του Σωτήρη Σιδέρη


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το αμερικανικό σχέδιο ανακατεύθυνσης της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής μέσω της επιδιωκόμενης υποκατάστασης, ως ένα  βαθμό , του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή , αλλά και της εμπλοκής της χώρας μας, σε ένα τριπλό, επικίνδυνο και ουσιαστικά  τυχοδιωκτικό μέτωπο που περιλαμβάνει:
πρώτον,  τo αντιρωσικό μέτωπο που οικοδομούν κύκλοι της Ουάσιγκτον,  με επίκεντρο και τα Βαλκάνια και στο οποίο εντάχθηκε και η πίεση για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η πίεση προς Σερβία –Κόσοβο για επαναχάραξη των συνόρων τους . Είναι αδιευκρίνιστο τι ακριβώς σημαίνει «αναβάθμιση» του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια καθώς μαίνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ –Ρωσίας και δευτερευόντως μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. H Αυστρία που διεκδικεί ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια τηρεί στάση ουδετερότητας στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας, η Ελλάδα τι ακριβώς επιδιώκει;
Δεύτερον, το μέτωπο κατά της Τουρκίας που προβλέπει την  όξυνση των πιέσεων κατά του Ερντογάν, ίσως και την ανατροπή του.

 
Τρίτον, κατά του Ιράν, που προωθεί με πάθος το εβραϊκό λόμπι και το Τελ Αβίβ μέσω του Τραμπ, μέτωπο στο οποίο θα έχουμε σύντομα  και στρατιωτικές ενέργειες  φυσικά και ένταση. 
Και στα τρία μέτωπα η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός συνολικού επικίνδυνου σχεδίου που μπορεί να εμπλέξει τη χώρα μας σε περιπέτειες. Οι ΗΠΑ θέλουν να αντιπαραθέσουν στο μέτωπο Ρωσίας –Τουρκίας –Ιράν ένα  δικό τους μέτωπο όπως θα αναλυθεί στην συνέχεια.
Πρωταγωνιστές στην Αθήνα  είναι ο Αμερικανός πρέσβης Πάϊατ και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς , ενώ είναι επιβεβλημένο να υπογραμμιστεί ότι η εμπλοκή της χώρας στο σχέδιο  αυτό εξελίσσεται  ερήμην της βουλής και των κυβερνητικών οργάνων και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προκαλεί ερωτηματικά με την στάση του. Στρατιωτικές πτυχές της νέας σχέσης Ελλάδας –ΗΠΑ συζητά σε στρατιωτικό επίπεδο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης τον οποίο εμπιστεύονται περισσότερο από τον Καμμένο. Ο Αποστολάκης ενεργεί κατ εντολή της κυβέρνησης φυσικά.  Οι Αμερικανοί συζητούν τη δυνατότητα εγκατάστασης χερσαίων δυνάμεων στην Ελλάδα, τη δημιουργία νέων βάσεων με τρομερές επιθετικές  δυνατότητες και πιθανόν και ενεργειακή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ενώ άγνωστο παραμένει το ακριβές σχέδιο των Αμερικανών στο Κυπριακό και την ανατολική Μεσόγειο.

Η μυστική διαπραγμάτευση

Για τους λόγους αυτούς οι ΗΠΑ εμπλέκονται πλέον και στα εσωτερικά μας ζητήματα και σύμφωνα με έγκυρες πηγές θέλουν να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια ,  ώστε να  μην ανατραπεί η συμφωνία των Πρεσπών  και να ολοκληρωθεί η μυστική διαπραγμάτευση Αθήνας -Ουάσιγκτον για την αναβαθμισμένη  συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.
    Στο πλαίσιο αυτό, αθόρυβα, αλλά συστηματικά η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μια τεράστια αμερικανική βάση πολλαπλών δυνατοτήτων  με επιθετικούς προσανατολισμούς,(κατασκοπευτικές και ναυτικές βάσεις , βάσεις ελικοπτέρων, drone, μεταφορά λειτουργιών από το Ιντσιρλίκ κλπ. Όλα αυτά εκτείνονται  τη  βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και τα νησιά γεγονός που στην πορεία θα θέσει  τη χώρα μας στους στόχους των ρωσικών πυραύλων κάτι που δεν συνέβαινε ούτε στον ψυχρό πόλεμο.
  Όλα αυτά εξελίσσονται  εν κρυπτώ,  χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς κανόνες , ουσιαστικά με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας , εκτός ορίων και εκτός ελέγχου.
Ας σημειωθεί ότι οι σχεδόν καθημερινές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Πάϊτ για ταύτιση των συμφερόντων των δύο χωρών, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας κλπ, αποτελούν αντανάκλαση  των  μυστικών συζητήσεων που ήδη έχουν αρχίσει και αποσκοπούν σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, ενώ επίκειται και η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας .
 Εντός του Φθινοπώρου αναμένονται στην Αθήνα Αμερικανοί αξιωματούχοι με πρωταγωνιστή τον υφυπουργό Γουές Μίτσελ που έχει πάρει πάνω του το σχέδιο, ενώ πυκνώνουν και οι επαφές μεταξύ στρατιωτικών.
     Οι ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστική χώρα έχει ανάγκη από χώρες –βραχίονες που θα στηρίζουν αυτή την πολιτική. Το γεγονός ότι πολλοί στην Ουάσιγκτον θεωρούν μη αναστρέψιμη την πορεία διάρρηξης των σχέσεων με την Τουρκία, τους ωθεί στο να κατασκευάσουν την εναλλακτική λύση, που είναι η Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί , για πολλούς λόγους να γίνει τυχοδιωκτική χώρα.
Εννοείται ότι  προβληματική είναι η στάση και των άλλων κομμάτων που δείχνουν πλήρη αδυναμία κατανόησης των εξελίξεων. Η στάση της Μόσχας στο μακεδονικό ήταν η αφορμή για την όξυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και όχι η αιτία. Η πραγματική αιτία πρέπει να αναζητηθεί στον πρέσβη Πάϊατ και την αμερικανική πολιτική που επιταχύνει την εξάπλωση της επιρροής του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον στην περιοχή, τον έλεγχο των βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Ο Ερντογάν

Ως προς  την Τουρκία οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί θα πιέσουν ασφυκτικά το καθεστώς Ερντογάν ακόμη και αν χρειαστεί να έχει την τύχη του Καντάφι ή του Σαντάμ Χουσεϊν, εκτός και αν αναδιπλωθεί –πράγμα πολύ δύσκολο- και πέσει στην αγκαλιά των ΗΠΑ. Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν την άρνηση των ΗΠΑ να απελευθερώσουν τον τουρκο-ιρανό  επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ , οι  τραπεζικοί λογαριασμοί του οποίου  όπως λέγεται, συνδέθηκαν για αρκετό καιρό με λογαριασμούς μελών της οικογένειας Ερντογάν και αυτό πανικοβάλλει τον Τούρκο πρόεδρο .
Η πρόκληση πολιτικής και οικονομικής ασφυξίας στην Τουρκία και  η ενισχυμένη  στρατιωτικοποίηση της Ελλάδας θα προκαλέσει διαρκή ένταση και εκεί εκφράζονται φόβοι εμπλοκής της Ελλάδας καθώς ένα επεισόδιο στο Αιγαίο  ή η ανεξέλεγκτη κρίση με στόχο την πτώση του Τούρκου προέδρου είναι πιθανό να προκαλέσει γενικευμένες ανεπιθύμητες ενέργειες .  Με λίγα λόγια η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά και σταθερά σε πολεμική βάση των ΗΠΑ εις βάρος της διπλωματίας και κατά την άποψη εγκύρων διπλωματών , εις βάρος της ασφάλειας της χώρας.
Έναντι του Ιράν προβλέπεται ένα επίσης σκληρό σενάριο αποσταθεροποίησης και δημιουργίας νέας τάξης πραγμάτων, ίσως στο πρότυπο της Συρίας. Όμως η Τεχεράνη δεν είναι Δαμασκός και η επιρροή της απλώνεται σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής.  Η συμφωνία με τον Άσαντ για την δημιουργία ιρανικών βάσεων στην Συρία προκαλεί σοκ στο Τελ Αβίβ που επείγεται να οξύνει το μέτωπο των πρόθυμων χωρών να πολεμήσουν την Τεχεράνη  και ήδη η Σαουδική Αραβία δήλωσε παρών υπέρ του αιώνιου εχθρού του, του  Ισραήλ. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στην αντιπαράθεση αυτή που αν εξελιχθεί σε πολεμική θα είναι τόσο ωμή και βίαιη που ίσως εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου

