Το νέο σκηνικό στη Γερμανία μετά τις ευρωεκλογές, έκανε πρεμιέρα με την εκτόξευση πρωτοφανών καταγγελιών κατά του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Bundestag. Το ακροδεξιό AfD και η Συμμαχία «Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) , που είναι στους κερδισμένους των ευρωεκλογών, την μποϋκοτάρισαν λέγοντας και βαριές κουβέντες που δεν έχουν ακουστεί διεθνώς .
«Αρνούμαστε να ακούσουμε έναν ομιλητή με παραλλαγή. Η θητεία του έληξε στις 21 Μαΐου και τώρα είναι στην εξουσία απλώς ένας πρόεδρος πολέμου και επαιτείας. Αλλά η Ουκρανία δεν χρειάζεται έναν πρόεδρο πολέμου τώρα, χρειάζεται έναν πρόεδρο ειρήνης, πρόθυμο να διαπραγματευτεί ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι και η χώρα να έχει μέλλον», δήλωσαν οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα, αιτιολογώντας την απόφαση να απέχουν από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μόνο τέσσερις από τους 77 ομοσπονδιακούς βουλευτές του κόμματος βρίσκονταν τελικά στην αίθουσα όταν έφθασε ο Ουκρανός πρόεδρος και δεν τον χειροκρότησαν.
Οι δέκα βουλευτές της BSW απουσίαζαν επίσης από την αίθουσα της ολομέλειας διαμαρτυρόμενοι για την πρακτική του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο. «Καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι αυτή τη στιγμή βοηθά στην προώθηση ενός εξαιρετικά επικίνδυνου σπιράλ κλιμάκωσης. Με αυτόν τον τρόπο, αποδέχεται και τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης», αναφέρει η BSW σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «υπολογίζει σε μια ανοιχτή κλιμάκωση και ελπίζει ότι τότε θα εμπλακεί αμέσως το ΝΑΤΟ». Η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» επικρίνει επίσης την παράδοση όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, αλλά και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αξιοποιήσει την επιρροή του προκειμένου ο Ουκρανός πρόεδρος να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η βοήθεια των 500 δις στην Ουκρανία
«Η καλύτερη ανασυγκρότηση είναι αυτή που δεν χρειάζεται να γίνει», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που βρίσκεται στο ναδίρ της ισχύος του και υποσχέθηκε ευρεία και μακροπρόθεσμη δέσμευση της Γερμανίας για τη στήριξη των υποδομών της Ουκρανίας. «Πρόκειται για την ανοικοδόμηση ενός μελλοντικού κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, ανοίγοντας νωρίτερα τη διεθνή «Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», η οποία πραγματοποιείται στις 11-12 Ιουνίου στο Βερολίνο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφερε ο κ. Σολτς, εκτιμά ότι απαιτούνται περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας σε ορίζοντα δέκα ετών και κάλεσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις επενδύσεις.