Σκηνή πρώτη: Πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ, μπουκάρουν στα Εξάρχεια και από κάτι εγκαταλελειμμένα σπίτια βγάζουν πρόσφυγες, οι περισσότερες είναι μανάδες με μωρά παιδιά.
Σκηνή δεύτερη: Αστυνομικοί κατεβάζουν από τον Προαστιακό μετανάστες, ιδίως εφήβους που πάνε σε σχολεία για εκμάθηση της ελληνικής, επειδή δεν έχουν εισιτήριο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αλλάξει τον νόμο για την δωρεάν μετακίνηση τους.
Σκηνή τρίτη: Μεταφέρονται 1500 πρόσφυγες από τα Μόρια της Λέσβου στην Μακεδονία.
Ολ αυτά την ώρα που μεγαλώνει η ανησυχία για ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να έρθουν στη χώρα μας για να φύγουν από δω προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει την πολιτική της που είναι η απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας αλλά και από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όλο το σκηνικό δείχνει πυγμή (Εξάρχεια) και αποφασιστικότητα (Λέσβος). Λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα που οδηγούν και πάλι σε γκετοποίηση των προσφύγων, αντί να δυναμώσουν οι πολιτικές ενσωμάτωσης τους, πολιτική που είναι δοκιμασμένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η διαδικασία ασύλου αλλάζει με περιορισμό του δικαιώματος αίτησης ασύλου (καταργήθηκε η προσφυγή σε δεύτερο βαθμό). Λαμβάνονται όμως μέτρα που περιορίζουν την μετακίνηση τους (όπως είναι η κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς όπως συμβαίνει και με τους ανέργους) με αποτέλεσμα ιδίως τα παιδιά και οι έφηβοι να μην μπορούν να πάνε στα σχολεία.
Καταργήθηκε και το δικαίωμα τους να πάνε στα επείγοντα των Νοσοκομείων, επειδή ο κ. Κικίλιας έκοψε τον ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες. Ήδη άνθρωποι μένουν με τραύματα (κατάγματα κλπ) χωρίς φροντίδα και γενικώς χωρίς την βασική στοιχειώδη περίθαλψη γιατί δεν τους δέχονται τα νοσοκομεία στα επείγοντα. Ακόμα και παιδιά που διαμένουν σε Ξενώνες, δηλαδή υπό προστασία και σε συγκεκριμένες ελεγχόμενες Δομές.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά βλέπουμε εικόνες από τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Λέσβο και πάνε στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στην Μακεδονία. Μόνο που δεν μας λένε, αυτοί οι πρόσφυγες που μεταφέρονται από την Λέσβο μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην Τουρκία; Καλά τα πανηγύρια αλλά η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ προβλέπει ότι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πιστοποίησης και οι διαδικασίες ασύλου, οι μετανάστες δεν μπορούν να μετακινηθούν από τον τόπο πρώτης εισόδου στην ΕΕ και εν προκειμένω στην Ελλάδα. Κι αυτό για να είναι απολύτως ελέγξιμο, ποιους μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει να επιστρέψουν στην χώρα από την οποία ήρθαν στην χώρα μας (συμφωνία επανεισδοχής). Άρα κάποιος πρέπει υπεύθυνα να απαντήσει: Έχουν ολοκληρωθεί για τους 1500 όλες οι διαδικασίες ή θα μείνουν αποκλεισμένοι στη χώρα μας; Και το δεύτερο. Τους μετέφεραν στην Μακεδονία, δηλαδή σε περιοχή κοντά σε σύνορα. Ποιο είναι το μήνυμα προς όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα μας; Ότι θα μπορούν ευκολότερα να κινηθούν προς τα σύνορα για να φύγουν προς την κεντρική Ευρώπη. Μήπως θα ξαναδούμε τα κύματα του 2015-2016 στα σύνορα μας; Στα απλά ελληνικά οι ενέργειες της κυβέρνησης, φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα απ αυτά που υποτίθεται ότι θέλουν να επιτύχουν.
Τα μέτρα της κυβέρνησης, η γενικότερη πολιτική της έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Και τώρα κλείνουν το μάτι στον ταλαιπωρημένο Έλληνα πολίτη ότι αυτοί "διώχνουν τους μαύρους από το κέντρο". Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μπαλάσκας -συνδικαλιστής αστυνομικός- έσπευσε να προαναγγείλει την πολιτική πυγμής μιλώντας για σκουπίδια και σκούπες και άλλα τέτοια εμετικά που υποχρέωσαν τους πάντες να τον αποδοκιμάσουν. Η πολιτική λοιπόν αυτή που έχει ηδη δοκιμαστεί , οχι μόνο δεν απέτρεψε το τεράστιο κύμα του 2015, αλλά δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κοινωνικές αντιδράσεις λόγω των μεταναστών. Οι πιο οργανωμένες δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην ενσωμάτωση. Στην Σουηδία π.χ. μόνο τους τελευταίο χρόνο έχει δοθεί υπηκοότητα σε 188.000 πρόσφυγες. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των σκανδιναβικών χωρών αυξάνεται λόγω της ενσωμάτωσης προσφύγων. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η Γερμανία. Ισχυρή πολιτική ενσωμάτωσης έχουν και οι χώρες που ήταν αποικιοκρατικές (Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία κα).
Η Ελλάδα πέρα από το να γίνεται μια άθλια συζήτηση για τους πρόσφυγες δεν έχει καμία πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δημιουργήσει κάποιους άξονες μιας πολιτικής αφομοίωσης και ενσωμάτωσης ιδίως των παιδιών και των εφήβων. Η αδυναμία του ήταν η φτωχή επικοινωνιακή στήριξη, όπου κυριάρχησε το ανθρωπιστικό στοιχείο αντί να τονίζεται η αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης. Όλη αυτή η προσπάθεια φαίνεται τώρα ότι πάει στράφι εξαιτίας της ανόητης, απάνθρωπης και αναποτελεσματικής πολιτικής που προσπαθούν να εφαρμόσουν.
Σε ότι αφορά την παρεμπόδιση των ροών, αυτή δεν μπορεί να γίνει με τις …αυστηρές επισημάνσεις Δένδια προς τον τούρκο πρέσβη και άλλα τέτοια κωμικά.
Δεύτερον, δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκρούσεις μέσα στην ΕΕ.
Και τρίτον πρέπει να δοθεί βάρος στην ενσωμάτωση, πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και μάλιστα να προκύψει ολοκληρωμένη πολιτική μέσα από εθνική συνεννόηση.
Η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν οδηγεί στην διαχείριση του προβλήματος, αλλά δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα. Δηλητηριάζονται οι ψυχές των ανθρώπων, χωρίς λόγο. Όσο σκληρή πολιτική και αν εφαρμοστεί, αυτή δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, τα οποία θα πολλαπλασιάζονται. Η πολιτική της ΝΔ δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο χωρίς να λύνει προβλήματα.
Αυτό που θα συμβαίνει είναι έχουμε μεγαλύτερη εσωτερική δυσαρέσκεια, μεγαλύτερο πρόβλημα με τους μετανάστες και τελικώς να γίνει και η Ελλάδα μια χώρα μισητή στους αραβικούς και αφρικανικούς πληθυσμούς.