Ο διεθνής διασυρμός συνεχίζεται. Μετά το μπαράζ καταγγελιών για το κράτος δικαίου, τις σχέσεις διαπλοκής με τα ΜΜΕ, τη θέση 108 στην ελευθερία του Τύπου, τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη, τις υποκλοπές, έρχεται τώρα και ο έλεγχος για τις δημόσιες προμήθειες, το όργιο δηλαδή των απευθείας αναθέσεων και τους περίεργους διαγωνισμούς επί χρόνια.
Σε απάντηση της Κομισιόν, μετά από ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αποκαλύπτεται ότι έχει κινηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας μας, από τις 26 Ιανουαρίου 2023, «για μη συμμόρφωσή της με τους ενωσιακούς κανόνες στις δημόσιες προμήθειες».
Επιμένοντας στο ζήτημα των μαζικών παρεκκλίσεων στην Ελλάδα, από τις ευρωπαϊκές διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων, παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) προς την κυβέρνηση της ΝΔ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε καταθέσει δυο φορές σχετική ερώτηση.
Αρχικά απαντώντας στην ερώτηση του Έλληνα Αντιπροέδρου, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος συμμεριζόταν τις ανησυχίες που διατύπωνε στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης, ο οποίος στην ερώτησή του (<LINK) τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως
«Η Ελλάδα σημειώνει πολύ κακή επίδοση στην πλειονότητα των δεικτών που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις», καθώς «42% αυτών ανατέθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών με μόλις έναν υποψήφιο» και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), μόνο στο διάστημα Ιαν. 2020- Οκτ. 2021, 3,66 δισ. € αφορούσαν κλειστούς διαγωνισμούς (17,5%) και 2,9 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις (13,9%).
Στη νέα απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, σημειώνει ότι «ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται και υλοποιούνται στην Ελλάδα οι κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες προμήθειες» και ότι «η Επιτροπή κίνησε στις 26 Ιανουαρίου 2023 διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, λόγω της μη συμμόρφωσης της εθνικής της νομοθεσίας με τους ενωσιακούς κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες » και συγκεκριμένα «για την ανάθεση συμβάσεων για την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης συγκεκριμένης δυναμικότητας σε νησιά».
Προφανώς έρχονται και άλλες υποθέσεις. Τι απαντά η κυβέρνηση σε όλα αυτά; άκρα του τάφου σιωπή στο Μαξίμου βασιλεύει...