Πολιτική αριστερής σοσιαλδημοκρατίας σηματοδοτεί για το ΠΑΣΟΚ η εκλογή της Φώφης Γεννηματά, της πρώτης γυναίκας που αναλαμβάνει πρόεδρος του κόμματος. Η συμμετοχή στις κάλπες δεν ξεπέρασε τις 50.000, συμμετοχή που αντιστοιχεί στην σημερινή δύναμη του κάποτε παντοδύναμου ΠΑΣΟΚ. Δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος και τρίτος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Το συνέδριο της προηγούμενης Κυριακής δημιούργησε ήδη ένα συσχετισμό δυνάμεων, χωρίς όμως αυτός να αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση της καθολικής και πανελλαδικής ψηφοφορίας. Οι εσωτερικοί συσχετισμοί ήταν εμφανώς υπέρ της Φώφης Γεννηματά, με τον Α. Λοβέρδο επίσης να έχει σημαντική επιρροή. Κρυφός μπαλαντέρ παραμένει ο πρώην Γραμματέας της ΚΕ και ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης. Όμως πολλά από τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στελέχη που στήριζαν τον Ε. Βενιζέλο έχουν μετακινηθεί υπέρ της Φ. Γεννηματά.
Παρ ολ αυτά ήταν η κάλπη που ανέδειξε τον νέο αρχηγό ο οποίος και αυτομάτως θα αλλάξει όλους τους συσχετισμούς, αφού θα έχει τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της νέας ηγεσίας του κόμματος. Η κα Γεννηματά καλείται να αντιπαρέλθει όλες τις πιέσεις (πολιτικές και κοινωνικές) που θα ασκηθούν πάνω στο ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των δραμτικών για τη χώρα εξελίξεων. Το μεγαλύτερο πρακτικό πρόβλημα ήταν και θα είναι τα οικονομικά, αφού ο Γ. Παπανδρέου άφησε το ταμείον μείον ενώ φόρτωσε ένα τεράστιο χρέος το οποίο πλέον δύσκολα θα ξεπληρωθεί.
Είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, θα υπάρξει και πάλι μια σημαντική κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό , κάτι που δημιουργεί μεγάλες ευθύνες στην νέα ηγεσία να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ εντός Βουλής και μάλιστα με ποσοστά που θα δίνουν μέλλον στο κόμμα.
Είναι όμως πολλές οι πιέσεις που δέχεται πλέον η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το…Ποτάμι. Αυτή η δεύτερη πίεση ασκείται περισσότερο από στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Τρία πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νάσος Αλευράς και ο Κώστας Καρτάλης, με κοινή τους δήλωση, υπό τον τίτλο: «Να τολμήσουμε», παρεμβαίνουν για την πολιτική συγκυρία προτείνοντας τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης.
Τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη δήλωσή τους, επισημαίνουν πως το ζητούμενο δεν είναι απλώς η συμφωνία με τους εταίρους, αλλά η διατύπωση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δήλωναν πως η απάντηση από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και πως στις 14 Ιουνίου θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρός του, με εκλογή από τη βάση.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα και υπενθύμιζαν ότι το ίδιο θέμα είχε τεθεί από έναν εκ των τριών, που είναι μέλος της Κ.Π.Ε. (Νάσος Αλευράς) σε συνεδρίαση του οργάνου και είχε απορριφθεί.