του Σωτήρη Σιδέρη


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το αμερικανικό σχέδιο ανακατεύθυνσης της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής μέσω της επιδιωκόμενης υποκατάστασης, ως ένα  βαθμό , του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή , αλλά και της εμπλοκής της χώρας μας, σε ένα τριπλό, επικίνδυνο και ουσιαστικά  τυχοδιωκτικό μέτωπο που περιλαμβάνει:
πρώτον,  τo αντιρωσικό μέτωπο που οικοδομούν κύκλοι της Ουάσιγκτον,  με επίκεντρο και τα Βαλκάνια και στο οποίο εντάχθηκε και η πίεση για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η πίεση προς Σερβία –Κόσοβο για επαναχάραξη των συνόρων τους . Είναι αδιευκρίνιστο τι ακριβώς σημαίνει «αναβάθμιση» του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια καθώς μαίνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ –Ρωσίας και δευτερευόντως μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. H Αυστρία που διεκδικεί ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια τηρεί στάση ουδετερότητας στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας, η Ελλάδα τι ακριβώς επιδιώκει;
Δεύτερον, το μέτωπο κατά της Τουρκίας που προβλέπει την  όξυνση των πιέσεων κατά του Ερντογάν, ίσως και την ανατροπή του.

 
Τρίτον, κατά του Ιράν, που προωθεί με πάθος το εβραϊκό λόμπι και το Τελ Αβίβ μέσω του Τραμπ, μέτωπο στο οποίο θα έχουμε σύντομα  και στρατιωτικές ενέργειες  φυσικά και ένταση. 
Και στα τρία μέτωπα η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός συνολικού επικίνδυνου σχεδίου που μπορεί να εμπλέξει τη χώρα μας σε περιπέτειες. Οι ΗΠΑ θέλουν να αντιπαραθέσουν στο μέτωπο Ρωσίας –Τουρκίας –Ιράν ένα  δικό τους μέτωπο όπως θα αναλυθεί στην συνέχεια.
Πρωταγωνιστές στην Αθήνα  είναι ο Αμερικανός πρέσβης Πάϊατ και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς , ενώ είναι επιβεβλημένο να υπογραμμιστεί ότι η εμπλοκή της χώρας στο σχέδιο  αυτό εξελίσσεται  ερήμην της βουλής και των κυβερνητικών οργάνων και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προκαλεί ερωτηματικά με την στάση του. Στρατιωτικές πτυχές της νέας σχέσης Ελλάδας –ΗΠΑ συζητά σε στρατιωτικό επίπεδο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης τον οποίο εμπιστεύονται περισσότερο από τον Καμμένο. Ο Αποστολάκης ενεργεί κατ εντολή της κυβέρνησης φυσικά.  Οι Αμερικανοί συζητούν τη δυνατότητα εγκατάστασης χερσαίων δυνάμεων στην Ελλάδα, τη δημιουργία νέων βάσεων με τρομερές επιθετικές  δυνατότητες και πιθανόν και ενεργειακή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ενώ άγνωστο παραμένει το ακριβές σχέδιο των Αμερικανών στο Κυπριακό και την ανατολική Μεσόγειο.

