«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας μας πληροφορούν διάφορα ΜΜΕ, δίνοντας μια πανηγυρική διάσταση συναίνεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Η υποψηφιότητα όμως, όχι μόνο δεν κλείδωσε, αλλά κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει το παραμικρό. Το καταπληκτικό είναι πως το ενδεχόμενο μιας τέτοιας υποψηφιότητας προκαλεί αναταράξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ. Το σημαντικό είναι πως η εκλογή λοιπόν του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδεικνύεται μέρος της μετάβασης σε μια νέα εποχή.Το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο δεν σημαίνει ότι μπορούν από μόνοι τους να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη και αν οι πληροφορίες έχουν κάποια βάση. Συζήτηση για την υποψηφιότητα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει γίνει σε κανένα όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό δημιουργεί τριβές. Πολλοί λένε στους διαδρόμους οτι το θέμα είναι κατασκευασμένο, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο τυχόν υποψηφιότητα Αβραμόπουλου να δημιουργεί σοβαρές τριβές στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες στελέχη του κυβερνώντος πλέον κόμματος, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, γιατί απλά πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν. Ούτε υπάρχει η παραμικρή νύξη του Αλέξη Τσίπρα σε κανένα κομματικό όργανο υπέρ του Αβραμόπουλου.
Κομματικές πηγές υπενθυμίζουν την υπόθεση της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δεσμευθεί σε μια κατ΄ιδίαν συνάντησή τους ότι θα τον στηρίξει για την επανεκλογή του το 1985. Μόλις έγινε γνωστό το θέμα, υπήρξαν εκρηκτικές αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, το οποίο το 1985 διατηρούσε ακέραιες τις σοσιαλιστικές και ανατιδεξιές διακηρύξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα , ο Ανδρέας Παπανδρέου να αποσύρει την στήριξή του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Όχι μόνο απέσυρε την στήριξη αλλά επέλεξε το πλέον αντικαραμανλικό σύμβολο τον τέως εισαγγελέα Χρήστο Σαρτζετάκη , γνωστό από την άκαμπτη στάση του στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη.
Έτσι, ο Ανδρέας Παπανδρέου σχεδόν μονοπώλησε την προεκλογική εκστρατεία του 1985 προβάλλοντας ως μοναδική επιλογή τον κ. Σαρτζετάκη, την οποία υποστήριξε με την συνοδεία πολλών και σκληρών αντιδεξιών διακηρύξεων που του χάρισαν μια άνετη νίκη το 1985.
Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, ή οποιουδήποτε άλλου δεξιού πολιτικού. Αυτό που προκύπτει είναι ότι δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκατοντάδες στελέχη και χιλιάδες ψηφοφόροι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια τέτοια επιλογή. Κομματικές πηγές απαντούν με οργή σε σχόλια των ΜΜΕ ότι μια δεξιά επιλογή όπως του Αβραμόπουλου (πολιτική φούσκα όπως τον αποκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ) για την προεδρία θα προκαλούσε ρήγματα στη ΝΔ. Πρόκειται για ανιστόρητη άποψη αναφέρουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι η επιλογή του Κώστα Καραμανλή στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια, όχι μόνο δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο ΠΑΣΟΚ, αντίθετα έγινε κυβέρνηση υπό τον Γ. Παπανδρέου στη συνέχεια.
Στην ΝΔ
Το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας Αβραμόπουλου προκαλεί όμως αναταράξεις και στην ΝΔ. Είναι αντιπρόεδρος του κόμματος, είναι κόντρα στην απόφαση Σαμαρά να προτείνει υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σηματοδοτούσε μια μείζονα αλλαγή στην δεξιά παράταξη, αφού θα έδειχνε ότι αλλάζουμε σελίδα, είναι μια νέα εποχή με νέες ισορροπίες, ενώ για κάποιους θα αναδείκνυε και την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ο Καραμανλής πλέον που δέχεται τις πιέσεις για όλα. Για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και για το μέλλον της παράταξης.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδεικνύεται μέρος της μετάβασης σε μια νέα εποχή.