Μια σημαντική ηθική νίκη πέτυχαν οι υπερασπιστές της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα .
Μετά από έντονες αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που κορυφώθηκαν με την κατάθεση διακομματικής ερώτησης στη βουλή , η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αφού σιώπησε για μήνες, τελικά αναγκάστηκε να αποδεχθεί το αίτημα , να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου, στην επωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου. Όπως είναι γνωστό, το αρχικό αίτημα είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Νάξου με απαράδεκτα επιχειρήματα ακροδεξιάς απόχρωσης.
«Σχετικά με το αίτημα να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στην επωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, η απόφασή μας με τη Σοφία Ζαχαράκη είναι να προχωρήσει η μετονομασία», ανακοίνωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως ο Μανώλης Γλέζος «σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με την τόλμη των έργων και την παρρησία των λόγων του και κέρδισε ευρεία αναγνώριση». Όπως όμως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης , «πέρασαν τέσσερις μήνες υπουργικής σιωπής. Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί ο λαός και οι φορείς της Νάξου και των Κυκλάδων, να υπογράψουν εκατοντάδες προσωπικότητες του νησιού και να κατατεθεί -για πρώτη φορά μετά από πολλά, πολλά χρόνια- διακομματική ερώτηση, δέκα βουλευτών από 4 κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25) με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ». Είναι μια νίκη της τοπικής κοινωνίας που αποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να σταθεί πάνω από την Ιστορία, υπογραμμίζει ο Ν. Φίλης στη δήλωσή του.
Όσο για το δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση της απόφασης του Σχολικού Συμβουλίου, νομίζω χρειάζεται να ζητήσουν συγγνώμη, καταλήγει στη δήλωσή του ο Νίκος Φίλης. Εν αναμονή…