O επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας έχει άποψη και θέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και αφού κατά δήλωσή του «τα συμφέροντα, ευρωπαϊκά και ελληνικά, είναι ταυτισμένα», οφείλουμε να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη πορεία. Ο κ. Σάλλας δεν μας είπε ποια ακριβώς ευρωπαϊκά και ελληνικά συμφέροντα είναι ταυτισμένα, γιατί αυτό ούτε οι Ευρωπαίοι δεν το υποστηρίζουν με σοβαρότητα. Εκτός και αν αναφέρεται στα συμφέροντα των τραπεζών, κυρίως των ελληνικών τραπεζών, οπότε η συζήτηση αλλάζει.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σάλλας όπως και στο σύνολό τους οι τραπεζίτες , αποφεύγουν την παραμικρή αναφορά στα δισεκατομμύρια ευρώ που οι τράπεζες τους έχουν πάρει για να διασωθούν με τις πλάτες του ελληνικού λαού . Κανείς ποτέ, ούτε φυσικά ο κ. Σάλλας μας εξήγησαν πως χρεοκόπησαν οι τράπεζές τους . Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς δεν θέλει να εξηγήσει φυσικά ούτε τι συνέβαινε και επιχειρηματίες έπαιρναν δις ευρώ δάνεια και τα πήγαιναν στην Ελβετία και περιμένουμε την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής σχετικά με τα 23 δις δάνεια που πήγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Περιμένουμε επίσης απαντήσεις στην ερώτηση που μόλις πρόσφατα κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς και αν πλήρωσε τους φόρους που αναλογούσαν και πολλά ακόμη.
Όμως ο κ. Σάλλας έχει λύση και για την ανάπτυξη. Ποια είναι; Μα η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων , 2% κάθε χρόνο μέχρι να φθάσει στο 16% από 26% που είναι σήμερα. Ποιος θα καλύψει όμως την διαφορά στα έσοδα του κράτους από τη μείωση αυτή; Μα φυσικά οι εργαζόμενοι. Οι εργάτες οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, τα φυσικά πρόσωπα, οι ίδιοι δηλαδή που δανείζονται για να έχει ρευστότητα η τράπεζα του κ. Σάλλα και των άλλων τραπεζιτών.
Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, σχετικά με το αν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορεί να λειτουργήσει ως φόβητρο για τις ξένες αγορές, ο κ.Σάλλας δήλωσε: ¨Η χώρα έχει δημοκρατία. ΄Έχει υιοθετήσει τον πρώτο πυλώνα της Ευρώπης, που είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα λοιπόν, είναι ανοιχτή η πόρτα σε αυτούς που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας είναι η αγορά, για την υποστήριξη της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της τεχνολογίας. Επομένως εγώ δεν ανησυχώ για τίποτα στην περίπτωση που υπάρχουν υιοθετημένες και εφαρμοζόμενες οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές».
Ποιες είναι οι ευρωπαικές αρχές που επικαλείται ο τραπεζίτης; Το Μνημόνιο που καταρρακώθηκε σε επίσημη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Η εξευτελιστική επιτήρηση της Ελλάδας; Ή μήπως δεν γνωρίζει ο κ. Σάλλας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε με βάση την αρχή και τις αξίες της αλληλεγγύης;
Αν η κοινοβουλευτική δημοκρατία λειτουργεί όπως τη θέλουν οι τραπεζίτες, προφανώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη άποψη και αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία ασκώντας έλεγχο στα οικονομικά των τραπεζιτών, των μελών των ΔΣ και τον τρόπο που χορηγούσαν τα δάνεια, ή αυξήσει τους φόρους στις μεγάλες και επικερδείς επιχειρήσεις, τότε αλλάζει το πράγμα. Τότε οι τράπεζες όπως έκαναν συχνά τα τελευταία χρόνια εκδίδουν κάτι δελτία που φθάνουν στα όρια της γραφικότητας και αφήνουν υπαινιγμούς για το κλίμα , την σταθερότητα και άλλα που τους συμφέρουν.
Καθόλου τυχαίο φυσικά δεν είναι, ότι καμία τράπεζα, ούτε για μια φορά τα χρόνια της εφιαλτικής, για εκατομμύρια Ελλήνων , κρίσης δεν έγραψε ούτε μία λέξη για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος για τις «τράπεζες –ζόμπι» όπως τις αποκαλεί ο Γιάννης Βαρουφάκης . Φυσικά δεν πρόκειται κανείς να ξεχάσει τον ανεπανάληπτο Προβόπουλο που στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το 2010 είχε επιρρίψει ευθύνες για την κρίση που έρχονταν σαν καταιγίδα, μεταξύ άλλων, στις δαπάνες των ΚΑΠΗ! Για τις δικές τους ευθύνες ούτε λέξη.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολλές μεταρρυθμίσεις που όμως θα υπηρετούν την κοινωνία και όχι το τραπεζικό σύστημα και τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων. Και η καλύτερη μεταρρύθμιση που πράγματι θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της οικονομίας είναι ο ενδελεχής έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα, αρχίζοντας από την τράπεζα της οποίας ο κ. Σάλλας, την τράπεζα Πειραιώς.