναι το πολυτιμότερο στοιχείο στον σημερινό κόσμο. Όσοι έχουν πρόσβαση στα Μεγάλα Δεδομένα γνωρίζουν την κοινωνία πολύ καλά, τι τρώει, που κοιμάται, τι αγοράζει, τι ψηφίζει, ποιόν θέλει και ποιόν όχι, αν αγαπά τα όπλα, αν θέλει πόλεμο πόσο μισεί τους μετανάστες. 

Η εταιρεία αναλύσεων και εξόρυξης δεδομένων, η Cambridge Analytica είχε αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών.  ″Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών –οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ– αποκτήθηκαν αθέματα από την Cambridge Analytica”, ανέφερε η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Μήπως όμως η Cambridge Analytica δεν υπέκλεψε τα στοιχεία, αλλά απλώς τα …αγόρασε; 

Η αποκάλυψη 

Το σκάνδαλο  ήρθε στην επιφάνεια (2017) απο τον Guardian και τους  New York Times που έφεραν στην δημοσιότητα στοιχεία ότι το Facebook είχε δώσει στη βρετανική Cambridge Analytica τα ιδιωτικά δεδομένα περίπου 50 εκατ. χρηστών του, χωρίς φυσικά να τους ρωτήσει. Η αποκάλυψη αυτή βασίστηκε σε παλιότερη σχετική έρευνα της βρετανικής Guardian. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τη βρετανική εταιρεία για να δημιουργηθούν προσωποποιημένες διαφημίσεις υπέρ του Τράμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Έτσι σε κάποιον χρήστη που επισκέπτεται σάιτ σχετικά με όπλα διαφήμιζε τις θέσεις του Ντόναλντ, όπως και σε όσους ήταν κατά των μεταναστών. Όταν ολ αυτά πήραν διαστάσεις, η βρετανική δικαιοσύνη μπούκαρε (22 Μαρτίου 2017) στα γραφεία της Cambridge Analytica για να βρει στοιχεία, μετά από καταγγελία της ανεξάρτητης Επιτρόπου για την Πληροφορία (ICO) της Βρετανίας. Η προσφυγή της Επιτρόπου Ελίζαμπεθ Ντέναμ, έφερε καταιγισμό εξελίξεων.

Έτσι ήρθε στο φως το πρόσωπο που συνδέει όλα τα σκάνδαλα μαζί, την Cambridge Analytica, τα στοιχεία από το face book με την προεκλογική εκστρατεία του Τράμπ. Ο Στηβ Μπάνον!

Ο Μπάνον ήταν αντιπρόεδρος της Cambridge Analytica, μέχρι την παραίτησή του, για ν’ αναλάβει την προεδρία της προεκλογικής εκστρατείας του Τράμπ τον Αύγουστο του 2016. Μόνο το 2014, η εταιρία δαπάνησε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες από τα social media . Μεταξύ αυτών και προσωπικές σελίδες (προφίλ) του Facebook, ενώ η δαπάνη αυτή είχε την έγκριση του Μπάνον. 

Ηταν όμως η  Cambridge Analytica βρετανική; Τον Ιανουάριο του 2013 ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Μέρσερ αγοράζει την προβληματική αγγλική εταιρία SCL- Elections, την οποία μετονομάζει σε Cambridge Analytica! Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο Στηβ Μπάνον. Ο Mέρσερ είναι ένας λαμπρός επιστήμονας υπολογιστών, ένας πρωτοπόρος στην πρώιμη τεχνητή νοημοσύνη και ο συνιδιοκτήτης ενός από τα πιο επιτυχημένα αμοιβαία κεφάλαια hedge fund στον πλανήτη (με ετήσια απόδοση 71,8%). Και, είναι, επίσης, καλός φίλος με τον …Ναϊτζελ Φάρατζ (τον πρωτεργάτη του Brexit). Ηταν όμως όμως και ο πρώτος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τράμπ.

Μαζί του και ο  Peter Thiel, ο γερμανο-αμερικανός , ιδιοκτήτης της Palantir , της άλλης μεγάλης εταιρίας εξόρυξης δεδομένων. Ένας απ αυτούς που γνωρίζουν καλά τον πλανήτη και επίσης μπορούν να τον επηρεάσουν. 
(O Πήτερ Τήλ και Ρόμπερτ Μέρσερ , όπως φυσικά και ο Μπάνον, εγκατέλειψαν τον Τραμπ, δεν ενεπλάκησαν στην προεκλογική του καμπάνια το 2020). 

Συμπέρασμα: το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη κτύπησε ...ψηλά. Στον πιο “μεγάλο αδελφό”. 

 

Απόψεις

Του Γιάννη Μπράχου•Η Τουρκία το 2019 ήταν ο έκτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως προσελκύοντας 52 εκ. τουριστών και έσοδα 35 δισ.$, ενώ το 2020 τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 74%. Το 2021 αναμένεται να είναι... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Διαμαρτυρίες ξεσήκωσε η απόφαση να αναγορευθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμη διδάκτορας από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου. Μάλλον με απώλεια ψυχραιμίας μοιάζει η ανακοίνωση του φοιτητικού... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Συχνά τα ελληνικά ΜΜΕ συμπεριφέρονται συμπλεγματικά απέναντι σε οτιδήποτε λέει και κάνει η Τουρκία χωρίς λόγο. Κραυγές μέχρι τον ουρανό και οι λέξεις, «πρόκληση», «ένταση», κλπ λειώνουν την λογική... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πέρα από την οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα είναι φυγομαχία και απρέπεια, ο πρωθυπουργός να αρνείται να προσέρχεται στη βουλή για να απαντά στις ερωτήσεις που του θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων. πλήρες κείμενο
Josep Borrell*Την περασμένη Τρίτη, μαζί με τον Επίτροπο Várhelyi, φιλοξένησα ένα ανεπίσημο δείπνο με προσκεκλημένους τους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει την απογοήτευση από την πλευρά... πλήρες κείμενο
Asli Aydintasbas*Περίληψη: Παρά τον αδυσώπητο εθνικισμό των φιλοκυβερνητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ του λαού ότι ο Ερντογάν πιέζει πολύ σκληρά στην εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία φαίνεται... πλήρες κείμενο