Το πρώτο λάθος βήμα για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας , έκαναν ήδη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ και όλα δείχνουν ότι αντί για την υιοθέτηση νέων πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα, επιλέγεται η αστυνομική απάντηση. Μια συνταγή δοκιμασμένη και αποτυχημένη, ακριβώς γιατί όσο δεν αλλάζει η Δύση τα δόγματά της, η αστυνομική λογική θα κυριαρχεί της πολιτικής.
Την ώρα που εκατομμύρια πολιτών διαδήλωναν στο Παρίσι την Κυριακή 11 Ιανουαρίου, οι υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ συμφώνησαν σε συνάντησή τους στο Παρίσι να εντείνουν τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως έλεγχος των ευρωπαικών συνόρων χωρίς ενεργό ρόλο της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο δεν κρίθηκε σκόπιμη η πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό Δημοσίας Τάξεως Βασίλη Κικίλια που εκπροσωπεί την χώρα μας στα θέματα ασφάλειας, καθώς δεν θεωρήθηκε ότι είναι αναγκαία η παρουσία του για να ληφθούν αποφάσεις. Και όμως η Ελλάδα που σηκώνει ήδη ένα μεγάλο βάρος για την φύλαξη των συνόρων, θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή, εφαρμόζοντας μια πολιτική στην διαμόρφωση της οποίας δεν έχει συμβάλει. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην μεγάλη σειρά αποφάσεων που λαμβάνονται από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, τις οποίες θα κληθεί η Ελλάδα να εφαρμόσει. Ένα προτεκτοράτο και τίποτα παραπάνω.
Παρών στην συνάντηση ήταν όμως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για τα θέματα της μετανάστευσης, που δήλωσε ότι «αυτές τις τραγικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη για την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της». Με ποιόν τρόπο όμως; Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, η συνάντηση των Παρισίων αποσκοπούσε «στο να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση, σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων». Όπως είπε ο Έλληνας Επίτροπος, οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:
1.Ενίσχυση της πρόληψης για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ατόμων.
2.Βελτίωση των μέσων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
3.Βελτίωση της ανίχνευσης ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απειλές.
4.Παράλληλη σύσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών στα αεροπορικά και άλλα μέσα μετακίνησης.
Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και μεγάλης διάρκειας έργο, που όμως «θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων». Όμως τα μέτρα αυτά κάθε άλλο παρά νέα είναι και κυρίως δεν μπορούν από μόνα τους, χωρίς μια πολιτική στρατηγική να αποδώσουν.
Αλλά οι πρώτες ενδείξεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι προκαλούν προβληματισμό. Αστυνομοκρατία, παρακολουθήσεις, παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Έλεγχοι στα σύνορα ήδη γίνονται εδώ και χρόνια, αλλά κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο και μόνο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι έλεγχοι και οι παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο θα αυξηθούν , ενώ δεν έχει γίνει ούτε μια αναφορά, ούτε ένα σχόλιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί πολιτικά το χάος που έχει προκληθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με εκατομμύρια εκτοπισμένους, πρόσφυγες, βία, πόνος, με εκατομμύρια να ζούν σε στρατόπεδα , απ΄οπου οι φανατικοί ισλαμιστές και ο οργανώσεις τους, μπορούν να στρατολογήσουν εκατοντάδες .
Οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων «εντοπισμού και ελέγχου» των Ευρωπαίων που «διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στο Παρίσι.
«Καταρχάς πρέπει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία πολύ σύντομα τις εργασίες που διεξάγονται υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ενισχύσουμε, σταθερά και αμετάκλητα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, τους ελέγχους των Ευρωπαίων υπηκόων κατά τη διέλευσή τους από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά την ολοκλήρωση αυτού του ευρωπαϊκού και αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου.
Οι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν επιπλέον την εκτίμηση ότι υπάρχει μία «επείγουσα και κρίσιμη» ανάγκη για την εγκατάσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος συλλογής των δεδομένων που παρέχουν οι επιβάτες στις αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας.
«Συμφωνούμε όλοι στο να εφαρμόσουμε εμπεριστατωμένους ελέγχους σε ορισμένους επιβάτες στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων» εξήγησε ο Γάλλος υπουργός.
Οι υπουργοί έκριναν επιπλέον «επιτακτική» τη συνεργασία με τις εταιρείες παρόχους του διαδικτύου προκειμένου να αναγνωρίζονται και ταχέως να αποσύρονται τα «περιεχόμενα που υποκινούν το μίσος και τον τρόμο».
«Τονίσαμε με σθένος την ανάγκη μιας μεγαλύτερης συνεργασίας με τις εταιρείες του διαδικτύου προκειμένου να εγγυηθούμε τον εντοπισμό και την απόσυρση των παράνομων περιεχομένων και κυρίως των περιεχομένων που υποκινούν την τρομοκρατία ή προτρέπουν σε πράξεις βίας ή μίσους» σημείωσε ο Καζνέβ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα οργανώσουν την 18η Φεβρουαρίου μία σύνοδο που θα επικεντρωθεί στην εξέταση των μέτρων εκείνων που θα συμβάλλουν στη μάχη εναντίον «του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο».
Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε ο Χόλντερ που αναμένεται επίσης να λάβει μέρος στην πορεία εναντίον της τρομοκρατίας στο Παρίσι.