Η ίδρυση νέου Κόμματος με τον διακριτικό τίτλο «Αλλαγή» από τον Γιώργο Παπανδρέου μεταβάλλει στοιχεία του πολιτικού σκηνικού με απρόβλεπτες προς το παρόν παρενέργειες για το ΠΑΣΟΚ , αλλά και για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ένας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, ένας Παπανδρέου, ο Γιώργος, κλείνει πιθανότατα τον κύκλο ζωής του «Κινήματος» ή στην καλύτερη περίπτωση , η σχέση της οικογένειας Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ τερματίζεται εδώ. Πολλοί πιστεύουν πως η ίδρυση κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα είναι σίγουρο ότι βλάπτει πρώτα το ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται μάλιστα να μην μπει κανένα από τα δύο κόμματα στη νέα Βουλή. Συγχρόνως όμως η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, στέλνει ψηφοφόρους στον Σαμαρά, ιδίως αυτούς που φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό βέβαιο θύμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Θύτης , ο Γιώργος Παπανδρέου, εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ που με ηγέτη και ιδρυτή τον Ανδρέα Παπανδρέου κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αν και ήταν γνωστό ότι προτίθεται να δημιουργήσει ένα νέο Κόμμα, διαλύοντας ουσιαστικά και πρακτικά το ΠΑΣΟΚ, οργάνωσε τα πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του αιφνιδιασμού. Πολλοί έως την τελευταία ώρα δεν ήθελαν να πιστέψουν πως θα κάνει τελικώς κόμμα. Κι όμως το Σάββατο το απόγευμα ανακοίνωσε επισήμως την ίδρυση, την πολιτική διακήρυξη του νέου κόμματος, του Κινήματος Αλλαγής, και το νέο Καταστατικό .
Ο κ. Παπανδρέου με καθυστέρηση 10 ετών κάνει αυτό που ίσως θα έπρεπε να είχε κάνει , όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την δημιουργία ενός νέου κόμματος, όπως έκανε και ο πατέρας του Ανδρέας, ο οποίος εγκατέλειψε την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου το 1974. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου με την δήλωσή του ότι «ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου» κατατάσσει το νέο κόμμα στα αριστερά του σημερινού ΠΑΣΟΚ και με προφανή διάθεση να υπενθυμίσει τις αριστερές καταβολές του παρηκμασμένου πλέον Κινήματος.
Είναι βέβαιο ότι σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του έπαιξε και η παρουσία του Ευ. Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος που επί χρόνια υπονόμευε τον Γιώργο Παπανδρέου θα υποστεί τώρα τις συνέπειες της βουλιμίας του για εξουσία. Ρεβάνς ή όχι , γεγονός είναι ότι ο Παπανδρέου θέλει να τον εκδικηθεί. Για να δώσει έμφαση στο νέο κόμμα, ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρει τίποτα για την μέχρι τώρα παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας. Σαν να γεννήθηκε σήμερα, προσπαθεί να σβήσει από την συλλογική μνήμη ότι κυβέρνηση αυτή τη χώρα, ότι έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ότι υπηρέτησε την πολιτική εξάρτησης της χώρας από την Τρόικα, ότι είναι αυτός που έφερε τον Ράιχενμπαχ στην Ελλάδα, ότι εκχώρησε εθνική κυριαρχία, ότι δυσφήμισε έναν ολόκληρο λαό στα ξένα ΜΜΕ και τώρα έρχεται και ζητά από τον ίδιο λαό να τον ακολουθήσει με κλειστά μάτια και φυσικά χωρίς ίχνος κριτικής! Από την πολιτική νεοραγιαδισμού στον σοσιαλισμό…..
Προς το παρόν, πέρα από τις ιστορικές διαστάσεις των εξελίξεων, οι εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούν στον ρόλο του νέου κόμματος στην πολιτική σκηνή και ποιόν χώρο μπορεί να καλύψει προκειμένου να κερδίσει ψηφοφόρους από άλλα προφανώς κόμματα για να πάρει μια θέση στη βουλή.
Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου με την δήλωσή του ότι «ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου» κατατάσσει το νέο κόμμα στα αριστερά του σημερινού ΠΑΣΟΚ και με προφανή διάθεση να υπενθυμίσει τις αριστερές καταβολές του παρηκμασμένου πλέον Κινήματος. Οι φιλοδοξίες του είναι μάλλον υπερβολικές γιατί αυτή την στιγμή οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, εκφράζονται κατά κύριο λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ο ΓΑΠ φιλοδοξεί να εμποδίσει να κατακτήσει την αυτοδυναμία . Αλλά, προοδευτική παράταξη χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί πλέον να γίνει νοητή στην ελληνική πολιτική σκηνή, κατά συνέπεια ο κ. Παπανδρέου απλά εκφωνεί συνθήματα και όπου βγεί. Προφανώς οι αναφορές στον σοσιαλισμό , την έξοδο από την κρίση, την μεταπελατειακή Ελλάδα κλπ μόνο ως ειρωνεία ακούγονται. Ο κ. Παπανδρέου προφανώς δεν έχει καταλάβει ότι ότι το 2015 δεν είναι 1974 και πλέον η οικογένεια Παπανδρέου βρίσκεται σε θέση απολογητή και όχι κυρίαρχου, πράγμα που σίγουρα θα γίνει πιο ορατό το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το δικαίωμα της επιστροφής, έχει δικαίωμα να ιδρύσει νέο κόμμα, έχει δικαίωμα να ζητά την ψήφο του λαού, αλλά όπως δείχνει η πορεία του ΠΑΣΟΚ , ο λαός δεν είναι αγέλη για να ακολουθεί τα οικογενειακά σχέδια των Παπανδρέου.
Η δήλωση με την οποία ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε το νέο κόμμα έχει ως εξής:
«Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν. Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.
Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα. Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα "Ελληνικό Σχέδιο" και Θεσμούς που λειτουργούν - με τον πολίτη συμμέτοχο.
Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.
Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.
Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.
Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής. Από αύριο, 3 του Γενάρη, πάμε».