Η κατάρριψη τουρκικού Drone  από αμερικανικό μαχητικό στην βόρεια Συρία, δείχνει την ένταση που υπάρχει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βάλλουν κατά στόχου που ανήκει σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και ειδικά κατά της Τουρκίας.  Η διαφωνία είναι η γνωστή και παλιά, οι Κούρδοι. Ο Ερντογάν  επιμένει ότι δεν πρέπει οι Κούρδοι στην Συρία να φτιάξουν ομόσπονδο κρατίδιο όπως έχουν στο βόρειο Ιράκ. Γι αυτό και έχει καταλάβει δύο επαρχίες βορειοδυτικά, ενώ χτυπάει συνεχώς κατά στόχων βορειοανατολικά, σε περιοχές των Κούρδων. Τους οποίους στηρίζουν όμως οι Αμερικανοί αλλά και οι Ρώσοι και οι...Ιρανοί.  Η κατάρριψη του  drone λοιπόν ήταν μια σαφής προειδοποίηση προς την Άγκυρα, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Κούρδους.

 Οι Αμερικανοί  πρώτον θέλουν να ελέγχουν ένα κομμάτι της Συρίας δια των Κούρδων (αφού επιζητούν την  πτώση του Ασαντ) και δεύτερον αν φύγουν, τότε και η Συρία και η περιοχή θα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό πλέον από την Ρωσία και το Ιράν.  

Το επεισόδιο καταγράφηκε τη στιγμή που ο στρατός της Τουρκίας διεξάγει πλήγματα εναντίον κουρδικών στόχων στη Συρία, μετά την επίθεση καμικάζι στην Άγκυρα την Κυριακή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την τουρκική κυβέρνηση και τους δυτικούς συμμάχους της.
Αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν drones να εξαπολύουν επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία το πρωί της Πέμπτης, ορισμένα κοντά στη Χασάκα, περίπου ένα χιλιόμετρο από θέση όπου βρίσκονταν αμερικανικά στρατεύματα.
Τόσο  η Ουάσιγκτον όσο και η Άγκυρα προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, η Άγκυρα μιλάει για λάθος. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ και τον κάλεσε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία». Επέμεινε ιδίως στη «σημασία της αυστηρής τήρησης των ισχυόντων πρωτοκόλλων επικοινωνίας μέσω των συνηθισμένων διαύλων στρατού προς στρατό». 
Ολ αυτά συμβαίνουν την ώρα  που ούτε η Τουρκία έχει επιτρέψει  την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ούτε οι ΗΠΑ δίνουν τα f-16 στην Τουρκία.

Συμβαίνει επίσης  σε μια εποχή που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις  της Τουρκίας συνολικά με την Δύση. ΗΠΑ και ΕΕ. Για τους εξοπλισμούς, για την σχέση Τουρκίας -Ευρώπης, ουσιαστικά για να παραμείνει η Τουρκία στην αγκαλιά της Δύσης αποκλειστικά. Τις υπόσχονται λοιπόν διάφορα καλούδια:

Επιστροφή στους αεμρικανούς εξοπλισμούς (F-16 F-35 κα).
Λεφτά απο την ...Ευρώπη μέσω της αναβαθμισμένης Τελωνειακής Ενωσης
Εξαιρετικό ρόλο για τα ζητήματα ασφάλειας σε όλη την περιοχή.
Ενεργειακούς πόρους και αγωγούς στην και απο την Ανατολική Μεσόγειο (σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας). 
Ολ αυτά με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει  σταδιακά τις σχέσεις με τη Ρωσία, πειθαρχώντας στους κανόνες της Δύσης.
Σε μια εποχή  που το ενδεχόμενο του νέου διπολισμού είναι αρκετά πιθανόν. Αυτό τουλάχιστον επιδιώκει ο κ. Μπαίντεν θεωρώντας οτι αν συμβεί, όλες οι χώρες, μαζί και η Τουρκία θα πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο. 

 

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία