Μια ιδιαίτερα θετική προσέγγιση με βάση τον πολιτικό ορθολογισμό , την ανάλυση των δεδομένων και το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον κάνει η ιστοσελίδα commonality, που θεωρείται ότι εκφράζει τους 53+ του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου. Ακριβοδίκαιη είναι και η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Αίγυπτο.
Γίνεται σαφώς λόγος για έναν συμβιβασμό και για μια συμφωνία που όπως σωστά επισημαίνει , υπό προυποθέσεις μπορεί να αποτελέσει διαδρομή για εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση . Αναφέρει ότι είναι σωστή επιλογή η συμμαχία με την Αίγυπτο και την Ιταλία προκειμένου να παραχθούν συμφωνίες διευθέτησης διαφορών, στο βαθμό που υπάρχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της θαλάσσης. Είναι επίσης σωστή επιλογή το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διευθέτηση διαφορών στην Α. Μεσόγειο, συνεπώς δεν είναι καθόλου πιθανό να ενεργοποιηθεί οποιοσδήποτε μηχανισμός κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
Σε αυτήν τη συγκυρία, τονίζεται επίσης στο κείμενο, η Ελλάδα πρέπει να εργασθεί και να αξιοποιήσει τη συμφωνία όχι με τη λογική της απομόνωσης της Τουρκίας, αλλά ως πιλότο μίας συνολικής διευθέτησης που αντικειμενικά οφείλει να περιλαμβάνει και την Τουρκία. Αυτή η πολιτική δεν είναι ούτε πολιτική κατευνασμού ούτε πολιτική άμυνας έναντι του ισχυρότερου, αντίθετα είναι μία σύγχρονη άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
Η ανάλυση αυτή προσφέρει στήριξη στην κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην ακολουθήσει τον κραυγαλέο εθνικισμό της ΝΔ, όσο ήταν στην αντιπολίτευση. .Υπενθυμίζει ότι, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα ακολουθήσει τη συνταγή Μητσοτάκη την περίοδο επίλυσης του μακεδονικού ζητήματος, «ακριβώς γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ακριβώς γιατί η δική μας Αριστερά, υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και τις πολιτικές της σταθερότητας, της συνανάπτυξης και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ,ότι αυτός είναι ο δρόμος να πείθουμε και να νικάμε».
Ως προς την κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «δεν εκχωρούμε την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ στο ακροδεξιό μπλοκ, δεν μας πτοούν οι ακροδεξιές κορώνες, αντίθετα καταλογίζουμε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήσεις «ερασιτεχνισμού», καιροσκοπισμό , άρνηση να συνεργασθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, προσπάθεια να καρπωθεί πολιτικά τις όποιες επιτυχίες, αποκρύπτοντας ότι τα όποια θετικά βήματα στις διεθνείς σχέσεις έγιναν στις ράγες της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ερασιτεχνισμός και η ανυπαρξία πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης φάνηκε εξ άλλου και στην ποιότητα της συμφωνίας με την Αίγυπτο, παρ’ όλη την προεργασία που είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ».