Η κατάρριψη τουρκικού Drone από αμερικανικό μαχητικό στην βόρεια Συρία, δείχνει την ένταση που υπάρχει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βάλλουν κατά στόχου που ανήκει σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και ειδικά κατά της Τουρκίας. Η διαφωνία είναι η γνωστή και παλιά, οι Κούρδοι. Ο Ερντογάν επιμένει ότι δεν πρέπει οι Κούρδοι στην Συρία να φτιάξουν ομόσπονδο κρατίδιο όπως έχουν στο βόρειο Ιράκ. Γι αυτό και έχει καταλάβει δύο επαρχίες βορειοδυτικά, ενώ χτυπάει συνεχώς κατά στόχων βορειοανατολικά, σε περιοχές των Κούρδων. Τους οποίους στηρίζουν όμως οι Αμερικανοί αλλά και οι Ρώσοι και οι...Ιρανοί. Η κατάρριψη του drone λοιπόν ήταν μια σαφής προειδοποίηση προς την Άγκυρα, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Κούρδους.
Οι Αμερικανοί πρώτον θέλουν να ελέγχουν ένα κομμάτι της Συρίας δια των Κούρδων (αφού επιζητούν την πτώση του Ασαντ) και δεύτερον αν φύγουν, τότε και η Συρία και η περιοχή θα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό πλέον από την Ρωσία και το Ιράν.
Το επεισόδιο καταγράφηκε τη στιγμή που ο στρατός της Τουρκίας διεξάγει πλήγματα εναντίον κουρδικών στόχων στη Συρία, μετά την επίθεση καμικάζι στην Άγκυρα την Κυριακή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την τουρκική κυβέρνηση και τους δυτικούς συμμάχους της.
Αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν drones να εξαπολύουν επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία το πρωί της Πέμπτης, ορισμένα κοντά στη Χασάκα, περίπου ένα χιλιόμετρο από θέση όπου βρίσκονταν αμερικανικά στρατεύματα.
Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Άγκυρα προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, η Άγκυρα μιλάει για λάθος. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ και τον κάλεσε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία». Επέμεινε ιδίως στη «σημασία της αυστηρής τήρησης των ισχυόντων πρωτοκόλλων επικοινωνίας μέσω των συνηθισμένων διαύλων στρατού προς στρατό».
Ολ αυτά συμβαίνουν την ώρα που ούτε η Τουρκία έχει επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ούτε οι ΗΠΑ δίνουν τα f-16 στην Τουρκία.
Συμβαίνει επίσης σε μια εποχή που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας συνολικά με την Δύση. ΗΠΑ και ΕΕ. Για τους εξοπλισμούς, για την σχέση Τουρκίας -Ευρώπης, ουσιαστικά για να παραμείνει η Τουρκία στην αγκαλιά της Δύσης αποκλειστικά. Τις υπόσχονται λοιπόν διάφορα καλούδια:
Επιστροφή στους αεμρικανούς εξοπλισμούς (F-16 F-35 κα).
Λεφτά απο την ...Ευρώπη μέσω της αναβαθμισμένης Τελωνειακής Ενωσης
Εξαιρετικό ρόλο για τα ζητήματα ασφάλειας σε όλη την περιοχή.
Ενεργειακούς πόρους και αγωγούς στην και απο την Ανατολική Μεσόγειο (σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας).
Ολ αυτά με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει σταδιακά τις σχέσεις με τη Ρωσία, πειθαρχώντας στους κανόνες της Δύσης.
Σε μια εποχή που το ενδεχόμενο του νέου διπολισμού είναι αρκετά πιθανόν. Αυτό τουλάχιστον επιδιώκει ο κ. Μπαίντεν θεωρώντας οτι αν συμβεί, όλες οι χώρες, μαζί και η Τουρκία θα πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο.