Ιδιωτικοποιήσεις χωρίς φραγμούς, απευθείας αναθέσεις, αδιαφανής διακυβέρνηση και διαρκείς εναγκαλισμοί με συμφέροντα συνθέτουν μια εικόνα που προκαλεί αντιδράσεις και θυμίζει λίγο πολύ την έναρξη της κρίσης του 2010 , κάτι που σύμφωνα με οικονομολόγους θα το νοιώσουνε σε λίγες εβδομάδες. .

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ, προκαλεί οργή, γιατί το δίκτυο ενέργειας, απλά δεν ιδιωτικοποιείται . Είναι τόσο μεγάλη η στρατηγική σημασία του για την λειτουργία της οικονομίας που συνιστά παραλογισμό η ιδιωτικοποίηση. Αλλά ο παραλογισμός είναι κανόνας στην Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση.
Με το τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Υψηλής Τάσης της χώρας, του ΑΔΜΗΕ.
Όπως κατήγγειλε με δήλωσή του ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτη πρόκειται για μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά επιζήμια ενέργεια σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνίας συνολικά. Απαράδεκτη είναι και η μεθόδευση της νομοθέτησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία.
Σήμερα, το Δημόσιο υποχρεώνεται να κατέχει τουλάχιστον το 51% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι πλήρως ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Όπως τονίζει ο κ. Σκουρλέτης, που γνωρίζει άριστα το εν λόγω θέμα, ο  ΑΔΜΗΕ υλοποιεί και σχεδιάζει εξαιρετικής σημασίας έργα που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.Είναι κερδοφόρος εταιρεία, με ανθεκτικότητα ακόμη και μέσα στην παρούσα κρίση, εξασφαλισμένη και από τη συμμετοχή ισχυρών μετόχων.Πολύ περισσότερο, είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, με εγγυημένα έσοδα. Καμία άλλη εταιρεία η φορέας δεν μπορεί να ασκήσει το έργο του ΑΔΜΗΕ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε ούτε να σκεφτεί να ξεπουλήσει ποσοστά του ΑΔΜΗΕ που ανήκουν στο Δημόσιο, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης που «ναρκοθετεί» τις αξίες πώλησης. 
Αντιθέτως, θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη σκληρή, νεοφιλελεύθερη οπτική της και για τα άλλα ενεργειακά Δίκτυα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση του ισχυρού ελέγχου τους από το Δημόσιο.  
Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσουμε αν ο ΑΔΜΗΕ και άλλοι  τομείς στρατηγικής σημασίας θα επανέλθουν στον έλεγχο του δημοσίου, αν γίνει η κυβέρνηση η ΝΔ. Γιατί πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ αμφιβάλλουν αν ο κ Σταθάκης έχει τέτοια πρόθεση. Οπότε η επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα θα αποσαφηνίσει και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Πάνος Σκουρλέτης , ο Νίκος Φίλης και λίγοι ακόμη στην αξιωματικοί ανττιπολίτευση, θερμοί υποστηρικτές  ενός ισχυρού και υγιούς κράτους, , δίνουν  την εντύπωση ότι είναι μόνοι τους σε αυτή τη μάχη.
 

Απόψεις

Κώστας Δουζίνας Ανέκαθεν η Δικαιοσύνη με τα δεμένα μάτια έριχνε κρυφές ματιές επιθυμίας προς τους χρηματιστές, τους πλούσιους, τις εξουσίες. Η αλλαγή ξεκινάει από τη Νομική Σχολή, προχωράει στην εκπαίδευση των δικαστών,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πολύ περίεργη είναι η άρνηση της κυβέρνησης, να παρατείνει την διαπίστευση δημοσιογράφου του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ρια Νόβοστι,. Ουσιαστικά , έκλεισε το γραφείο μετά από 20 χρόνια λειτουργίας.... πλήρες κείμενο
INFOWAR Άρης Χατζηστεφάνου H αποκάλυψη ότι ο Τραμπ και ο Μασκ προχώρησαν στη διακοπή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού πρώτα ενημερώθηκαν ότι θα οδηγήσει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στον θάνατο, ίσως... πλήρες κείμενο
Θεοχάρης Παπαδάκης* Θέλω ν’ απαντήσω σε πρώτο πρόσωπο στο κείμενο που έγραψε o Stathis Kalyvas , καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου στην «Καθημερινή».Ξεκινάτε λέγοντας ότι δεν... πλήρες κείμενο
 Του Στράτου ΒαλτινούΤο έλλειμμα ηγετικότητας των Μερτς και Σολτς καταγράφεται στα εκλογικά αποτελέσματα της Γερμανίας. Ο νικητής των εκλογών , Χριστιανοδημοκράτης Μερτς νίκησε, αλλά, δεν κατάφερε να περάσει το 30% για να... πλήρες κείμενο
Κώστας Δουζίνας* Το έγκλημα στα Τέμπη, οι ατιμώρητες υποκλοπές, η τραγωδία της Πύλου, τα παράνομα pushbacks, οι αποφάσεις υπέρ των τραπεζών και των funds έχουν εξαϋλώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Ποια συστημικά... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία