ΜΠΟΜΠ ΤΡΑΑ. Τον θυμόμαστε από την εποχή της τρόικας ως εξέχοντα εκπρόσωπο του ΔΝΤ, από το 2010 έως το 2013. Μετά από 31 χρόνια στο Ταμείο, αποχώρησε το 2018 και έκτοτε είναι ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος και συγγραφέας. Πριν από λίγες μέρες σε ένα άρθρο του στο macropolis.gr, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι πλέον δεν υπάρχουν στην ελληνική πολιτική σκηνή «συντηρητικοί», ως προς την οικονομική διαχείριση, παρά μόνο δύο ειδών… λαϊκιστές, οι δεξιοί και οι αριστεροί.
Για τον Μπόμπ Τράα, δύο είναι οι κατηγορίες των λαϊκιστών, που διαλέξει το εκλογικό σώμα:
Εκείνοι που πρεσβεύουν τη μείωση φόρων (οι δεξιοί)
Και εκείνοι που πρεσβεύουν την αύξηση παροχών και δαπανών (οι αριστεροί).
Ουδείς εκ των δύο όμως, λέει, ασχολείται όσο θα έπρεπε με το χρέος και τα ελλείμματα, τα οποία θεωρούν ως «περιορισμούς» που θα πρέπει να αγνοούνται για όσο περισσότερο γίνεται. Κι αν μπορούν να βρουν κάποιους άλλους να τα πληρώσουν (τις μελλοντικές γενεές) τόσο το καλύτερο!
Τα ρίχνει πρωτίστως στον Μητσοτάκη όταν είδε ότι η νέα κυβέρνηση αριθμεί 63 υπουργούς και υφυπουργούς. Μετά ασχολήθηκε με τα υπόλοιπα. «Δεν είχα ξανακούσει για τόσο μεγάλη κυβέρνηση. Πώς κάνει συσκέψεις ο πρωθυπουργός σε ένα τραπέζι στο οποίο μετέχουν 63 άτομα;». Παραθέτει δε και μια στατιστική, ότι κατά μέσο όρο στην ΕΕ οι κυβερνήσεις έχουν 22 μέλη στο υπουργικό συμβούλιο, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια τόσο μεγάλη (τριπλάσια) κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι δείγμα χαμηλής παραγωγικότητας.
Μετά προσθέτει ότι με εξαίρεση ένα σύντομο διάλειμμα επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1995 ως σήμερα αυξάνουν τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, με τις «συντηρητικές» να έχουν τα σκήπτρα! Πρώτες και... χειρότερες οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, στη δεύτερη θέση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κατά μέσο όρο 15.400 προσλήψεις κάθε χρόνο.
Και ολ αυτά ένας τροϊκανός, που κρίνει με αυτό τον τρόπο τον Μητσοτάκη και τον κυβέρνηση του.