Η μυστική διαπραγμάτευση

Για τους λόγους αυτούς οι ΗΠΑ εμπλέκονται πλέον και στα εσωτερικά μας ζητήματα και σύμφωνα με έγκυρες πηγές θέλουν να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια ,  ώστε να  μην ανατραπεί η συμφωνία των Πρεσπών  και να ολοκληρωθεί η μυστική διαπραγμάτευση Αθήνας -Ουάσιγκτον για την αναβαθμισμένη  συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.
    Στο πλαίσιο αυτό, αθόρυβα, αλλά συστηματικά η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μια τεράστια αμερικανική βάση πολλαπλών δυνατοτήτων  με επιθετικούς προσανατολισμούς,(κατασκοπευτικές και ναυτικές βάσεις , βάσεις ελικοπτέρων, drone, μεταφορά λειτουργιών από το Ιντσιρλίκ κλπ. Όλα αυτά εκτείνονται  τη  βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και τα νησιά γεγονός που στην πορεία θα θέσει  τη χώρα μας στους στόχους των ρωσικών πυραύλων κάτι που δεν συνέβαινε ούτε στον ψυχρό πόλεμο.
  Όλα αυτά εξελίσσονται  εν κρυπτώ,  χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς κανόνες , ουσιαστικά με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας , εκτός ορίων και εκτός ελέγχου.
Ας σημειωθεί ότι οι σχεδόν καθημερινές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Πάϊτ για ταύτιση των συμφερόντων των δύο χωρών, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας κλπ, αποτελούν αντανάκλαση  των  μυστικών συζητήσεων που ήδη έχουν αρχίσει και αποσκοπούν σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, ενώ επίκειται και η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας .
 Εντός του Φθινοπώρου αναμένονται στην Αθήνα Αμερικανοί αξιωματούχοι με πρωταγωνιστή τον υφυπουργό Γουές Μίτσελ που έχει πάρει πάνω του το σχέδιο, ενώ πυκνώνουν και οι επαφές μεταξύ στρατιωτικών.
     Οι ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστική χώρα έχει ανάγκη από χώρες –βραχίονες που θα στηρίζουν αυτή την πολιτική. Το γεγονός ότι πολλοί στην Ουάσιγκτον θεωρούν μη αναστρέψιμη την πορεία διάρρηξης των σχέσεων με την Τουρκία, τους ωθεί στο να κατασκευάσουν την εναλλακτική λύση, που είναι η Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί , για πολλούς λόγους να γίνει τυχοδιωκτική χώρα.
Εννοείται ότι  προβληματική είναι η στάση και των άλλων κομμάτων που δείχνουν πλήρη αδυναμία κατανόησης των εξελίξεων. Η στάση της Μόσχας στο μακεδονικό ήταν η αφορμή για την όξυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και όχι η αιτία. Η πραγματική αιτία πρέπει να αναζητηθεί στον πρέσβη Πάϊατ και την αμερικανική πολιτική που επιταχύνει την εξάπλωση της επιρροής του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον στην περιοχή, τον έλεγχο των βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Ο Ερντογάν

Ως προς  την Τουρκία οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί θα πιέσουν ασφυκτικά το καθεστώς Ερντογάν ακόμη και αν χρειαστεί να έχει την τύχη του Καντάφι ή του Σαντάμ Χουσεϊν, εκτός και αν αναδιπλωθεί –πράγμα πολύ δύσκολο- και πέσει στην αγκαλιά των ΗΠΑ. Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν την άρνηση των ΗΠΑ να απελευθερώσουν τον τουρκο-ιρανό  επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ , οι  τραπεζικοί λογαριασμοί του οποίου  όπως λέγεται, συνδέθηκαν για αρκετό καιρό με λογαριασμούς μελών της οικογένειας Ερντογάν και αυτό πανικοβάλλει τον Τούρκο πρόεδρο .
Η πρόκληση πολιτικής και οικονομικής ασφυξίας στην Τουρκία και  η ενισχυμένη  στρατιωτικοποίηση της Ελλάδας θα προκαλέσει διαρκή ένταση και εκεί εκφράζονται φόβοι εμπλοκής της Ελλάδας καθώς ένα επεισόδιο στο Αιγαίο  ή η ανεξέλεγκτη κρίση με στόχο την πτώση του Τούρκου προέδρου είναι πιθανό να προκαλέσει γενικευμένες ανεπιθύμητες ενέργειες .  Με λίγα λόγια η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά και σταθερά σε πολεμική βάση των ΗΠΑ εις βάρος της διπλωματίας και κατά την άποψη εγκύρων διπλωματών , εις βάρος της ασφάλειας της χώρας.
Έναντι του Ιράν προβλέπεται ένα επίσης σκληρό σενάριο αποσταθεροποίησης και δημιουργίας νέας τάξης πραγμάτων, ίσως στο πρότυπο της Συρίας. Όμως η Τεχεράνη δεν είναι Δαμασκός και η επιρροή της απλώνεται σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής.  Η συμφωνία με τον Άσαντ για την δημιουργία ιρανικών βάσεων στην Συρία προκαλεί σοκ στο Τελ Αβίβ που επείγεται να οξύνει το μέτωπο των πρόθυμων χωρών να πολεμήσουν την Τεχεράνη  και ήδη η Σαουδική Αραβία δήλωσε παρών υπέρ του αιώνιου εχθρού του, του  Ισραήλ. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στην αντιπαράθεση αυτή που αν εξελιχθεί σε πολεμική θα είναι τόσο ωμή και βίαιη που ίσως εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου

Πολιτικό παιχνίδι

Για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η πολιτική αυτή , ένα τμήμα της Ουάσιγκτον και ο υπερκινητικός αλλά εμμονικός πρέσβης Πάϊτ έχει αποδυθεί σε έναν μεγάλο αγώνα στήριξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επανεκλογή της,  ενώ για συγκεκριμένους λόγους εμπλέκονται και στον χρόνο πραγματοποίησης των εκλογών, υπό την έννοια να μην γίνουν σύντομα και ανατραπούν οι σχεδιασμοί του Φθινοπώρου.  Στο πλαίσιο αυτό, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Στόχος να τον  πιέσουν  οι Αμερικανοί να μην αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καθώς με το νέο έτος αναγκαστικά θα έχουμε το τέλος των διαδικασιών στα Σκόπια, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, οπότε η Αθήνα πρέπει να φέρει στη βουλή τη συμφωνία. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια, αλλά και στην Ελλάδα,  θα είναι ομαλές
Υπό το ίδιο πρίσμα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί για τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Η  εμπλοκή


Μετά από πολλά χρόνια, οι Αμερικανοί καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την πολιτική ατζέντα της χώρας , ακόμη και της εσωτερικής πολιτικής. Για να τονιστεί ιδιαίτερα η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εμφανιστούν στο Αιγαίο αμερικανικά πολεμικά πλοία, πιθανόν και γαλλικά , αλλά αυτά είναι τυχοδιωκτικές ενέργειες καθώς η Άγκυρα θα τις θεωρήσει ευθεία απειλή για την ασφάλειά της και ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όλων των διεθνών μηχανισμών ασφάλειας. Η διπλωματία και όχι η στρατιωτικοποίηση θα δώσουν λύση στα ελληνοτουρκικά προβλήματα.
Κύκλοι περί τον Κοτζιά και τον Καμμένο θα επιδιώξουν να εμφανίσουν τις κινήσεις αυτές ως μείζονες ενέργειες υπέρ της εθνικής ασφάλειας, αλλά ουδείς νοήμων θα τις εκλάβει ως τέτοιες. Απλά η Ελλάδα θα συρθεί σε ένα ακραίο παιχνίδι που έχει στόχο τον Ερντογάν και όχι την ειρήνη που είναι η εθνική πολιτική. Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και οι απαντήσεις που θα λάβει  από τις ΗΠΑ και την Γαλλία που έχουν συμφέροντα εκεί και ενώ προμηνύεται μια θυελλώδης περίοδος και πάλι για το Κυπριακό. Θεωρείται βέβαιο ότι οι Αμερικανοί θα έχουν αυτή τη φορά φανερή παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην Αθήνα υπάρχει αναβρασμός ενόψει του νέου κύκλου για το Κυπριακό, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει δικό του παιχνίδι.
Η όξυνση με Μόσχα-στόχος η ακύρωση επίσκεψης Τσίπρα
 Πράγματι οι Ρώσοι με χονδροειδείς κινήσεις επιχείρησαν να εξαγοράσουν  ανεξακρίβωτο αριθμό Ελλήνων  για να τορπιλιστεί η συμφωνία με τα Σκόπια. Αυτό ήδη έχει απαντηθεί με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση και κυρίως το ΥΠΕΞ και είναι πιο σοβαρό, είναι ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες, ποιοι συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες κατά της  χώρας και αν υπάρχουν παράγοντες της εκκλησίας που κινητοποιούνται και γιατί δεν καταγγέλλονται δημόσια. 
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κοτζιάς όξυναν τις ελληνορωσικές σχέσεις πατώντας σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, την απόπειρα της Μόσχας να επηρεάσει τις εξελίξεις με τα Σκόπια. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ το επηρέαζαν από την δική τους πλευρά. Άλλωστε η Ουάσιγκτον ανέτρεψε τον Γκρούεφσκι. 

Υπονόμευση επίσκεψης Τσίπρα

Η συνέχεια είναι προβληματική. Προκαλεί εύλογα και πολλά ερωτηματικά,  η κλιμάκωση της αντιρωσικής ρητορικής και η απόπειρα του Κοτζιά, σύμφωνα με έγκυρους διπλωμάτες να ακυρώσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα κλιμακώνοντας την ένταση και ακυρώνοντας και την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, καθώς λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε κατέστησε ανέφικτη την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ. Ο Κοτζιάς ήξερε πολύ καλά, όπως και κάθε νεαρός διπλωμάτης,  ότι η όξυνση θα προκαλούσε την ακύρωση των δύο ταξιδιών. Εκ των υστέρων ο πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθεια να ταξιδέψει στη Μόσχα αντιλαμβανόμενος ότι η ένταση δεν ωφελεί.

Πρόβλημα στον ΟΗΕ       

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν είναι ομαλές. Η επιδιωκόμενη από τις ΗΠΑ αλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας –Κοσσόβου με ανταλλαγή εδαφών θα πυροδοτήσει νέες αμφισβητήσεις στο συνοριακό στάτους και θα θέσει και πάλι υπό δοκιμασία την ύπαρξη της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης. Στα Σκόπια, οι  φιλορώσοι του Γκρούεφσκι θα συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους στην εκλογική αναμέτρηση και όχι στο δημοψήφισμα και η ανάμειξη της Ρωσίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σκληρή, όπως σκληρή είναι η ανάμειξη των ΗΠΑ.
           
Ας μην μας διαφεύγει  ότι ακόμη και όταν αλλάξει το σύνταγμα στα Σκόπια, θα κληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απευθύνει σύσταση προς όλα τα κράτη –μέλη για να υποστηρίξουν τη νέα συμφωνία. Εκεί αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση η Μόσχα, αν το θελήσει και είτε να θέσει βέτο , είτε να  υπονομεύσει την σύσταση του ΟΗΕ, πράγμα που μπορεί να κάνει και να προκαλέσει αναστάτωση.
Τα πάντα γύρω από την Ελλάδα αλλάζουν. Οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα σκληρό προκεχωρημένο φυλάκιο τους, καθώς οι σχέσεις με την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν αγγίζουν το κόκκινο. Όλα γίνονται στο πλαίσιο μυστικής διπλωματίας, αλλά εις βάρος της διπλωματίας. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους να διαδραματίσει τον ρόλο του χωροφύλακα. Και να δεν υπάρξουν αντιδράσεις η χώρα μας θα μπει στον χορό των κολασμένων….
         
           

Απόψεις

Του Δημήτρη Επιτρόπου Με μια δήλωση που θυμίζει περισσότερο διακήρυξη αρχηγού κράτους, αλλά σε έκδοση δελφινάριου, ο άνθρωπος με τις αδιευκρίνιστες τραπεζικές καταθέσεις, ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ήταν ένα τεράστιο έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Ούτε εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης κατά του Μπους και του Μπλερ. Ένα εκατομμύριο νεκρούς μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες παιδιά, άλλους τόσους εκτοπισμένους... πλήρες κείμενο
Χρήστος Κάτσικας Πλησιάζει ο χρόνος όπου οι "επίσημοι" αυτού του τόπου θα παρουσιάσουν το παρελθόν μας, δηλαδή θα μας πουν ποιοι είμαστε, πώς φτάσαμε ως εδώ ύστερα από 200 χρόνια ανεξαρτησίας, θ' ακούσουμε πολλούς και για πολλά... πλήρες κείμενο
του Γιάννη Μπράχου*Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ιδίως με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον οργανισμό, αντιμετωπίζει την αντίθεση του Προέδρου Ερντογαν, θέτοντας απαράδεκτους όρους σε σκανδιναβικές χώρες με παράδοση... πλήρες κείμενο
του Λευτέρη Κανά Εχουμε αναφερθεί στο ιδιότυπο πολιτικό φαινόμενο, όπου οι πιο ισχυροί και φανατικοί βραχίονες της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι οι λεγόμενοι «εξωσχολικοί», οι «εκ μεταγραφής» ενταγμένοι στο «επιτελικό... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πριν τα Τέμπη η Ελλάδα ευημερούσε και το κράτος είχε βρει τον προορισμό του. Μετά τα Τέμπη, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έναρξη πολέμου κατά του … αναχρονιστικού κράτους που φταίει για όλα τα δεινά, σαν... πλήρες κείμενο

Υδρόγειος

 • Πίεση στον Μπάιντεν από κρατούμενο στην Κύπρο. Μια περίεργη υπόθεση με Κίνα, ΗΠΑ, FBI και Ισραήλ

  Φάνης Μακρίδης Χοντραίνει το παιχνίδι σε σχέση με το αίτημα των αμερικανικών Αρχών για έκδοση του Γκαλ Λουφτ από την Κύπρο στις ΗΠΑ. Ο 56χρονος καθηγητής, ο οποίος τελεί υπό κράτηση στην Κύπρο   από τις 16/2 μέχρι να αποφασίσει το Επαρχιακό...

 • Η διπλωματία ορόσημο της Κίνας και πως αλλάζει ο κόσμος

  Η αμερικανική διπλωματία δέχθηκε μια μεγάλη ήττα και είναι εμφανής η αποδυνάμωσή της σε μια περιοχή , στη Μ. Ανατολή και όχι μόνο, όπου ήταν αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της. Η στορική συμφωνία Ιράν -Σαδουδικής Αραβίας που φέρει την σφραγίδα του...

 • Γαλλία: επιβίωσε ο Μακρόν -τελειωμένη θεωρεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση

  Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με ελάχιστες ψήφους διαφορά, ωστόσο κυριαρχεί πλέον η αίσθηση ότι πολιτικά και ηθικά “ο Μακρόν είναι τελειωμένος”, ωστόσο θεσμικά θα ολοκληρώσει τη θητεία του..

 • Σε πορεία αστάθειας ο ..Βοναπάρτης -Μακρόν

  Βαθαίνει η κρίση στη Γαλλία, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει η κοινωνική οργή, μετά την βοναπαρτικού τύπου απόφαση του Μακρόν να περάσει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί από τη βουλή.

 • Ιστορική επανεκλογή

  Τρίτη συνεχή  πενταετή θητεία, εξασφάλισε ο 69χρονος  Σι Τζινπίνγκ, μετά την ομόφωνη επανεκλογή στην προεδρία της Κίνας  από το κινέζικο κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι είναι ο ισχυρότερος ηγέτης στην μεγάλη αυτή χώρα από τον καιρό του Μάο. 

 • Μακελειό στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ. Το έγκλημα και η σιωπή Δύσης και Αράβων

  Το Ισραήλ υπό τη νέα ακροδεξιά και με ρατσιστικές τάσεις κυβέρνηση Νετανιάχου προκάλεσε λουτρό αίματος σε συνοικία της πόλης Ναμπλούς  με 10 Παλαιστίνιους νεκρούς και πάνω από 70 τραυματισμένους πολίτες. Η σιωπή της Δύσης και οι υποταγμένοι Άραβες...

 • Μπάιντεν -Πούτιν: πόλεμος μέχρις εσχάτων

   Το διάγγελμα Πούτιν και οι  επισκέψεις του Μπάιντεν στο Κίεβο και τη Βαρσοβία έχουν έναν κοινό παρανομαστή: ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων.

 • Οι σαμποτέρ της Ουάσιγκτον και η ταπεινωτική σιωπή των συνενόχων

  Μια  έρευνα δείχνει ότι Οι ΗΠΑ ανατίναξαν τους αγωγούς  Nord Stream 1 και Nord Stream 2 , ενώ ως γνωστόν η Σουηδία που έχει ερευνήσει το θέμα έχει χαρακτηρίσει ως απόρρητο το πόρισμά της. Σύμφωνα  με έρευνα του διάσημου Αμερικανού ερευνητή Σέιμουρ...

 • Στην Συρία επίσης πεθαίνουν άνθρωποι

  Μάθαμε για την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. Μια πολύ σωστή ενέργεια από κάθε άποψη. Ανεξαρτήτως από το τι κάνουν οι τούρκοι. Δεν ακούσαμε όμως για κάποια επικοινωνία των ελληνικών αρχών με την Δαμασκό, με την Συρία. Έστω και για...

 • Κοσοβο: Ενδιάμεση Συμφωνία απο ΕΕ-ΗΠΑ, αναταράξεις στο Βελιγράδι

  Με την μέθοδο του μακεδονικού,  Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ επιδιώκουν να επιλύσουν το κοσοβαρικό, με μια αρχικώς ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Πρωταρχικό μέλημα είναι να εντάξουν το Κόσοβο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενω το ανταλλαγμα για...

 • Η διεθνής του μίσους επιτίθεται

  Ο Μπολσονάρου λιποτάκτησε από το προεδρικό Μέγαρο για τις ΗΠΑ λίγα 24ωρα πριν την ορκωμοσία του Λούλα. Το μίσος για τον πολιτικό και κυρίως για τον ιδεολογικό του αντίπαλο κυρίευσε το μυαλό του μετά την ήττα του στις εκλογές.

 • Ο Λούλα αναστηλώνει τη Βραζιλία

   Κόντρα σε πάσης φύσεως συμφέροντα, χωρίς δικαιολογίες και με καταιγιστικό ρυθμό ο  Λούλα υπέγραψε ήδη σειρά διαταγμάτων και άμεσα προσπαθεί να αναγεννήσει τη Βραζιλία από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Μπολσονάρου .