Δεν υπάρχουν λόγια πια, για να περιγράψει κανείς, τις απίθανες καταστάσεις, που διαδραματίζονται στον ΕΦΚΑ, μετά την εφαρμογή του θεσμού των «fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης», του ν.4921/2022. Την ώρα, που ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης, υπόσχεται να λύσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, οι κραυγές αγωνίας των υπαλλήλων, αλλά και το απόλυτο «κομφούζιο» που επικρατεί, μαρτυρούν μια άλλη εικόνα.

Οι καταγγελίες δεν έχουν σταματημό.
Παραθέτουμε αυτούσια την καταγγελία υπαλλήλου του ΕΦΚΑ, που εργάζεται στο τμήμα συντάξεων και βρίσκεται σε απόγνωση. Η αγωνία για την λειτουργία του φορέα αλλά και για τους συνταξιούχους είναι έκδηλη:

«Η παρανομία στον ΕΦΚΑ είναι πια ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Από την στιγμή που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος(βλ.4921/2022) η δουλειά μας έχει γίνει εφιάλτης. Έχουμε καθημερινά λίστες προς διεκπεραίωση, με προθεσμίες ανέφικτες. Οι υποθέσεις κλείνουν όπως - όπως και αυτό που μας λένε, είναι να μην φοβόμαστε, επειδή για όποιο λάθος, μας καλύπτει αυτός ο νόμος. Δίνουμε τις οφειλές στους μη μισθωτούς χωρίς έλεγχο, τον χρόνο της διαδοχικής χωρίς φάκελο, απορρίπτουμε υποθέσεις χωρίς πλήρη έλεγχο ασφάλισης(!) κλπ. Η προφορική οδηγία είναι να μην βάζουμε επιφύλαξη(για την προσμέτρηση του χρόνου συμμετέχοντος φορέα), να μην στέλνουμε τίποτα για επανέλεγχο στα ΚΕΠΑ (ακόμα και αν μας φαίνεται ύποπτο). Με λίγα λόγια βαφτίσανε τις προσωρινές συντάξεις οριστικές και τις οριστικές, τροποποιητικές. Επίσης στο «πράσινο» κτήριο(στη λεωφόρο Κηφισίας) υπάρχουνε αιτήσεις ασφαλισμένων που ζητούν να μην υπαχθούν στον 4921/2022 και απαντούν (προφορικά) ότι, δεν έχουν αυτή την επιλογή. Έχουν δώσει αυτόματες αποφάσεις χορήγησης εξωϊδρυματικού επιδόματος, χωρίς να ενημερώσουνε κανένα ότι, το κάνανε.
Τα περισσότερα είναι λάθος (η έναρξη) και σε κάποιους έχουμε δώσει επιδόματα, χωρίς να δικαιούνται (διότι νοσηλεύονταν σε ίδρυμα). Δεν έχει τέλος η καθημερινή πίεση από την διοίκηση. Κάθε μέρα μας ρωτάνε πόσες υποθέσεις βγάλαμε, πόσες κλείσαμε κλπ. Στο πράσινο κτήριο έχουν «χάσει την μπάλα», αναθέτουν στους εισηγητές εκατοντάδες υποθέσεις, που οι μισοί φάκελοι αγνοούνται. Τέλος, με την προοπτική του νέου οργανογράμματος, προσπαθούν να τακτοποιήσουν όσους μπορούν, σε θέσεις προϊσταμένου και διευθυντή. Σε όλες τις διευθύνσεις υπάρχουν προϊστάμενοι «φαντάσματα». Τους έχουν τοποθετήσει σε κάποιες θέσεις και αυτοί συνεχίζουνε να εργάζονται στην παλιά (οι περισσότεροι στο πράσινο κτήριο). Το αποτέλεσμα είναι να είναι ουσιαστικά «ακέφαλα» τα τμήματα στα οποία έχουν τοποθετηθεί και να δημιουργείται χάος, καθώς οι υπάλληλοι δικαίως αντιδρούν και δεν θέλουν να αναλάβουν καθήκοντα, που αναλογούν σε άλλους και δεν πληρώνονται για αυτό. Η Διεύθυνση Προσωπικού δεν ξέρει που είναι οι υπάλληλοι, επειδή έχουν βγει αποφάσεις οι οποίες δεν εκτελούνται και εκτελούνται προφορικές εντολές ή στην καλύτερη περίπτωση μέσω κάποιου email από την γενική διεύθυνση. Περιττό να πω ότι έχει γίνει όλη η πρώην Νικηφόρου(το παλιό κεντρικό υποκατάστημα συντάξεων) προϊστάμενοι και διευθυντές. Δουλεύω 35 χρόνια στην κοινωνική ασφάλιση και δεν θέλω να έρχομαι στην δουλειά. Δεν είναι μόνο η πίεση, είναι και η απαξίωση και ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν, που δείχνει ότι μας θεωρούν υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση και ότι το πρόβλημα τόσα χρόνια ήταν απλά ότι «ψειρίζαμε την μαϊμού».

Μόλις πριν δύο μέρες δόθηκαν απαντήσεις από την Διοίκηση του ΕΦΚΑ για τα ερωτήματα που έχουν υποβάλει τα υποκαταστήματα όσον αφορά τη διαδικασία των «fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης». Τα περισσότερα θέματα παραπέμπονται προς επίλυση στο μέλλον ενώ η διαδικασία υποτίθεται πως τρέχει ήδη.

Οι καταγγελίες και για άλλα θέματα που εκκρεμούν, είναι καταιγιστικές. Το λογισμικό για την απασχόληση συνταξιούχων και την προσμέτρηση χρόνων(απασχολούμενου συνταξιούχου) αγνοείται. Οι συντάξεις των απασχολούμενων συνταξιούχων που έπρεπε με βάση το νόμο να έχουν περικοπεί από 1.3.2022, δεν έχουν μειωθεί και ο ΕΦΚΑ θα ζητήσει πίσω αναδρομικά, τα ποσά που θα προκύψουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Οι περιουσίες των συνταξιούχων κινδυνεύουν Οι επανυπολογισμοί για 100.000 υποθέσεις ακόμα δεν έχουν τελειώσει και οι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν, ποια θα είναι η σύνταξή τους τον επόμενο μήνα. Παράλληλα οι εκκρεμείς συντάξεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου αντί να μειώνονται αυξάνονται! Το ίδιο συμβαίνει και με τις επικουρικές.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες των κυβερνητικών εκπροσώπων του «επιτελικού κράτους». Η δέσμευση για περαίωση των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος Ιουνίου, ήδη διαψεύδεται. Η «Ευρώπη» έδωσε νέα προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά είναι βέβαιο ότι, και πάλι ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει στον στόχο.

«Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο» δήλωνε ο Πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο, επισκεπτόμενος το Υπουργείο Εργασίας, σε σχέση με τις καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων.

Οι επιτελικές αποτυχίες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και οι συνταξιούχοι σύντομα θα στείλουν το λογαριασμό καταλογίζοντας ευθύνες. Τα πρώτα μηνύματα βρίσκονται ήδη στο γραμματοκιβώτιο του Μεγάρου Μαξίμου.


(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)
αναδημοσίευση από ieidiseis.gr

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.