Του Στράτου Βαλτινού

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο η δικαιολογία ότι οι πυρκαγιές , είτε προκαλούνται από  εμπρηστές,  είτε από  άλλες αιτίες, προσφέρουν άλλοθι στις κυβερνήσεις. Το κράτος, οφείλει να είναι έτοιμο για κάθε περίσταση και να μην αναζητά άλλοθι , είτε κατασκευάζοντας ενόχους, είτε επικαλούμενο αδυναμία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. 

Εννοείται ότι τους πραγματικούς ενόχους, τους εμπρηστές, οφείλει να τους συντρίψει. Αλλά τα αίτια που προκαλούν τις πυρκαγιές λοιπόν, είναι τα ίδια εδώ και αιώνες. Τα μέσα όμως που διαθέτουν σήμερα τα κράτη για να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, είναι πάρα πολλά σε σχέση με το παρελθόν. Δορυφόροι, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυροσβεστική , προσωπικό, επιστήμονες, σύγχρονη μετεωρολογική υπηρεσία. Εδώ λοιπόν βρίσκονται οι απαντήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιεί όλα αυτές τις δυνατότητες για να είναι έτοιμη; η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση διαθέτει μόνο το 0,5% από τα δις του Ταμείου Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία. Το προσωπικό είναι γνωστό, ότι δεν επαρκεί, αντίθετα απέλυσε και 5000  δασοπυροσβέστες.

Υπάρχει και μια άλλη αλήθεια, την οποία σκοπίμως ο άθλιος προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης αποσιωπά. Μέσα στις γιορτές, στις 27 Δεκεμβρίουο 2022 για την ακρίβεια, η κυβέρνηση αποφάσισε την  κατάργηση επτά φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων τους στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) . Με την απόφαση αυτή αφορούσε:

    • Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας,
    • Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής,
    • Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης,
    • Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου,
    • Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου,
    • Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και
    • Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Αντιδρώντας ο τότε Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος ανάφερε μεταξύ άλλων:
«Μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ακόμα ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η κατάργηση επτά (7) φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:
-Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια».
– Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.
– Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων...”


Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ , η Ελλάδα έρχεται πρώτη  ως προς τις φετινές καταστροφές με 1.284.060 καμένα στρέμματα μέχρι τις 19 Αυγούστου. Άρα η κατάσταση έχει ήδη χειροτερεύσει  .
Αυτή η επιδείνωση της κατάστασης , όποιοι και αν είναι οι λόγοι που την προκάλεσαν, δηλαδή εμπρησμοί, άλλες αιτίες, οφείλεται , θέλουν δεν θέλουν και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επί 4 χρόνια , αντί να αφοσιωθεί στο έργο της, προπαγανδίζει έργα που δεν υπάρχουν και μια πολιτική, που είναι εικονική.
Όταν λοιπόν μιλάμε για ευθύνες αναφερόμαστε σε αυτούς που κυβερνούν . Η προπαγάνδα τους, είναι ίδια με το κάρβουνο που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές. Δηλαδή μαύρη που λερώνει τους ίδιους πλέον...

Υδρόγειος

  • Η Τουρκία επιλέγει Ερντογάν με το βλέμμα στραμμένο στην ανατολή.

    του Σπύρου Σουρμελίδη  Ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών (προεδρικών και βουλευτικών), μετά απο 21 χρόνια στην διακυβέρνηση της Τουρκίας.  Έχασε την εκλογή του στην προεδρία για λιγότερο απο 1%, και μένει η νίκη του να επιβεβαιωθεί στον β...

  • Θύελλα Μπέρνι Σάντερς για Νετανιάχου: περί αντισημιτισμού ή μη προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας

    Καταιγιστικός όπως πάντα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ορθώνει το ανάστημα και στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα που στηρίζει την γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και παράλληλα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, πολτοποιώντας την προπαγάνδα του Νετανιάχου, που...

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...