Σε αναβρασμό βρίσκεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα εντός και εκτός. Ενεργειακά, Κύπρος, τζιχαντιστές, κούρδοι, τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, αλλά και Γκιουλέν, είναι τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Μάλιστα στο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας προστέθηκε μία ακόμα απειλή: Ο Φετουλάχ Γκιουλέν και η «παράλληλη δομή» του. Στη πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την πρώτη υπό την προεδρία του Ερντογαν επικυρώθηκε η σκληρή πολιτική σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι συσκέψεις είναι όλες πολύωρες στην τουρκική πρωτεύουσα αυτό τον καιρό. Η πρόσφατη (προχθεσινή) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κράτησε 4 ώρες. Η τελευταία (προχθεσινή) σύσκεψη του Πρωθυπουργού Νταβούτογλου με τους αρμόδιους για την ασφάλεια της χώρας (τον διοικητή της ΜΙΤ, το αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κλπ) κράτησε 4 ώρες συν 1,5 ώρα τετ-α-τετ σύσκεψη με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Νετζντέτ Οζέλ.
Η τακτική διμηνιαία σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (30/10) είχε διάρκεια 10 ώρες και 20’, ξεπερνώντας σε διάρκεια κατά 1 ώρα και 20’ την περιβόητη σύσκεψή του ΣΕΑ της 28ης Φεβρουαρίου 1997, τότε που αποφασίστηκε το «Μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου».
Η σύσκεψη του ΣΕΑ αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο διότι θα ήταν η πρώτη στην οποία θα προήδρευε ο νέος Πρόεδρος, Ρ. Ερντογαν αλλά και επειδή, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επρόκειτο να γίνουν τροποποιήσεις του τουρκικού αμυντικού δόγματος, του λεγόμενου
και «Κόκκινου Βιβλίου» και να προστεθεί στις ‘απειλές εναντίον της Τουρκίας’ και η Κοινότητα Φετουλλάχ Γκιουλέν, η αποκαλούμενη και «παράλληλη δομή».
Εντέλει, φαίνεται πως πράγματι η «Κοινότητα ή παράλληλη δομή» προστέθηκε στις απειλές, αλλά όχι μόνο αυτή, καθώς η ανακοίνωση του ΣΕΑ μιλά, σε πληθυντικό αριθμό, για «αποφασιστικό αγώνα εναντίον παράλληλων δομών που δρουν παράνομα κάτω από νόμιμο προσωπείο».
Στην αρχή όλοι αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό που δρα «παράνομα κάτω από νόμιμο προσωπείο» και κατά πόσο μπορεί η «Κοινότητα Γκιουλέν» να είναι μια τέτοια οργάνωση.
Πριν περάσουν μερικά εικοσιτετράωρα, στις (3/11), μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς αναφερόμενος στο κουρδικό HDP είπε «εμείς, δεν θέλουμε να κλείσουμε κόμματα». Οι εφημερίδες δίνουν έμφαση στις δηλώσεις του βουλευτή του HDP, Χασίπ Καπλάν, που λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «η έκφραση «παράνομες οργανώσεις με νόμιμο προσωπείο» αναφέρεται στο κουρδικό HDP και ότι η κυβέρνηση έχει «πατήσει το κουμπί» για το κλείσιμο του κόμματος».
Στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΕΑ γίνεται, αναφορά «στις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες και αδειοδοτήσεις [για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων]».
«Α. Συζητήθηκαν λεπτομερώς θέματα σχετιζόμενα με την ασφάλεια της χώρας μας, τη γαλήνη του λαού μας και τη δημόσια τάξη. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα ο αγώνας εναντίον των, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, παράλληλων δομών που δρουν παράνομα κάτω από νόμιμο προσωπείο καθώς και των παράνομων μορφωμάτων, που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και διαταράσσουν την δημόσια μας τάξη.
Συζητήθηκε η πορεία λύσης, που συνεχίζεται στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα στο θέμα της προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας ενάντια σε προβοκάτσιες που έχουν στόχο τη διασάλευση της θετικής ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος γαλήνης που έχει δημιουργήσει η πορεία (σσ λύσης του κουρδικού).
Β. Συζητήθηκαν και αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τις αντανακλάσεις που έχουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής μας οι συγκρούσεις στη Συρία, που διαρκούν εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, λαμβανομένων υπόψη [κατά τη συζήτηση] και των τελευταίων τοπικών και διεθνών εξελίξεων στο θέμα αυτό.
Γ. Εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με πρώτο το θέμα των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών. Τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει με αποφασιστικότητα και στο άμεσο μέλλον κάθε είδους μέτρα απαραίτητα για την προστασία των δικαίων και των συμφερόντων των οικονομικών ζωνών που αδειοδοτεί εντός της υφαλοκρηπίδας της καθώς και, ως εγγυήτρια χώρα, των οικονομικών ζωνών που αδειοδοτεί η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.
Δ. Συζητήθηκαν ο αγώνας εναντίον του ΙΚΙΛ και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία, η θέση της χώρας μας στον αγώνα αυτό εντός του διεθνούς συνασπισμού, η κατάσταση των μετριοπαθών αντιπολιτευόμενων ομάδων, με πρώτες αυτές που υποστηρίζουν την Τουρκία και η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουμε στους εκτοπισμένους. Ταυτόχρονα, θεωρήθηκαν οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στην πολιτική πορεία του Ιράκ, [και] επιβεβαιώθηκε η βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Ε. Συζητήθηκαν με τρόπο περιεκτικό, οι τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, με πρώτο το θέμα της κατάπαυσης πυρός που έχει εξασφαλιστεί στη Γάζα, καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση στη Λιβύη και την Υεμένη και η αντανάκλασή της στην περιοχή.
ΣΤ. Αξιολογήθηκε η επιτυχημένη πολιτική πορεία και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, [και] τονίστηκε η στήριξη της Τουρκίας. Συζητήθηκαν επίσης οι εκλογές στην Ουκρανία και την Τυνησία».