Πολιτικό παιχνίδι

Για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η πολιτική αυτή , ένα τμήμα της Ουάσιγκτον και ο υπερκινητικός αλλά εμμονικός πρέσβης Πάϊτ έχει αποδυθεί σε έναν μεγάλο αγώνα στήριξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επανεκλογή της,  ενώ για συγκεκριμένους λόγους εμπλέκονται και στον χρόνο πραγματοποίησης των εκλογών, υπό την έννοια να μην γίνουν σύντομα και ανατραπούν οι σχεδιασμοί του Φθινοπώρου.  Στο πλαίσιο αυτό, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Στόχος να τον  πιέσουν  οι Αμερικανοί να μην αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καθώς με το νέο έτος αναγκαστικά θα έχουμε το τέλος των διαδικασιών στα Σκόπια, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, οπότε η Αθήνα πρέπει να φέρει στη βουλή τη συμφωνία. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια, αλλά και στην Ελλάδα,  θα είναι ομαλές
Υπό το ίδιο πρίσμα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί για τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Η  εμπλοκή


Μετά από πολλά χρόνια, οι Αμερικανοί καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την πολιτική ατζέντα της χώρας , ακόμη και της εσωτερικής πολιτικής. Για να τονιστεί ιδιαίτερα η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εμφανιστούν στο Αιγαίο αμερικανικά πολεμικά πλοία, πιθανόν και γαλλικά , αλλά αυτά είναι τυχοδιωκτικές ενέργειες καθώς η Άγκυρα θα τις θεωρήσει ευθεία απειλή για την ασφάλειά της και ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όλων των διεθνών μηχανισμών ασφάλειας. Η διπλωματία και όχι η στρατιωτικοποίηση θα δώσουν λύση στα ελληνοτουρκικά προβλήματα.
Κύκλοι περί τον Κοτζιά και τον Καμμένο θα επιδιώξουν να εμφανίσουν τις κινήσεις αυτές ως μείζονες ενέργειες υπέρ της εθνικής ασφάλειας, αλλά ουδείς νοήμων θα τις εκλάβει ως τέτοιες. Απλά η Ελλάδα θα συρθεί σε ένα ακραίο παιχνίδι που έχει στόχο τον Ερντογάν και όχι την ειρήνη που είναι η εθνική πολιτική. Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και οι απαντήσεις που θα λάβει  από τις ΗΠΑ και την Γαλλία που έχουν συμφέροντα εκεί και ενώ προμηνύεται μια θυελλώδης περίοδος και πάλι για το Κυπριακό. Θεωρείται βέβαιο ότι οι Αμερικανοί θα έχουν αυτή τη φορά φανερή παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην Αθήνα υπάρχει αναβρασμός ενόψει του νέου κύκλου για το Κυπριακό, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει δικό του παιχνίδι.
Η όξυνση με Μόσχα-στόχος η ακύρωση επίσκεψης Τσίπρα
 Πράγματι οι Ρώσοι με χονδροειδείς κινήσεις επιχείρησαν να εξαγοράσουν  ανεξακρίβωτο αριθμό Ελλήνων  για να τορπιλιστεί η συμφωνία με τα Σκόπια. Αυτό ήδη έχει απαντηθεί με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση και κυρίως το ΥΠΕΞ και είναι πιο σοβαρό, είναι ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες, ποιοι συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες κατά της  χώρας και αν υπάρχουν παράγοντες της εκκλησίας που κινητοποιούνται και γιατί δεν καταγγέλλονται δημόσια. 
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κοτζιάς όξυναν τις ελληνορωσικές σχέσεις πατώντας σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, την απόπειρα της Μόσχας να επηρεάσει τις εξελίξεις με τα Σκόπια. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ το επηρέαζαν από την δική τους πλευρά. Άλλωστε η Ουάσιγκτον ανέτρεψε τον Γκρούεφσκι. 

Υπονόμευση επίσκεψης Τσίπρα

Η συνέχεια είναι προβληματική. Προκαλεί εύλογα και πολλά ερωτηματικά,  η κλιμάκωση της αντιρωσικής ρητορικής και η απόπειρα του Κοτζιά, σύμφωνα με έγκυρους διπλωμάτες να ακυρώσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα κλιμακώνοντας την ένταση και ακυρώνοντας και την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, καθώς λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε κατέστησε ανέφικτη την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ. Ο Κοτζιάς ήξερε πολύ καλά, όπως και κάθε νεαρός διπλωμάτης,  ότι η όξυνση θα προκαλούσε την ακύρωση των δύο ταξιδιών. Εκ των υστέρων ο πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθεια να ταξιδέψει στη Μόσχα αντιλαμβανόμενος ότι η ένταση δεν ωφελεί.

Πρόβλημα στον ΟΗΕ       

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν είναι ομαλές. Η επιδιωκόμενη από τις ΗΠΑ αλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας –Κοσσόβου με ανταλλαγή εδαφών θα πυροδοτήσει νέες αμφισβητήσεις στο συνοριακό στάτους και θα θέσει και πάλι υπό δοκιμασία την ύπαρξη της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης. Στα Σκόπια, οι  φιλορώσοι του Γκρούεφσκι θα συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους στην εκλογική αναμέτρηση και όχι στο δημοψήφισμα και η ανάμειξη της Ρωσίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σκληρή, όπως σκληρή είναι η ανάμειξη των ΗΠΑ.
           
Ας μην μας διαφεύγει  ότι ακόμη και όταν αλλάξει το σύνταγμα στα Σκόπια, θα κληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απευθύνει σύσταση προς όλα τα κράτη –μέλη για να υποστηρίξουν τη νέα συμφωνία. Εκεί αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση η Μόσχα, αν το θελήσει και είτε να θέσει βέτο , είτε να  υπονομεύσει την σύσταση του ΟΗΕ, πράγμα που μπορεί να κάνει και να προκαλέσει αναστάτωση.
Τα πάντα γύρω από την Ελλάδα αλλάζουν. Οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα σκληρό προκεχωρημένο φυλάκιο τους, καθώς οι σχέσεις με την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν αγγίζουν το κόκκινο. Όλα γίνονται στο πλαίσιο μυστικής διπλωματίας, αλλά εις βάρος της διπλωματίας. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους να διαδραματίσει τον ρόλο του χωροφύλακα. Και να δεν υπάρξουν αντιδράσεις η χώρα μας θα μπει στον χορό των κολασμένων….
         
           

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

Απόψεις

Καλή Ανάσταση! Είναι η καλύτερη ευχή που μπορούμε να δώσουμε και είναι η ευχή που όλοι θέλουμε να πραγματοποιηθεί, για τον καθένα ξεχωριστά και για την κάθε οικογένεια. Και όλοι θέλουμε αυτή η Ανάσταση θα έρθει συνολικά και... πλήρες κείμενο
Της Αλεξάνδρας Τράγκα
Εικοσιδύο χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που διαδραματίστηκε στις βραχονησίδες Ίμια τον Ιανουάριο του 1996. Η κρίση των Ιμίων, ένα από τα πιο θερμά... πλήρες κείμενο
του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη
Σε λίγες ώρες το κυρίαρχο εκλογικό σώμα, ο κυρίαρχος Λαός δηλαδή, θα προσέλθει στις κάλπες για να αποφασίσει όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά και για να αποφασίσει ως προς... πλήρες κείμενο

του Νίκου Τόσκα

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που οργανώνουμε στη Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ να καλωσορίσω κι εγώ τόσους καλούς φίλους και φίλες που ήρθαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Θα τονίσω τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που... πλήρες κείμενο
του Γιώργου Κακλίκη
Οι έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν εύλογη αισιοδοξία στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. Οι δύο χώρες, με πνεύμα συνεργασίας, ήλθαν σύντομα σε συνεννόηση... πλήρες κείμενο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.

Υδρόγειος

 • «Κότα» ο Ερντογάν

  Ακόμη και στους κόλπους της ελληνικής διπλωματίας κυκλοφορεί , με κάποια δόση θαυμασμού μάλιστα , το σχόλιο ότι Ερντογάν είναι ένας πολιτικός που μελετά τα πάντα και όταν ανοίγει ένα μέτωπο «το πηγαίνει μέχρι τέλους».  Προφανώς αυτό δεν ισχύει. Και...

 • Εφυγε ο Δημήτρης Χριστόφιας

   Τη μάχη για τη ζωή έχασε το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από μακρά δοκιμασία της υγείας του λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Ο  Δημήτρης Χριστόφιας είχε εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας την...

 • Βενεζουέλα: Οι Φρουροί της ...Ουάσιγκτον.

  Η Ουάσιγκτον συμπεριφέρεται σαν τους Φρουρούς της Επανάστασης το 1979 στο Ιράν, καταπατώντας τους διεθνείς νόμους. Αφού  δεν έχουν καταφέρει να ανατρέψουν τον Μαδούρο, οι Αμερικανοί «κατέλαβαν» την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον. Αρχικώς...

 • Ο Φάραζ σαρώνει στις δημοσκοπήσεις

  Τα ψέματα τελειώνουν στην Αγγλία. Επί μήνες οργίασε η προπαγάνδα των οπαδών της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ που ζητούσαν και δεύτερο δημοψήφισμα. Έρχονται όμως οι ευρωεκλογές που εκ των πραγμάτων αποτελούν ετυμηγορία , αλλά οι...

 • Eurovision: Καλλιτεχνικές υποκρισίες

  Πολύ θόρυβο , σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένο έχουν ξεσηκώσει καλλιτέχνες και ακτιβιστές κατά του Ισραήλ για την στάση του στο Παλαιστινιακό και στο πλαίσιο αυτό καλούν, τους τραγουδιστές, μεταξύ άλλων και την ελληνίδα Κατερίνα Ντούσκα να...

 • Κατάπτυστοι THE NEW YORK TIMES

  Με τίτλο  «Τι θα γίνει με τον Μπέρνι Σάντερς;» δημοσιεύεται στους Τάιμς της Νέας Υόρκης άρθρο  που με πολύ αγωνία αναρωτιέται πως θα σταματήσουν τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή ώστε να μην πάρει το χρίσμα του κόμματος και διεκδικήσει την προεδρία. Όπως...

 • Η κατηφόρα του Ισραήλ

  Ξεσηκώθηκαν στο Ισραήλ  εξαιτίας μιας δήλωσης του φασίστα προέδρου της Βραζιλίας  Ζαΐχ Μπολσονάρο  ότι το Ολοκαύτωμα  των Εβραίων από τους Ναζί κατά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να συγχωρεθεί. Το Ισραήλ δεν έχει κανένα πρόβλημα να αγκαλιάζει φασίστες , αρκεί να...

 • Μπολσονάρου: Ένα φασιστικό απόβρασμα στο Ισραήλ

  Ένα απόβρασμα του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου και γέννημα των τρομερών αντιφάσεων της εποχής και της ανόδου του νεοφασισμού είναι ο πρόεδρος της Βραζιλίας  Ζαΐχ Μπολσονάρου . Ο οποίος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο μνημείο του...

 • Θόδωρος Σκάλκος: Ο τυπογράφος που έσωσε τον Μέρντοχ

  Ο Θόδωρος Σκάλκος, ο Έλληνας εκδότης της Αυστραλίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Ήταν ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» της εφημερίδας «Ελληνίς» που απευθυνότανε στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας, αλλά και ιδιοκτήτης ραδιοφωνικών σταθμών, εταιρίας...

 • Μπέρνι Σάντερς: θα κερδίσουμε!

  Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και ο  ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς,  ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και πάλι το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ντόναλντ...

 • Ο Μπέρνι Σάντερς επιστρέφει

  Ο Μπέρνι  Σάντερς, ηγετική μορφή της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, πιθανόν να είναι και πάλι  υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, ανέφερε το Politico. Ο Σάντερς...

 • Tο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο προτρέπει υπέρ της ιατρικής κάνναβης

  Με ψήφισμά στην ολομέλεια του ΕΚ, το οποίο υιοθετήθηκε την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς από τις υπόλοιπες χρήσεις. Το ψήφισμα...