Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μην παγιδευτεί στα αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα η συγκυβέρνηση, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Επί πολλές ημέρες έγινε ένας διάλογος κωφών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την ανάγκη συνάντησης Σαμαρά –Τσίπρα. Αν οι δύο άνδρες ήθελαν να συναντηθούν για να συνεννοηθούν , για να συμφωνήσουν ή για να διαφωνήσουν θα ήταν πολύ εύκολο , η συνάντηση να κλειστεί σε λίγα λεπτά. Ωστόσο επί ημέρες παίχθηκε και από τις δύο πλευρές ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο η μία πλευρά να επιρρίψει ευθύνες για άρνηση συνεννόησης στην άλλη, με αποτέλεσμα να χάσουν και οι δύο τις εντυπώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε όρους, όπως η άμεση προσφυγή στις κάλπες που ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι ο Σαμαράς δεν τους δέχονταν, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λαικισμό και ανεδαφικές θέσεις.
Με την πορεία που έχουν πάρει οι εξελίξεις, το κλειδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση, είναι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές και αυτές μπορούν να προκληθούν με τρείς τρόπους: πρώτος μέσω των διαδικασιών εκλογής προέδρου της δημοκρατίας . Δεύτερος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης . Τρίτος με την καταψήφιση του προυπολογισμού από τη βουλή.
Μπορεί το παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ –κυβέρνησης να είναι πρωτίστως επικοινωνιακό και να μην προκαλεί κόστος στη χώρα, το παιχνίδι όμως της κυβέρνησης με την Τρόικα, εξελίσσεται σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα με συνέπειες για τη χώρα. Επειδή ο κ.Σαμαράς υποσχέθηκε έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον δάνεια, έχει εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ επάλληλων εξαρτήσεων από το οποίο δεν μπορεί να βγεί. Η δήλωση της εκπροσώπου της ΝΔ κ. Ασημακοπούλου ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να πεί ότι η Ελλάδα φεύγει από το Μνημόνιο είναι κόλαφος για τον κ. Σαμαρά. Το πολιτικό οξυγόνο της κυβέρνησης όλο και λιγοστεύει…
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερή στην άποψη της ότι πρέπει να υπάρξουν εκλογές για να βγούμε από τα αδιέξοδα και σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία θέλει να επιβάλλει την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου. Σημαίνει αυτό πως η προσπάθεια κύκλων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της Μέρκελ, είναι να παγιδεύσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο παιχνίδι της «συναίνεσης» ελπίζοντας έτσι να οδηγήσουν τα πράγματα σ’ αυτό που ονομάζουν και επιδιώκουν στα σενάρια τους «κυβέρνηση εθνικού ή ειδικού σκοπού». Παράλληλα παραμένει στο τραπέζι η απαίτηση για «υπογραφή» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή που έβαλε ο Σαμαράς στην δέσμευση για υλοποίηση όλων των μνημονιακών απαιτήσεων, κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται.
Ο Σκουρλέτης εξήγησε πως δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο για συνεννόηση με την κυβέρνηση για το χρέος και την αντιμετώπιση της κρίσης αφού Σαμαράς και Βενιζέλος είναι υπερασπιστές του μνημονιακού προγράμματος το οποίο έχει φέρει το λαό σε κατάσταση εξαθλίωσης σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σχέδιο κατάργησης του μνημονίου και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως όσο θα πλησιάζουμε προς τις αρχές του χρόνου και τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης θα λιγοστεύουν τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των παγίδων που θα στήνονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επίκληση πότε των δυσκολιών στις συζητήσεις με την τρόικα και πότε των εθνικών θεμάτων. Μπορεί ο Τσίπρας, λένε, στη συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς , να τόνισε τη στροφή στο «ρεαλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως δεν δηλώνει υποχώρηση από βασικές θέσεις που θα οδηγούσαν στην ενσωμάτωσή του στο όνομα μιας ασαφούς «συναίνεσης» που θα καταργούσε τις ουσιαστικές διαφορές των κομμάτων.
Βεβαίως τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα απασχολεί ιδιαίτερα η «επόμενη μέρα» όταν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα βουνό προβλημάτων. Και τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα , αν τα κυβερνητικά κόμματα επιδιώξουν μια «ηρωική έξοδο» αφήνοντας το κόμμα της Αριστεράς με δεκάδες καυτές πατάτες.
Και σ’ αυτά τα σημεία οι απόψεις μεταξύ των «ρεαλιστών» και των αριστερών του κόμματος διαφέρουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αντιδράσεων που προκάλεσαν από την αριστερή πτέρυγα ,οι δηλώσεις του βουλευτή και εκ των στελεχών της Σοσιαλιστικής τάσης Αλέξη Μητρόπουλου o οποίος είπε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική.
Ανάλογες αντιδράσεις από τους αριστερούς του κόμματος προκάλεσε και η πρόταση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ότι χρειάζεται μια «συνάντηση Τσίπρα -Σαμαρά και μια συμφωνία πακέτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκλογές και απομείωση του χρέους. «Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε συνεννόηση με την κυβέρνηση για κοινή στάση απέναντι στους δανειστές. Και πως θα μπορούσε άλλωστε», έγραψαν σε ιστοσελίδα της αριστερής πτέρυγας , στελέχη της.
Ερωτήσεις πολλές έγιναν στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με την σκοπιμότητα των επαφών με επιχειρηματικούς κύκλους όπως για παράδειγμα η συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών Γ.Μηλιού και Γ. Σταθάκη σε συνάντηση στο Σίτυ του Λονδίνου την Τρίτη και την Τετάρτη με τη συμμετοχή στελεχών των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών και μεγάλων hedge funds, και εκπροσώπων ελληνικών τραπεζών. Ο Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να εξηγήσει πως «την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλάμε με τον κόσμο που υποφέρει, την ίδια στιγμή πρέπει μα μιλάμε και με φορείς που εκφράζουν την παγκόσμια οικονομία». Αντίθετα στελέχη της αριστερής πτέρυγας μίλησαν για «σκέψεις και ερωτηματικά αλλά και συμπεράσματα» που προκύπτουν από αυτό το ταξίδι στο Λονδίνο.
Όσο για τα ψηφοδέλτια, μπορεί η εξέταση του θέματος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή να έχει μετατεθεί , όμως στις οργανώσεις η συζήτηση έχει ανάψει με αιχμή κυρίως τα πρόσωπα (στελέχη, πρώην βουλευτές ) που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν στηρίξει τα μνημόνια και τώρα εμφανίζονται ως αντιμνημονιακοί.
Τις επαφές με τους ανεξάρτητους βουλευτές για να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποτρέψει τις εκλογές έχουν αναλάβει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Βούτσης μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κινήσεις γίνονται και για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν στελεχικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, τις τράπεζες κ.λπ. Στις επαφές αυτές παίρνουν μέρος οι Γ. Σταθάκης, Γ. Δραγασάκης , ο διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της Λούκας Κατσέλη.