Του Στράτου Βαλτινού


Ο Νίκος Μαραντζίδης εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα από το συγκρότημα Σκάϊ-Καθημερινής, όταν αποκαλύφθηκε και καταγγέλθηκε  επώνυμα στο ΕΣΡ ότι διενεργούσε επί σειρά ετών ψευδοδημοσκοπήσεις με τον τίτλο του πανεπιστημίοου Μακεδονίας, φυσικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ.


Αφού εξευτελίστηκε με τις υποτιθέμενες προβλέψεις στο δημοψήφισμα του 2015, σταδιακά χάθηκε. Όμως δειλά στην αρχή, πιο συχνά στην συνέχεια  , επανεμφανίστηκε. Αίσθηση προκάλεσε πρόσφατα όταν σε συνέντευξή του στο Έθνος στις 4 Ιουλίου  και την επομένη 5 Ιουλίου  2021, στην ιστοσελίδα ΤheTOC,  ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ αυξήσει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή θα είναι ίσως και διψήφια «όποτε και αν γίνουν οι εκλογές».
Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείω καθόλου, αν έχουμε εκλογές,  είτε πρόωρες είτε στο τέλος της τετραετίας να δούμε ένα σκηνικό που είναι κοντύτερα σε αυτό που είδαμε στις τελευταίες εκλογές το 2019 και να κερδίζει άνετα η Νέα Δημοκρατία».
Ως καθηγητής  πολιτικών επιστημών  του πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Μαραντζίδης θεωρεί πως οτιδήποτε μεσολαβήσει, πυρκαγιές, διαφθορά, νέοι νόμοι που οξύνουν τις ανισότητες, λάθη του πρωθυπουργού , σεισμοί  , λιμοί, δεν θα σταθούν εμπόδιο και δεν θα επηρεάσουν  την κυβέρνηση , άρα και την επανάληψη του θριάμβου του 2019. Αυτό σημαίνει το «όποτε και να γίνουν οι εκλογές», είτε τώρα, είτε στο τέλος της τετραετίας όπως είπε χαρακτηριστικά.  Κανένας σοβαρός άνθρωπος, πόσο μάλλον καθηγητής δεν θα τολμούσε να κάνει τέτοια πρόβλεψη. Όμως ο Μαραντζίδης δεν παίζεται…
Δύο μήνες αργότερα, δηλαδή στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, ο Μαραντζίδης σε συνέντευξή του στο iefimeida.gr δεν είναι τόσο σίγουρος. Τώρα λέει ότι η ΝΔ είναι η επικρατέστερη πρώτη δύναμη, δεν ξέρει τη διαφορά ενώ πριν δύο μήνες την είχε διψήφια . Και ερωτάται:

ΕΡ. Και όπως είπατε νωρίτερα, θεωρείτε ότι η ΝΔ είναι η επικρατέστερη πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές.Ναι. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον και αν δεν προκύψουν εκπλήξεις, δυσκολεύομαι να δω δραματική αλλαγή των συσχετισμών.

ΕΡ.Δραματική αλλαγή σημαίνει;«Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και η ΝΔ δεύτερο. Αυτό δεν μπορώ να το δω. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά όμως: πού θα είναι η διαφορά, σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί η ΝΔ κ.λπ. Για αυτά θα μιλήσουμε με καλύτερη εκτίμηση όταν θα είμαστε κοντά στις εκλογές».
       

Η κρίση του ΜετώπουΣοβαρά; Μα όταν είμαστε κοντά στις εκλογές οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει καλύτερη εκτίμηση. Αλλά  ένας καθηγητής δεν  μπορεί να αυτογελοιοποιείται.
Το ζήτημα δεν είναι οι προσωπικές αβεβαιότητες του συγκεκριμένου πολιτικού επιστήμονα. Το ζήτημα είναι ότι απόψεις του τύπου όσα φέρνει ο άνεμος  καταδεικνύουν το κλίμα που επικρατεί στις εντός και στις παρυφές του μηχανισμού που δημιούργησε, καλλιέργησε και τελικά συγκρότησε το λεγόμενο Μαύρο Μέτωπο, ή αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο όπως επίσης ονομάστηκε.

Όμως ένας καθηγητής πανεπιστημίου , εκτός του ότι δεν είναι καθόλου σοβαρός, δεν μπορεί να θεωρεί ηλίθιους τους πολίτες, τους δημοσιογράφους, το πολιτικό προσωπικό της χώρας . Όχι δεν τους θεωρεί. Ούτε τους χλευάζει. Ούτε είναι τυχοδιώκτης, ούτε καιροσκόπος. Ήταν , είναι και θα είναι «ευέλικτος» με την πολιτική εξουσία, ανίκανος ως πολιτικός επιστήμονες, ανεπαρκής ως αναλυτής, πέρα από σκοπιμότητες που μπορεί να έχει. Με απλά λόγια ένας «αεριτζής» της πολιτικής επιστήμης. Λίγο από δω, λίγο από εκεί, λίγο πάνω, λίγο κάτω,  δεν χάλασε ο κόσμος.
Με την ευκαιρία: Το ΕΣΡ , έλεγξε ποτέ τις επώνυμες καταγγελίες για τα ψευδοδημοσκοπήσεις του Μαραντζίδη;  Όχι γιατί θα είχαμε και συνέχεια όταν παραβιάζονται οι νόμοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ  όμως που υπήρξε θύμα , έχει μνήμη, έχει θέση και πως αντιμετωπίζει όλον αυτό τον επικίνδυνο , περιπλανώμενο θίασο ;

Υδρόγειος

 • Της Πολωνίας το κάγκελο!

  Εδώ και χρόνια οι ακροδεξιές και θρησκόληπτες ηγεσίες της Πολωνίας αποστασιοποιούνται από το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ, αλλά με επικεφαλής το Βερολίνο οι Βρυξέλλες ακολουθούν  κατευναστική πολιτική.  Ο λόγος είναι απλός. Δεν θέλει να θιγεί η...

 • Καθολική Εκκλησία :Άθλιοι εγκληματίες

   Εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου είναι. Ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι  περίπου 330.000 παιδιά ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας, μεταξύ 1950 και 2020, ενώ εκτιμάται ότι 216.000 άτομα κακοποιήθηκαν από...

 • Ρήγμα Ρωσίας –Τουρκίας θορυβεί την Άγκυρα

  Με μια δήλωση που θεωρείται ιδιαίτερης βαρύτητας,  ο Ρώσος ΥΠΕΞ  Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι  η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στη Συρία.

 • Περιφρονώντας τις ΗΠΑ

  Είναι βαρύ για την υπερδύναμη να υπάρχει ηγέτης που να μιλά περιφρονητικά εναντίον της, χρόνια τώρα. Και μάλιστα ηγέτης,  του οποίου η χώρα βιώνει εμπάργκο και  απομόνωση αλλά να μην πτοείται. Πρόκειται για τον  βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν , ο...