Ανησυχητικές είναι οι προοπτικές της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, πλέον συνυπάρχουν η οικονομική κρίση και η αύξηση της επιρροής των ακροδεξιών, ενώ σταθερά ισχυρή παραμένει η ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία. Η εικόνα αυτή επηρεάζει και όλη την πολιτική σκηνή στην Ευρώπη και στην ΕΕ όπου σταδιακά οι ισορροπίες ανατρέπονται με την δεξιά και την ακροδεξιά να είναι πολύ ισχυρές , με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Δημοκρατίας.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει τη δημοσκοπική της άνοδο, ενώ παραμένει η δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Προβληματική παραμένει ταυτόχρονα η εικόνα και στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση DeutschlandTrend που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 27% (-1 από την προηγούμενη μέτρηση), ενώ στη δεύτερη θέση παγιώνεται η AfD με 21% (+1). Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στο 17% (-1) και οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 15% (+1). Σταθερό παραμένει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 7% και η Αριστερά με 4%, κάτω από το όριο εισόδου στη Bundestag.
Η άποψη των Γερμανών για την κυβέρνησή τους παραμένει αρνητική, καθώς μόλις το 21% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο της, ενώ μόνο ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κρίνεται θετικά από τους ψηφοφόρους. Ο ίδιος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταγράφει μάλιστα τη χειρότερη επίδοσή του από την αρχή της θητείας του, με 31%. Η γενικευμένη δυσαρέσκεια καταδεικνύεται πάντως και από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού. Μόλις το 19% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι μια κυβέρνηση υπό CDU/CSU θα είχε καλύτερες επιδόσεις και είναι μόνο το 31% που πιστεύει ότι ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς είναι καλός ηγέτης για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Κατάλληλο για το αξίωμα του καγκελάριου τον θεωρούν ακόμη λιγότεροι, μόνο το 16% των ερωτηθέντων.
Η δημοσκοπική εκτίναξη της AfD και οι πρόσφατες επιτυχίες της σε τοπικές εκλογές έφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το CDU. Έπειτα από κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις και εσωτερικές διαβουλεύσεις, η ηγεσία του κόμματος επαναβεβαίωσε την απόφαση του συνεδρίου του 2018, ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας ούτε σε ομοσπονδιακό ούτε σε τοπικό επίπεδο». Το 64% των ερωτηθέντων κρίνει ορθή την τοποθέτηση του CDU, το 29% την χαρακτηρίζει λανθασμένη.
Ιταλία
Σύμφωνα με τo μέσο όρο των ποσοστών όλων των γκάλοπ που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Ιταλία, το κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι παραμένει πρώτο στην προτίμηση ψήφου και διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι της κεντροαριστεράς.
Πιο αναλυτικά, τα Αδέλφια της Ιταλίας -των οποίων ηγείται η Ιταλίδα πρωθυπουργός- «πείθουν» το 29% των ερωτηθέντων, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με γραμματέα την Έλι Σλάιν, βρίσκεται στο 20,1%.
Τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και ποσοστό 16%.
Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στηρίζεται από το 9,2% των ερωτηθέντων και η Φόρτσα Ιτάλια (το κόμμα που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι) συνεχίζει να αποδυναμώνεται και δεν ξεπερνά, στην φάση αυτή, το 7,4%.
Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, το κεντρώο Azione (Δράση) του πρώην υπουργού ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, συγκεντρώνει το 3,7% του στατιστικού δείγματος , ενώ η συμμαχία οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς το 3,2%.
Το μετριοπαθές κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», τέλος, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη του 3,2% των πολιτών που συμμετείχαν στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δυο εβδομάδων.