Κάθε όνομα και σκάνδαλο. Απορυθμίζουν αντί να μεταρρυθμίζουν. Απειλούν αντί να ενώνουν. Είναι δικαιολογημένες οι θυελλώδεις αντιδράσεις κομμάτων και ΜΜΕ στην δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους».
Άλλοι την εισέπραξαν ως αντικοινωνική, άλλοι ως ρατσιστική, άλλοι όπως η Αχτσιόγλου την αποκάλεσε «κανιβαλική», γιατί αναιρεί με μία φράση τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιανεμητική της λειτουργία και κάθε στοιχείο αλληλεγγύης των γενεών. Πολλοί υποψιάζονται μπίζνες με την ιδιωτική ασφάλιση, ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, το λέει και δημόσια, αλλά δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Σε κάθε περίπτωση απορυθμίζεται η κοινωνική ζωή
Λίγο πολύ είναι σωστή η κριτική. Αλλά ο Πατέλης δεν είναι ο μόνος. Πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν συνδέσει το όνομά τους και με ένα σκάνδαλο, μια αντικοινωνική απόφαση, μια προκλητική στάση. Στον Βρούτση έχουν αποδώσει πλήθος σκανδαλωδών αποφάσεων από τα ΚΕΚ, μέχρι τα ψεύδη για τις συντάξεις που αυξάνονται και πληθύνονται οι εκκρεμότητες καθώς το λογισμικό του ΕΦΚΑ δεν λειτουργεί εδώ και καιρό, και πολλά ακόμη.
Έχουμε και το «μνημόνιο Πισσαρίδη» την έκθεση του νομπελίστα προς τον πρωθυπουργό για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τώρα έχουμε το «ασφαλιστικό Πατέλη», προηγήθηκε η «λίστα Πέτσα», της οποίας προηγήθηκε η «σκευωρία Νοβάρτις», «η δικαιοσύνη του Άδωνη και του Σκέρτσου», ο ψευδο e-ΕΦΚΑ, ο πρωθυπουργός Μωϋσής, για να μην καταπιαστούμε με την Νίκη Κεραμέως, τον Βασίλη Κικίλια, το Νότη Μητατάκη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο, τον Στεφανή και πολλούς ακόμη.
Επειδή η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεχωριστή βαρύτητα, η Έφη Αχτσιόγλου στη δήλωσή της είπε ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κατά το μοντέλο του “ασφαλιστικού Πινοσέτ”, επανέρχεται στο προσκήνιο ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι η θέση Πατέλη δεν δίνει όμως καμία απάντηση για το πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές στους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις.
Καμία φυσικά, σημειώνει, δεν τοποθετείται για το τεράστιο έλλειμμα δεκάδων δισ. που θα παραγάγει στα ασφαλιστικά ταμεία η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Έλλειμμα που θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες.
Αλλά και καμία λέξη δεν λέει ο κ. Πατέλης για την έλλειψη οποιασδήποτε εγγύησης για τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα εκθέσουν τις εισφορές και τις μελλοντικές συντάξεις τους στον επενδυτικό κίνδυνο, γνωρίζοντας μόνο τι θα πληρώνουν και όχι τι σύνταξη θα λάβουν.
Καταλήγοντας η κ. Αχτσιόγλου λέει το σημαντικότερο: «τούτο όμως θα συμβεί μόνο αν η κοινωνία τους επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Αλλά η κοινωνία δεν θα τους το επιτρέψει».
Εδώ υπάρχει κενό. Για να μην το επιτρέψει η κοινωνία, σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευθεί από σήμερα, πως όταν γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει τους νόμους που θα φέρει η ΝΔ και θα επαναφέρει , ίσως βελτιωμένο το σημερινό δημόσιο σύστημα για τις Επικουρικές συντάξεις. Αλλά η κ. Αχτσιόγλου δεν το λέει. Άρα η κοινωνία ακόμη και αν το θέλει πως θα εκφραστεί , αν όχι μέσα από τη θέση ενός κόμματος εξουσίας και μάλιστα αριστερού;