Στις 29 Μαίου 1453 έπεσε η Κωνσταντινούπολη στους Οθωμανούς Τούρκους, αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως Μεγάλος εχθρός, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ του μεσαιωνικού Ελληνισμού και συγκεκριμένα της (ούτως ή άλλως εξελληνισμένης) Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν η Καρολίγγεια Ευρώπη, ιδίως οι Παπικοί Σταυροφόροι και οι Φραγκικές φεουδαρχικές ελίτ.
Οι λησταρχικές ορδές των Δυτικών Σταυροφόρων κατέλαβαν και λεηλάτησαν και υποδούλωσαν την Κωνσταντινούπολη το 1204, δημιουργώντας το ανθελληνικό και αντίχριστο Λατινικό Κράτος της Κωνσταντινούπολης. Η Κωνσταντινούπολη έμεινε υπόδουλη στους Δυτικούς κατακτητές από το 1204 μέχρι το 1222, όταν την απελευθέρωσε ο Έλλην Βυζαντινός αυτοκράτωρ Θεόδωρος Λάσκαρης της ελληνοβυζαντινής Αυτοκρατορίας της Νικαίας. Οι πολίτες της σημερινής Ελλάδας (για ορισμένους του σημερινού αξιθρήνητου (φραγκεμένου;) νεοελληνικού κρατιδίου της Ευρωζώνης) ας ξαναμελετήσουν τα εξής ιστορικά δεδομένα.
Οι Σταυροφόροι κατακτητές της Κωνσταντινούπολης δημιούργησαν στον ελλαδικό χώρο τα εξής φραγκολατινικά κράτη:
1. Το Βασίλειο της Θεσσαλονίκης, ιδρυθέν υπό του Βονιφατίου του Μοντφεράτ, αρχηγού της Τέταρτης Σταυροφορίας (η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον Έλληνα Βυζαντινό ευγενή Θεόδωρο Κομνηνό Δούκα, Δεσπότη της Ηπείρου, το 1224). 2. Το Δουκάτο των Αθηνών, με πρώτο δούκα τον Όθωνα ντε λα Ρος, Βουργούνδιο ιππότη της Τέταρτης Σταυροφορίας (η Αθήνα έμεινε ΥΠΟΔΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ για 253 χρόνια, από το 1205, που την κατέλαβαν οι Φραγκολατίνοι παπικοί Σταυροφόροι μέχρι το 1456, που πέρασε στην κυριαρχία των Οθωμανών). 3. Το Πριγκιπάτο της Αχαϊας, που ίδρυσαν οι Σταυροφόροι William of Champlitte and Geoffrey I of Villehardouin, και το οποίο απελευθέρωσαν, το 1430, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και ο Θωμάς Παλαιολόγος. Η αίρεση του Βατικανού και οι φραγκικές ελίτ ήταν και είναι πάρα πολύ πιο επικίνδυνοι εχθροί από τους Οθωμανούς Τούρκους.