Βαθαίνει η κρίση στη Γαλλία, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει η κοινωνική οργή, μετά την βοναπαρτικού τύπου απόφαση του Μακρόν να περάσει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί από τη βουλή.
Το ένα μέτωπο είναι η διαρκής εξέγερση των εργαζομένων που διαφωνούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη , από τα 62 στα 64 χρόνια. Αλλά είναι προφανές ότι οι ανισότητες και άλλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα προκαλούν έντονη δυσφορία, άλλωστε το ίδιο συμβαίνει σε πολλές χώρες της δύσης.
Το δεύτερο μέτωπο κατά του Μακρόν εκδηλώθηκε με την πρόταση μομφής, την οποία συνυπογράφει και ο συνασπισμός της Αριστεράς και κατέθεσε η ανεξάρτητη κεντρώα συμμαχία LIOT. Η πρόταση μομφής θα τεθεί σε ψηφοφορία πιθανότατα τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και φέρει τις υπογραφές 91 βουλευτών, από πέντε διαφορετικές ομάδες.
Μεταξύ αυτών η συμμαχία Nupes υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δήλωσε νωρίτερα ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» δεν θα καταθέσει δική της πρόταση, αλλά θα ψηφίσει αυτήν της LIOT.
Η δεύτερη θητεία του Μακρόν γίνεται σχεδόν οδυνηρή. Τα αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική του προκαλεί βαθαίνουν όλο και περισσότερο. Υπό αυτή την οπτική έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ήδη τραυματισμένος και αποδυναμωμένος πολιτικά και η Γαλλία δεν θυμίζει σε τίποτα την ευημερούσα και αναπτυγμένη δημοκρατία των δεκαετιών μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η κρίση είναι πλέον και πολιτική, αλλά κυρίως συστημική. Ο νεοφιλελευθερισμός έδειξε το πρόσωπό του και απέτυχε, γι αυτό και η οργή μεγαλώνει...