Ο μόνος ίσως που θα μπορούσε να δώσει εξηγήσεις αυτή την ώρα για τα όσα συμβαίνουν στην Μεγάλη Βρετανία, είναι ο μίστερ Μπήν (ο γνωστός του κινηματογράφου). Η φάτσα του Mr. Bean, διαθέτει όλα τα στοιχεία της κατάστασης. Απορία, μαζί με την βεβαιότητα του ηλίθιου. Και αυτό, την ώρα που κοιτά το …φάντασμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, δίπλα στην Αγκελα Μέρκελ, να χαιρετάει ανέκφραστα από την γειτονική Ιρλανδία.
Έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο υπάρχει ένα καθημερινό πανηγύρι, με ομάδες ανθρώπων που υποστηρίζουν το Brexit ή το ακριβώς αντίθετο με τρόπο μοναδικό. Άνθρωποι τυλιγμένοι με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον άλλων που είναι τυλιγμένοι με την ευρωπαϊκή σημαία. Καπέλα, μπαστούνια, αλλά και η Βίβλος και το Κοράνι, συμπληρώνουν τις πλούσιες εικόνες. «Η Βίβλος λέει ότι το μέλλον της Βρετανίας είναι διαφορετικό από το ευρωπαϊκό» φωνάζει κάποιος, την ώρα που άλλος μιλά για τον κίνδυνο από το …Κοράνι.
Μέσα στο Κοινοβούλιο, οι συζητήσεις είναι ακόμα πιο γραφικές και ακατανόητες. Έχει χαθεί ο αριθμός των ψηφοφοριών, των τροπολογιών, των ακατανόητων προτάσεων. O Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει ψηφίσει τροπολογίες που η μία είναι ακριβώς αντίθετη από την προηγούμενη. Η Τερέζα Μέι, παραμένει στη θέση της ελπίζοντας ότι θα βρει κάποια διέξοδο, το κόμμα της όμως , οι συντηρητικοί Torries, ζει ένα εμφύλιο πόλεμο.
Το φάντασμα που ανέτρεψε την Μάργκαρετ Θάτσερ είναι παρών.
Συγχρόνως όμως αναδεικνύονται και οι αντιθέσεις του Εργατικού Κόμματος. Βγήκαν και πάλι τα «μαχαίρια» μεταξύ των κεντροδεξιών και των παραδοσιακών εργατικών (που στηρίζονται στα συνδικάτα), ενώ εμφανίστηκαν και αυτοί που κατηγορούν τον Τζερεμυ Κόρμπιν για αντισημιτισμό. Ο αριστερός Τζ. Κόρμπιν δεν έχει αποφασίσει αν το Brexit πρέπει να είναι σκληρό η μαλακό.
Και την ίδια ώρα η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία βράζουν, έχουν αναδειχθεί ξανά, όλες οι αποσχιστικές τάσεις στις δυο αυτές περιοχές. Το πρόβλημα είναι έντονο στο νησί των ιρλανδών. Γιατί πολύ απλά η ΕΕ προσέφερε ανοικτά σύνορα και επιτέλους την πολυπόθητη συμβίωση όλων των ιρλανδών. Αν τα σύνορα κλείσουν ερμητικά, η Βόρειος Ιρλανδία θα επιστρέψει στα πέτρινα χρόνια.
Η Μ. Βρετανία δεν μπορεί να ξεπεράσει το αυτοκρατορικό της παρελθόν, αρνείται να κατανοήσει τις πραγματικότητες, ώστε να βρει λύσεις. Δηλαδή να αποφασίσει ποια ακριβώς είναι η θέση της στην παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα. Ο Ντόναλντ Τράμπ, είναι η τέλεια παγίδα αυτή την ώρα. Είναι οπαδός των κλειστών συνόρων, πιστεύει στην δύναμη της δικής του αυτοκρατορίας, παρασέρνοντας και τους Βρετανούς σ αυτό το εγχείρημα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που ο ίδιος άνθρωπος οργάνωσε την καμπάνια του Brexit και αμέσως μετά την καμπάνια για την εκλογή του Τράμπ στις ΗΠΑ. Ο Στήβ Μπάνον, με τα λεφτά του αμερικάνου εκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ, είναι ο οργανωτής που πέτυχε και νίκη στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2016 για το Brexit, και την εκλογή Τράμπ. Και είναι σήμερα αυτός που οργανώνει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, με στόχο την επιστροφή στα κλειστά σύνορα και γιατί όχι, στην διάλυση της ΕΕ.
Το πολιτικό σύστημα στην Βρετανία αδυνατεί να αποφασίσει ποιο είναι το μέλλον της χώρας. Η αντίθεση ανάμεσα σ ένα μαλακό ή σκληρό Brexit, είναι μάλλον μια κουρτίνα που θολώνει την πραγματικότητα. Πίσω απ αυτήν, υπάρχει η σκιά της…Μέρκελ.
Διότι μαζί με όλα τα παραπάνω υπάρχει το σύνηθες επιχείρημα: «Η Βρετανία δεν θα αφεθεί στην εξουσία των Γερμανών».
Η αδυναμία του βρετανικού Κοινοβουλίου, των κομμάτων και της κυβέρνησης, αναδεικνύει όμως σε παράγοντα που θα καθορίσει τις εξελίξεις την…Μέρκελ. Η καγκελάριος βρέθηκε στο Δουβλίνο (αχίλλειος πτέρνα του Brexit) και από κει διαμήνυσε:
«Έχω ζήσει πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Και γνωρίζω τι συμβαίνει όταν τα τείχη πέφτουν. Η συζήτηση μου με τους πολίτες των συνόρων, επιβάλλει να κάνουμε (κάνω) τα πάντα για την ειρηνική συμβίωση». Η καγκελάριος υποσχέθηκε: «Θα αγωνιστώ έως την τελευταία ώρα της ημέρας (του Brexit) προκειμένου να έχουμε μια συντεταγμένη έξοδο».
Good night ή gute nacht?