Σταδιακά αλλά συστηματικά προωθείται στην Ευρώπη η συζήτηση για την αντιμετώπιση των ακροδεξιών δυνάμεων καθώς αρχίζει να γίνεται συνείδηση σε πολλές χώρες ότι ο αυταρχισμός, ο περιορισμός του κράτους δικαίου, οι ανισότητες και το δημοκρατικό έλλειμμα τροφοδοτούν την ακροδεξιά.
Έτσι, με ψήφισμά του που εγκρίθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου με 521 ψήφους υπέρ, 152 κατά και 21 αποχές, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού της ΕΕ για την προστασία και την ενίσχυση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Το κείμενο επαναλαμβάνει τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών για «την άνοδο και εδραίωση αυταρχικών και ανελεύθερων τάσεων», φαινόμενο που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο λόγω του κορονοϊού, καθώς και για «τη διαφθορά, την παραπληροφόρηση και την κυριαρχία ιδιωτικών συμφερόντων» σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ στερείται τα αναγκαία εργαλεία για να αντιμετωπίσει την «άνευ προηγουμένου και κλιμακούμενη κρίση των ιδρυτικών της αξιών» και επισημαίνει την αδυναμία του Συμβουλίου να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαδικασιών του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), γεγονός το οποίο «καθιστά δυνατή τη συνεχιζόμενη απόκλιση».
Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη θέσπιση ενός μηχανισμού που θα δρα στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και θα εφαρμόζεται ισότιμα, αντικειμενικά και δίκαια σε όλα τα κράτη μέλη, με παράλληλη τήρηση των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Στόχος του θα είναι να προστατεύει αποτελεσματικά την έννομη τάξη της ΕΕ, τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της και τη διεθνή αξιοπιστία της, που έχουν κινδυνεύουν λόγω της απόκλισης από τις αξίες του άρθρου 2 της ΣΕΕ.
Ο νέος «ετήσιος κύκλος παρακολούθησης» πρέπει να περιλαμβάνει προληπτικά και διορθωτικά στοιχεία βάσει συστάσεων που θα εκδίδονται ανά χώρα, οι οποίες θα περιέχουν χρονοδιαγράμματα και δεσμευτικούς στόχους συνδεδεμένους με συγκεκριμένα μέτρα σε περίπτωση μη τήρησής τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κίνηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο άρθρο 7 της ΣΕΕ, οι διαδικασίες επί παραβάσει, αλλά και η δημοσιονομική αιρεσιμότητα (δηλ. η αναστολή ή μείωση της χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό), όταν αυτή θεσπιστεί. Στόχος της πρότασης του Κοινοβουλίου είναι να ενοποιήσει και να αντικαταστήσει τους υφιστάμενους μηχανισμούς, όπως για παράδειγμα την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και τώρα είναι ευθύνη της Επιτροπής και φυσικά των κυβερνήσεων να κάνουν το επόμενο βήμα. Φυσικά η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλες χώρες θα αντιδράσουν . Ένας λόγος παραπάνω για να ενισχυθεί αυτό το μέτωπο. Το κράτος δικαίου είναι η μεγάλη αρένα στην οποία η αριστερά και τα προοδευτικά κόμματα μπορούν να επενδύσουν πολιτικά.
ΥΓ να μην ξεχάσει κάποιος να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και όλη τη ΝΔ ότι η ακροδεξιά, ο αυταρχισμός, ο ρατσισμός ο περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου δεν είναι πολιτική των άκρων. Είναι στρατηγική του κεφαλαίου και των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων που υπερασπίζεται ο ίδιος και το κόμμα του