Κάκη Μπαλή
Τον τίτλο της εκδήλωσης που έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα σε ξενοδοχείο της Αθήνας θα μπορούσαν να τον έχουν επιλέξει πολλοί: «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός». Στην εκδήλωση, όμως, καλούσε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στόχος της ήταν να παρουσιάσει την πρόταση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.Μάλιστα, ο Ερντογάν έγραψε και ένα βιβλίο σχετικά -το οποίο μοιράστηκε χτες στην Αθήνα- στο οπισθόφυλλο του οποίου υπογραμμίζει ότι «δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε δίκαιο να παίρνουν μόλις πέντε χώρες αποφάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μοίρες του κόσμου. Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες».
Επισήμως, η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι το δικαίωμα βέτο που έχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) υποσκάπτει την ικανότητα του ΟΗΕ να παρεμβαίνει υπέρ της ειρήνης από την Ουκρανία μέχρι την Παλαιστίνη.
Και ανεπισήμως, θα ήθελε πολύ να αναβαθμίσει το δικό ρόλο της και να πλασάρει τη δική της ερμηνεία για το τι είναι δίκαιο.
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγιές φρόντισε στον χαιρετισμό του να θυμίσει ότι και η Ελλάδα βλέπει θετικά το ζήτημα της μεταρρύθμισης του ΟΗΕ - άλλωστε έχει συνυπογράψει μαζί με 61 άλλα κράτη μέλη την «Πρωτοβουλία για το βέτο». Και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. «Ως γείτονες και σύμμαχοι μοιραζόμαστε, πέραν όλων των άλλων, και κοινές προκλήσεις; τους πολέμους στη γειτονιά μας, το ζήτημα των προσφύγων, την κλιματική κρίση. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ μας», είπε και αναφέρθηκε με… ανυπομονησία στο επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Άγκυρα.
Η εκδήλωση της Αθήνας συνδιοργανώθηκε από το τουρκικό Stratcom public forum, που σχεδιάζει ανάλογες εκδηλώσεις σε 20 χώρες. Η αρχή έγινε από την Αθήνα, επειδή η Ελλάδα είναι αυτό το διάστημα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και επειδή η τουρκική διπλωματία φροντίζει να πουλάει πρωτοβουλίες για «δικαιοσύνη» και «ειρήνη».
Η ελληνική διπλωματία, πάλι, δυσκολεύεται να πάρει πρωτοβουλίες. Όχι επειδή δεν υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που αντιλαμβάνονται τη σημασία της δημόσιας διπλωματίας. Υπάρχουν και προσπαθούν να την ασκήσουν. Αλλά σπανίως ενθαρρύνονται από τον εκάστοτε υπουργό, πόσο μάλλον από τον λάτρη εκθέσεων ιδεών, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Πηγή: εφημερίδα Αυγή