Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχει πολλούς αντιπάλους στην ΕΕ, κυρίως στην Αγγλία που  πολέμησε την εκλογή του. Τώρα όμως αποκαλύπτεται ότι ο Γιούνκερ ξέρει καλά να παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες για το καλό της χώρας του και να είναι αυστηρός όμως με τις άλλες χώρες. Όπως αποκάλυψε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) το Λουξεμβούργο έχει κάνει μυστικές συμφωνίες με 340 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων και φυσικά τα κέρδη του τραπεζικού συστήματος της χώρας του. Το πρόβλημα για τον Γιούνκερ είναι σοβαρό γιατί οι συμφωνίες κλείστηκαν επί πρωθυπουργίας του . Όλες οι συμφωνίες έγιναν εν αγνοία της ΕΕ.
Αποκαλύπτεται ότι πλέον στην ΕΕ ο καθένας κάνει ο,τι τον συμφέρει .  Ο βρετανός πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ,θέλει να καταργήσει την ελεύθερη διακίνηση  και εγκατάσταση εργαζομένων στην χώρα του προσαρμόζοντας την Συνθήκη Σένγκεν στα μέτρα του. Επίσης, το Λονδίνο έχει φορολογικές εξαιρέσεις.

Τα λεγόμενα stress tests των τραπεζών  έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των τραπεζών για να βγαίνει το ευρωπαικό  τραπεζικό σύστημα υγιές , γιατί αν γίνονταν κανονικά δεν θα έμενε τίποτα όρθιο.
Η Γερμανία αρνείται να εγγράψει τις κρατικές εγγυήσεις  για δάνεια,  στους ισολογισμούς των τραπεζών, γιατί αν συνέβαινε αυτό, το γερμανικό τραπεζικό σύστημα θα είχε καταρρεύσει. Τα δάνεια που λαμβάνουν η Ιταλία  και η Ισπανία για το τραπεζικό τους σύστημα δεν εγγράφονται στο δημόσιο χρέος , όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεκάδες ακόμη εξαιρέσεις  υπάρχουν για πολλές χώρες, ανάλογα με το τι διαπραγματεύεται κάθε κυβέρνηση.
Οι συμφωνίες  του Λουξεμβούργου,  συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με την ICIJ και τα μέσα που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung και Asahi Shimbun.
Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο τις τοποθετήσεις κινέζων αξιωματούχων σε φορολογικούς παραδείσους.
Στην εξάμηνη έρευνα που πραγματοποίησε με τίτλο "Luxemburg Leaks" ή "LuxLeaks" η ICIJ απέκτησε πρόσβαση σε 28.000 σελίδες εγγράφων του "tax ruling" που δείχνουν πώς οι μεγάλες εταιρείες "βασίζονται στο Λουξεμβούργο και στο χαλαρό φορολογικό ρυθμιστικό του πλαίσιο, για να μεταφέρουν εκεί κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν παρά σε πολύ μικρή κλίμακα", σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.
Η πρακτική του "tax ruling" είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία επιχείρηση να ερωτήσει εκ των προτέρων ποιας μεταχείρισης θα τύχει από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις.
Οι εταιρείες τις οποίες αφορούν οι αποκαλύψεις της ICIJ, ανάμεσά τους οι Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heniz, Pepsi, Ikea, Axa, Credit Agricole, Accenture, Burberry, Procter & Gamble , JP Morgan, FedEx, Abbot Labaratories, Deutsche Bank, Macquarie..., εξοικονομούν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στη δημιουργία μία θυγατρικής, ενός holding ή στην μεταφορά μίας εταιρικής έδρας στο Μεγάλο Δουκάτο με στόχο να καταβάλλουν τους λιγότερους δυνατούς φόρους.
"Το Λουξεμβούργο κρατά μυστικές τις φορολογικές του συμφωνίες και δεν τις κοινοποιεί στους ευρωπαίους εταίρους του" αν και "είναι εις γνώσιν των πρακτικών που στην πράξη χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές και της στρατηγικής τους για την φοροαποφυγή".
Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η ICIJ συντάχθηκαν κατά το διάστημα 2002-2010 από την PricewaterhouseCoopers "η οποία τα συνέταξε και διαπραγματεύθηκε τους όρους με τις αρχές του Λουξεμβούργου", σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.
Η βρετανική The Guardian εκτιμά ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα είναι δυσάρεστες για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είχε την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου από το 1995 μέχρι το 2013.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε τον Ιούνιο τέσσερις έρευνες σχετικά με την πρακτική του "tax ruling" στην ΕΕ και αφορούν την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Γιβραλτάρ.

Απόψεις

Κώστας Δουζίνας Ανέκαθεν η Δικαιοσύνη με τα δεμένα μάτια έριχνε κρυφές ματιές επιθυμίας προς τους χρηματιστές, τους πλούσιους, τις εξουσίες. Η αλλαγή ξεκινάει από τη Νομική Σχολή, προχωράει στην εκπαίδευση των δικαστών,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πολύ περίεργη είναι η άρνηση της κυβέρνησης, να παρατείνει την διαπίστευση δημοσιογράφου του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ρια Νόβοστι,. Ουσιαστικά , έκλεισε το γραφείο μετά από 20 χρόνια λειτουργίας.... πλήρες κείμενο
INFOWAR Άρης Χατζηστεφάνου H αποκάλυψη ότι ο Τραμπ και ο Μασκ προχώρησαν στη διακοπή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού πρώτα ενημερώθηκαν ότι θα οδηγήσει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στον θάνατο, ίσως... πλήρες κείμενο
Θεοχάρης Παπαδάκης* Θέλω ν’ απαντήσω σε πρώτο πρόσωπο στο κείμενο που έγραψε o Stathis Kalyvas , καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου στην «Καθημερινή».Ξεκινάτε λέγοντας ότι δεν... πλήρες κείμενο
 Του Στράτου ΒαλτινούΤο έλλειμμα ηγετικότητας των Μερτς και Σολτς καταγράφεται στα εκλογικά αποτελέσματα της Γερμανίας. Ο νικητής των εκλογών , Χριστιανοδημοκράτης Μερτς νίκησε, αλλά, δεν κατάφερε να περάσει το 30% για να... πλήρες κείμενο
Κώστας Δουζίνας* Το έγκλημα στα Τέμπη, οι ατιμώρητες υποκλοπές, η τραγωδία της Πύλου, τα παράνομα pushbacks, οι αποφάσεις υπέρ των τραπεζών και των funds έχουν εξαϋλώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Ποια συστημικά... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία