Καταπέλτης είναι ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, κατά της οικογένειας Γλύμπουργκ και έμμεσα κατά της κυβέρνησης για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με το επίθετο Ντε Γκρες. Ο καθηγητής διοικητικού δικονομικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , Πάνος Λαζαράτος, με την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί αντισυνταγματική και παράνομη την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας , επισημαίνοντας ότι μετά την κατάργηση της μοναρχίας, ο μέχρι τότε προσωπικός φορέας αυτής καθώς και οι απόγονοί του, δεν δικαιούνται να επικαλούνται ως επώνυμο, έναν τίτλο δηλωτικό της εξουσίας την οποία είχαν και απώλεσαν.
Ο Λαζαράτος για την θεμελίωση του εννόμου συμφέροντός του, αιτείται την ακύρωση των συγκεκριμένων αποφάσεων, αναφέρει στο σχετικό του ένδικο βοήθημα ότι δημιουργείται έμμεση διάκριση (ανισότητα) υπέρ των δέκα προσώπων και έναντι όλων των πολιτών, και επομένως και του ιδίου, με αποτέλεσμα να θίγεται η προσωπικότητα του ως Έλληνα πολίτη.
Ειδικότερα επισημαίνει ότι μετά την κατάργηση της μοναρχίας, «ο μέχρι τότε προσωπικός φορέας αυτής καθώς και οι απόγονοί του, δεν δικαιούνται να επικαλούνται ως επώνυμο, έναν τίτλο δηλωτικό της εξουσίας την οποία είχαν και απώλεσαν, όπως το επίθετο “ΝΤΕ ΓΚΡΕΣ”». Αυτό γιατί, «το άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος σκοπεί στο να μη φέρει κανείς όνομα το οποίο θα του προσδίδει την αίγλη και την ταξική προέλευση του παρελθόντος, ούτως ώστε να τίθεται εν κινδύνω η κοινωνική ισότητα, η κοινωνική συνοχή αλλά και η ίδια η ύπαρξη του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».
Ο καθηγητής Λαζαράτος τονίζει ακόμη ότι στόχος είναι «να μη συντηρείται πνεύμα υπεροχής του κατέχοντος τίτλο ευγενείας ή διακρίσεως με εμβέλεια προοπτικής ανακινήσεως πολιτειακού ζητήματος υπό πρόσφορες για αυτόν πολιτικές συγκυρίες» . «Έτσι», τονίζει «εδραιώνεται η λαϊκή κυριαρχία προκειμένου να μη δύναται ποτέ να επιβουλευθούν την εξουσία ο έκπτωτος βασιλιάς ή οι απόγονοί του και κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπεδώνεται η Δημοκρατία, η συνοχή της πολιτείας και η κοινωνική συνοχή, καθώς αποτρέπονται οι έκπτωτοι, οι απόγονοι και οι εκφραστές τους από την αναβίωση της Βασιλευομένης Δημοκρατίας».
Ακόμη, στην αίτηση ακύρωσης, αναφέρει ότι τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας «αξιοποιώντας την Ελληνική Ιθαγένεια, δύνανται να συμμετάσχουν ως εκλογείς συγκαθορίζοντας - επηρεάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των Βουλευτικών ή των Δημοτικών-Περιφερειακών εκλογών» οπότε, έτσι, «νοθεύεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας η οποία ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν απαιτεί νόμιμη κτήση ιθαγένειας, η οποία δεν υφίσταται στην επίμαχη περίπτωση».
Υποστηρίζουμε ολόψυχα την προσφυγή του καθηγητή Λαζαράτου και ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, γνωρίζει τα άρθρα του συντάγματος που επικαλείται ο καθηγητής….