Το ζήτημα είναι πλέον πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό. Αυτή είναι η άποψη και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων που συνομιλούν με τους τροϊκανούς στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, ή μέσω Skype. Οι Σαμαράς και Βενιζέλος όμως παρά τους κινδύνους φαίνεται πως οδηγούνται στην παράταση του Μνημονίου για τους επόμενους μήνες, προκειμένου να ξεφύγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί. Οι ξένοι πιέζουν την Ελλάδα για να αποτελέσει και πάλι το παράδειγμα προς Ιταλούς, Ισπανούς, Γάλλους και λοιπούς ευρωπαίους.
Το θέμα των εκλογών είναι πλέον εκ των πραγμάτων στην ημερήσια διάταξη, ενώ η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχίζει να είναι θρίλερ με πολλά σοβαρά και μη, επεισόδια.
Δεν είναι ακόμα σαφές αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, δείχνει όμως και πάλι την διάθεση της να παραμείνει στην εξουσία όσο μπορεί και όπως μπορεί.
Tα κόλπα των Σαμαρά-Βενιζέλου για έξοδο από το Μνημόνιο, οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Ο Σόιμπλε άδραξε την ευκαιρία, να χρησιμοποιήσει και πάλι την Ελλάδα, σαν το μαύρο πρόβατο το οποίο θα φοβίσει και τους άλλους που διαμαρτύρονται για την πολιτική της λιτότητας. Αυτό όμως είναι ήδη γνωστό και θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο. Μαζί με τον κ. Σοιμπλε βρήκε ευκαιρία και το ΔΝΤ να δείξει ότι δεν θέλει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη στην οποία έχει καλοκαθίσει δια της Ελλάδας.
Οι εκλογές που παρά τα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες δεν είναι σίγουρο αν θα αποτελέσουν την επιλογή για το Μέγαρο Μαξίμου, (κυρίως επειδή οι δεσμεύεις είναι πολλές). Θα ήταν όμως μια διέξοδος. Ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Αυτό που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να κάνει είναι να ενημερώσει πλήρως για τα σημεία τριβής, τους έλληνες πολίτες. Και βεβαίως να ενημερώσει τους βουλευτές και τα Κόμματα ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Το Παρίσι δεν είναι γούρικο τελικώς για τις ελληνικές θέσεις. Όπως στις αρχές Σεπτεμβρίου έτσι και τώρα τέλη Νοεμβρίου, οι διαβουλεύσεις στη Πόλη του Φωτός, δεν έφεραν κανένα φωτεινό μήνυμα.
Οι τροικανοί επιμένουν ότι το χρηματοδοτικό κενό ξεπερνά τα 3 δις ευρώ για την επόμενη διετία και ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει ακόμα σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Η αλήθεια είναι πως παίζουμε με τις λέξεις όταν ακούμε τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι «δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα». Πρόκειται για τα μέτρα τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν γίνει από το 2012 και 2013.
Το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί κενά στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού, ενώ υπάρχουν και άλλοι δείκτες (όπως η μείωση των εξαγωγών) που δείχνουν ότι η οικονομία δεν βρίσκεται έστω σε σταθεροποίηση. Αυτό όμως οφείλεται στις Μνημονιακές επιλογές, αφού η συνταγή μόνο καταστρέφει και δεν δημιουργεί νέες πραγματικότητες. Οι επόμενες μέρες είναι σε κάθε περίπτωση κρίσιμες.