Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την δίκαιη κατανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετά την λύση του πολιτικού προβλήματος, αναμένεται να καταθέσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα είναι η τελευταία κίνηση υποχώρησης που θα γίνει από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αποχωρήσει το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» από την ΑΟΖ και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Ο νόμος αυτός απλά θα αποτελεί μια νομική δέσμευση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για δίκαιη κατανομή των πόρων μετά την λύση του Κυπριακού. Νομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά, τόνιζαν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί αν ανακοινωθεί κάτι τέτοιο θα ασκηθούν τεράστιες πιέσεις ώστε να πάρει τον χαρακτήρα ενός «ενεργειακού μνημονίου» και θα πρέπει να είναι όλοι πολλοί προσεκτικοί στην Λευκωσία για να αποφευχθούν δεσμεύσεις που θα καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία όμηρο της Τουρκίας.
Είναι αμφίβολο όμως αν η Τουρκία δεχθεί την κίνηση αυτή, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι απογοητευτικά και ανησυχητικά. Εκτός από την απόρριψη και μάλιστα με απίστευτη αλαζονεία του πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου , η τουρκική κυβέρνηση δείχνει ότι όχι μόνο επιμένει, αλλά και φαίνεται διατεθειμένη να οξύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν ελληνικές διπλωματικές πηγές , συνεχή δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Τουρκίας , για παρενοχλήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων και ψαροκάικων από ελληνικά πλοία.
Η κατάσταση προβλέπεται ακόμη πιο ανησυχητική, γιατί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι αν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δεν βρεθεί λύση, η Τουρκία φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι θα εκδώσει και νέα NAVTEX για να παρατείνει την παραμονή του «Μπαρμπαρός» και των πολεμικών της πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Σύνοδος Κορυφής στις 18-19 Δεκεμβρίου ή θα οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση να πάρει σκληρές θέσεις ή η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και σε πλήρη αδυναμία να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, θα βρίσκονται στο τραπέζι και άλλα μείζονος σημασίας θέματα για τη χώρα, οι προοπτικές της οικονομίας, το θέμα του χρέους, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και κατά συνέπεια, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και συγκεκριμένο σχέδιο, που οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν πείθουν ότι μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν
Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα αναμένει με ενδιαφέρον τα μηνύματα και τις θέσεις που θα κομίσει ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών κ. Feridun Sinirlioglu στον Έλληνα Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ κ. Αναστάδιο Μητσιάλη κατά την συνάντησή τους την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ενόψει της προετοιμασίας του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας και στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση γιατί πέρα από την ένταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις με την Τροικα , τα προαπαιτούμενα και το πρόβλημα του χρέους, έχει να αντιμετωπίσει από τη μία πλευρά την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα και από την άλλη, την ανοιχτή ανοχή ή και την σιωπή στήριξη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ , τον ΟΗΕ και την ΕΕ.
Τον πιο βρόμικο ρόλο στην υπόθεση αυτή, διαδραματίζει ο ΟΗΕ καθώς μέσω του ειδικού συμβούλου Έσπεν Άιντα , ο οποίος προσπαθεί να νομιμοποιήσει μέσω των προτάσεών του τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας. Ο Άιντα μεταφέρει ουσιαστικά τις θέσεις των ΗΠΑ , της Αγγλίας ίσως και άλλων μεγάλων χωρών, όσα δεν μπορούν ή δεν θέλουν οι χώρες αυτές να δηλώσουν δημόσια. Ετσι εμφανίζεται ο διεθνής οργανισμός να κάνει κουρέλια το διεθνές δίκαιο μιλώντας για επιτροπές σοφών που θα μελετήσουν το μέλλον των ερευνών και των εσόδων, χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό. Ουσιαστικά ο ΟΗΕ με τις προτάσεις του νομιμοποιεί τις τουρκικές παρανομίες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα συνεχίζοντας μια πολιτική χαμηλών τόνων στους διεθνείς οργανισμούς και επιμένοντας στην μυστική διπλωματία, αποδυναμώνει δραματικά και τα δίκαια επιχειρήματα της Κύπρου και την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.