Μπορεί να ορίσουμε έναν ειδικό απεσταλμένο τη ΕΕ, άτομο που θα χαίρει ιδιαίτερου κύρους και ειδικού βάρους, ο οποίος θα κάτσει στο τραπέζι με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν!!!. Αυτό απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δημοσιογράφο του Bloomberg, οταν ρωτήθηκε “ποιός θα μιλήσει εκ μέρους των Ευρωπαίων, αν η Ευρώπη πράγματι καθίσει στο τραπέζι με τον Donald Trump και τον Vladimir Putin;”. Ακύρωσε με μία φράση τα όργανα της ΕΕ, τους εκλεγμένους εκπροσώπους λαών και κυβερνήσεων, την φίλη του πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν και τον Αντόνιο Κόστα. Ακύρωσε την ίδια την Ε.Ε. Η ερώτηση ήταν στοχευμένη, η απάντηση αποκαλυπτική της κωλοτούμπας που είναι έτοιμος να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια του να κερδίσει κανάλι επικοινωνίας με τον Τραμπ ή να γίνει αρεστος απο το επιτελείο του.
Η θέση Μητσοτάκη για τον ορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ, είναι πρωτοφανής, ειδικά για ένα αρχηγό κράτους που δηλώνει υπερμαχος της Ευρώπης, της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Σήμερα όμως ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον Τραμπ και τον περίγυρο του. Προσπαθεί όμως, εχει προσλάβει εταιρεία λόμπι (δημοσίων σχέσεων) στις ΗΠΑ, την οποία πληρώνει το ελληνικό κράτος. Οι δηλώσεις αυτές, συνολικά οι δηλώσεις του για τον Τραμπ και την ΕΕ, δείχνουν οτι είναι έτοιμος να αλλάξει στάση προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.
“Μα είναι για το καλό της χώρας;” θα ρωτήσετε. Το συμφέρον της χώρας δεν εξυπηρετείται , ούτε εξασφαλίζεται με την πολιτική Μητσοτάκη. Επαιξε τα ρέστα του, με την πολιτική υπερ της Ουκρανίας. Η χώρα εκλεισε πολλές αλλες πόρτες, βρέθηκε απέναντι στη Μόσχα , αλλά και σε αραβικά κράτη, λόγω της μονομέρειας του κ. Μητσοτάκης. Με κωλοτούμπες σε βάρος μάλιστα της ΕΕ, θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρα; .Θα το πετύχει μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, παραδεχόμενος δημοσίως οτι δεν υπάρχει η ΕΕ; O τυχοδιωκτισμός και η ΙΧ πολιτική δεν μπορεί να υπηρετήσουν τη χωρα.
Συγχρόνως ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη για μία ακόμα φορά δηλώνει υπερμαχος της αυξησης των αμυντικών δαπανών για την Αμυνα της Ευρώπης. Κάτι που ζητάει ο Τραμπ και παρα το γεγονός οτι η Ελλάδα πληρώνει ήδη, το 3% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες., λόγω του υπαρκτού κινδύνου, της Τουρκίας.
Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, ποιος θα μιλήσει εκ μέρους των Ευρωπαίων, αν η Ευρώπη πράγματι καθίσει στο τραπέζι με τον Donald Trump και τον Vladimir Putin;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόκειται για απόφαση που δεν έχουμε λάβει ακόμα. Ένα από τα θέματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι ο ορισμός ενός πολύ υψηλόβαθμου εκπροσώπου της ΕΕ, ο οποίος θα μπορούσε να μιλήσει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, έχουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ύπατη Εκπρόσωπο. Μπορεί όμως να επιλέξουμε να ορίσουμε έναν ειδικό απεσταλμένο, πρέπει να είναι άτομο που θα χαίρει ιδιαίτερου κύρους και ειδικού βάρους, που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να μιλάμε με μια φωνή.
Francine Lacqua: Φαίνεται ότι ο Vladimir Putin κατάφερε να επιτύχει αυτό που ήθελε, δηλαδή να μιλάει απευθείας με τις ΗΠΑ, υπερδύναμη προς υπερδύναμη. Τι μπορεί να κάνει τώρα η ΕΕ για να εξασφαλίσει μια θέση στο τραπέζι για τις Βρυξέλλες αλλά και για το Κίεβο;
Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη συγκεκριμένα; Μπορεί να κινηθεί χωρίς τις ΗΠΑ ή μιλάει με τις ΗΠΑ; Ποια είναι τα επόμενα βήματα που βλέπετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Francine, ήμουν πάντα ένθερμος υποστηρικτής τού να κάνει η Ευρώπη περισσότερα για να αναλάβει τον έλεγχο των δικών της προτεραιοτήτων ασφαλείας. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, σταθερά ξεπερνάμε το επίπεδο του 2%, σε μια εποχή που πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν συνεισέφεραν στον προϋπολογισμό για την κοινή μας άμυνα με τον τρόπο που θα έπρεπε.
Αυτή είναι, πραγματικά, η στιγμή που πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα. Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να μπορούμε να δαπανούμε περισσότερα για την άμυνα χωρίς να παραβιάζουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό έχει αναγνωριστεί από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχω επιχειρηματολογήσει και ασκήσει πίεση προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Ασφαλώς, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε επίσης έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό κοινού δανεισμού, που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία θα ωφελήσει ολόκληρη την ήπειρο.
Έχουμε μιλήσει πολύ γι’ αυτές τις προτεραιότητες τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό που θα αποκαλούσα, κατά κάποιον τρόπο, μια «απότομη αφύπνιση» και πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.
Όταν ο Πρόεδρος Trump, πριν από αρκετά χρόνια, επισήμανε ότι δεν ξοδεύαμε αρκετά για την άμυνα, είχε κατ’ αρχήν δίκιο, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος.