Μόλις πρόσφατα στις 9-10 Δεκεμβρίου, τέσσερις υπουργοί και τρείς υφυπουργοί μετέβησαν σε συνέδριο στις ΗΠΑ με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αμέτρητα μέλη των υπουργικών συμβουλίων έκαναν το ίδιο ταξίδι , αλλά αμερικανικές επενδύσεις δεν ήρθαν ποτέ. Οι Έλληνες έχουν ξοδέψει περισσότερα στα ταξίδια αυτά, απ όσα έχουν επενδύσει οι Αμερικανοί στην Ελλάδα. Αλλά αυτό θα ήταν ένα μικρό σχόλιο στο πλήθος των προβλημάτων της ελληνικής πολιτικής καθημερινότητας αν δεν αποτελούσε μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η ωραιοποίηση κάθε ενέργειας, δήλωσης ή ταξιδιού και η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων για το μέλλον της χώρας.
Από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 μέχρι σήμερα , η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για πλήθος θεμάτων , από το Ελληνικό μέχρι τη ΔΕΗ, τις προσλήψεις μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τα φορολογικά μέχρι τα μερίσματα, με τρόπο που προδίδει περιφρόνηση προς το λαό. Πάρτε ένα παράδειγμα. Αν 21 εργαζόμενοι στο Μετρό έχουν κάποια αιτήματα και απεργούν, εξαπολύεται μια λυσσώδης επίθεση εναντίον τους από τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, με πρωτοσέλιδα και σχεδόν ίδιους τίτλους. Αν ένας επιχειρηματίας διεκδικεί κάτι ακόμη και παράλογο, η κυβέρνηση τρέχει να νομοθετήσει και να νομιμοποιήσει τα αιτήματα αυτά. Όπως συνέβη με τους κοινόχρηστους χώρους στο Ελληνικό και όχι μόνο, όπως συνέβη με την υποχρέωση των ιδιοκτητών ΜΜΕ να καταθέτουν δήλωση Πόθεν Έσχες και πολλά ακόμη παραδείγματα.
Μόλις προ ημερών, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, με μια διάταξη ιδρύει νέα Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πλήρη προσωπική εποπτεία του, προκαλώντας με αυτήν του την κίνηση μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση δρομολογημένων έργων. Ο έλεγχος των πόρων και ο τρόπος διάθεσής τους ήταν ίσως η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς όλα σχεδόν άλλαξαν με διάφορα προσχήματα ώστε να δημιουργηθούν και οι αναγκαίοι δεσμοί εξάρτησης. Αυτός είναι ο πυρήνας της λογικής του πελατειακού συστήματος, του μόνου που ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη.
Ένα πρώτο συμπέρασμα λοιπόν από τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι ποτέ δεν διακήρυξε ότι θα επιδιώξει ένα κράτος ανοιχτών θυρών για τους ολιγάρχες και τις τράπεζες και ταυτόχρονα ένα κράτος κλειστών θυρών για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους . Δεν διακήρυξε ποτέ ότι επιδιώκει ένα υπερκράτος για τους νέους, τους μικροκαταληψίες, τους διαδηλωτές με ένα μείγμα καταστολής και φόβου και ένα ανεκτό κράτος στα σκάνδαλα και στο πελατειακό σύστημα.
Είναι θέμα χρόνου αυτή η αντικοινωνική στάση να μετατραπεί σε μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Ο αιφνιδιασμός της κοινωνίας από την άριστη προετοιμασία της ΝΔ τους πρώτους μήνες ήταν απόλυτος, αλλά πάντα αυτού του είδους φαινόμενα κάνουν τον κύκλο τους και καταλήγουν σε μια άγρια αντιπαράθεση με την κοινωνία. Αποδείχθηκε σήμερα στην πράξη ότι η ΝΔ όχι μόνο δεν άλλαξε και δεν εκσυγχρονίστηκε μετά την χρεοκοπία της χώρας, αντίθετα επέστρεψε πιο επιθετική από ποτέ. Και φυσικά επέστρεψε πιστή στο μοτίβο στήριξης της παρασιτικής οικονομίας και της διαπλοκής την οποία θέτει σε νέα βάση.
Kαι με τα πρώτα σύννεφα η ΝΔ και ο πρωθυπουργός θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Αυτοί που σήμερα την στηρίζουν θα γίνουν οι επικριτές της. Αυτοί που σιωπούν θα μιλήσουν και αυτοί που απλώς την ανέχονται θα αποκτήσουν φωνή. Οι ανισότητες στην Ελλάδα είτε εδραιώνονται μετά τα μνημόνια είτε θα μεγαλώσουν όταν όλα αυτά τα νομοθετήματα θα εφαρμοστούν σε όλη τους την έκταση. Και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει απαντήσεις, ούτε για το ίδιο του το κόμμα, όπως δεν είχε και ο πατέρας του, τον οποίο μιμείται.