Του Στράτου Βαλτινού

Ο Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο αγώνας καλού και κακού αιώνιος και αιματηρός.


Από το 2007 ο Ναβάλνι καταγγέλλει τη διαφθορά στη Ρωσία, ζητούσε δημοκρατία, αμφισβήτησε την εγκυρότητα των εκλογών , φυλακίστηκε , δηλητηριάστηκε και τελικά πέθανε χωρίς να δει τον εκδημοκρατισμό της μεγάλης χώρας του.
Ο Πούτιν είναι δικτάτορας χωρίς αμφιβολία. Είναι όμως τρομακτικό το γεγονός πως εξαφανίζονται όσοι τον κρίνουν ή τον αμφισβητούν. Ελέγχει κράτος και παρακράτος, περιορίζει συνεχώς τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Πάντα έτσι ήταν η Ρωσία θα πει κανείς. Από την δικτατορία των Τσάρων, στον υπαρκτό σοσιαλισμό, με μεγάλα επιτεύγματα και ελάχιστη δημοκρατία, η Ρωσία έφθασε στα όρια της διάλυσης επί Γιέλτσιν. Ανέλαβε ο Πούτιν με πολιτικό πραξικόπημα και επί σχεδόν τριάντα χρόνια έχει επιβάλλει το δικό του καθεστώς.


Τίποτα δεν θα χάσει η Ρωσία από τη Δημοκρατία. Αλλά με αιώνες αυταρχισμού, φαίνεται ότι επικρατεί τρόμος και στο άκουσμα της λέξης Δημοκρατία, πόσο μάλλον να εφαρμοστεί στη μεγάλη αυτή χώρα. Και ο λαός πιθανόν να έχει ταυτιστεί με την κουλτούρα των αυταρχικών ηγετών. Φυσικά χωρίς συνδικαλισμό, χωρίς οργανώσεις και  ελεύθερη λειτουργία κομμάτων και ΜΜΕ δεν μπορεί να υπάρξει αναλαμπή.
Ο Ναβάλνι πέθανε για το όραμά του. Αξίζει τον θαυμασμό όλων γιατί προτίμησε τον θάνατο από τον συμβιβασμό και την ενσωμάτωση στο καθεστώς Πούτιν. Ας μην προσποιείται η Δύση. Τα εγκλήματά της σε όλο τον πλανήτη είναι γνωστά. Χιλιάδες αγωνιστές της δημοκρατίας πεθαίνουν στην Τουρκία και σε δεκάδες χώρες του κόσμου χωρίς να έχουν την παραμικρή δήλωση συμπάθειας και στήριξης από την Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες. Φυλακίσεις, εκτελέσεις, φασισμοί, κρατική βία και τρομοκρατία, τυραννικά καθεστώτα που απολαμβάνουν ασυλία από την Ουάσιγκτον και την ΕΕ.
Αλλά κανείς δεν θα παραιτηθεί. Ούτε οι τύραννοι , ούτε οι οραματιστές ενός καλύτερου κόσμου. Ο αγώνας μεταξύ καλού και κακού συνεχίζεται με ελπίδες , τραγωδίες και πολλά θύματα.

Υδρόγειος

  • Θύελλα Μπέρνι Σάντερς για Νετανιάχου: περί αντισημιτισμού ή μη προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας

    Καταιγιστικός όπως πάντα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ορθώνει το ανάστημα και στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα που στηρίζει την γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και παράλληλα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, πολτοποιώντας την προπαγάνδα του Νετανιάχου, που...

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.