Η τρομοκρατική επίθεση στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo, στο Παρίσι, με 12 νεκρούς δημοσιογράφους και αστυνομικούς (προς το παρόν), τρομάζει πρωτίστως από την βαρβαρότητα των δολοφόνων, δευτερευόντως για τον κύκλο μίσους και βίας που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει.
Όλα δείχνουν πως οι βάρβαροι δολοφόνοι, έχουν αναφορές στους μανιακούς του Αλ Μπαγκαντί, του αρχηγού των τζιχαντιστών. Για μία ακόμα φορά δολοφονούνται αθώοι άνθρωποι, που το μόνο τους «παραπάτημα» ήταν πως είχαν άποψη, έστω και αν αυτή ήταν, για κάποιους, αιρετική.
Για μια ακόμα φορά η δολοφονική μανία μεταφέρεται στις πόλεις της Ευρώπης, από τους τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Δυστυχώς την γέννηση των τρομοκρατών την βοήθησαν, αν δεν την ενίσχυσαν στα ακρότατα όρια, οι πόλεμοι του Μπους και άλλων ηγετών της Δύσης στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Το άγριο μακελειό στο Παρίσι, μεγεθύνει την εφιάλτη της τρομοκρατίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Ενθαρρύνει τους μανιακούς τζιχαντιστές. Δυστυχώς θα ανακυκλώσει τις φωνές μίσους μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες με απρόβλεπτες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Υψώνονται τείχη μίσους, υψώνονται διαχωριστικές γραμμές, σ ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Και η επίθεση στο Παρίσι, δεν είναι η μοναδική ένδειξη για τα νέα τείχη που έχουν αρχίσει να κτίζονται.
«Εκδικηθήκαμε για τον προφήτη» φώναζαν οι δράστες του μακελειού στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι, την Τετάρτη το πρωί.
Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερις από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφοι της Γαλλίας, οι Charb, Cabu, Tignous και Georges Wolinski. Οι δράστες φέρονται να ήταν δύο και να διέφυγαν, ενώ ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών.
Tο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo τον Σεπτέμβριο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ (τη δεύτερη φορά μάλιστα είχε 64σέλιδο αφιέρωμα), προκαλώντας σάλο αντιδράσεων στις μουσουλμανικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Στο τελευταίο τεύχος της η εφημερίδα σατίριζε στο πρωτοσέλιδό της τις "προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου... Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι". Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα. Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet της εφημερίδας, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.