Μετά από παλινδρομήσεις και τακτικισμούς μηνών που θόλωσαν την εικόνα της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τελικά, να πάρει πολιτικές αποφάσεις που οδηγούν σε αλλαγή σελίδας της κυβέρνησης, παίρνοντας διαζύγιο από τον Πάνο Καμμένο και ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Ο Καμμένος δήλωσε ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και ότι θα διαγράψει όποιον ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης.
Αυτό ήταν και το αρχικό σχέδιο που εκπόνησε ο Τσίπρας από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας και τελικά η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου μετά την συνάντησή του με τον Καμμένο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει καθαρές λύσεις δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που θέλει να ψηφίσει και αφορούν εργασιακά θέματα , αλλά και την συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στη θέση του Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας θα τοποθετηθεί ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη απόφαση καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο , μετά την λαίλαπα Καμμένου έχει ανάγκη από πολιτική καθοδήγηση και όχι από περαιτέρω στρατιωτικοποίηση. Ο Αποστολάκης είναι ο έγκυρος συνομιλητής των ΗΠΑ σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη νέα συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και η ανάγκη πολιτικοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία ίσως καθιστούσε αναγκαίο να υπάρξει στιβαρή πολιτική ηγεσία στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ευρύ ανασχηματισμό με αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών και στο οικονομικό επιτελείο, ενώ άλλες πηγές επισημαίνουν ότι ο χρόνος μέχρι τις εκλογές του Μαΐου είναι λίγος και θα είναι περιορισμένος, οπότε το εύρος του θα το δούμε όταν γίνουν οι αλλαγές. Η παράδοση του υπουργείου Άμυνας στον Αποστολάκη θα γίνει την προσεχή Τρίτη. Κατά συνέπεια είναι ερώτημα αν ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν ή μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη βουλή. Να γίνει πριν δεν έχει νόημα γιατί αν η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία θα γίνουν εκλογές.
Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον ενώπιον κρίσιμων επιλογών και οι ημέρες που απομένουν μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης και την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών θα είναι κρίσιμες και γεμάτες ένταση. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή, αλλά υπάρχει προβληματισμός καθώς πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρχε ο φόβος υπόγειων διευθετήσεων που οδήγησαν σε ανατροπή προβλέψεων.
Η ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση γιατί οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την οδηγούν σε αμηχανία. Αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και τις κερδίσει η ΝΔ τότε θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ψηφίσει ή όχι την συμφωνία των Πρεσπών. Όποια και αν είναι η απόφασή της ενδέχεται να οδηγηθεί σε κατάρρευση πριν κλείσει μήνα στην κυβέρνηση, καθώς η ακροδεξιά πτέρυγα της θα πιέσει αφόρητα για να μην ψηφιστεί και η συνοχή της ΝΔ θα απειληθεί άμεσα και σοβαρά. Το τρικ που προωθούν ορισμένοι κύκλοι της ΝΔ, να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να δεχθεί τη Βόρεια Μακεδονία ως ΠΓΔΜ είναι φαιδρό , από την στιγμή που τα Σκόπια έκαναν ιστορικές αλλαγές και έχουν ψηφίσει τα πάντα. Το ίδιο ισχύει και για δήθεν ιδέες επαναδιαπραγμάτευσης. Κατά συνέπεια το συμφέρον της ΝΔ που δεν θα ομολογήσει ποτέ δημόσια φυσικά είναι να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και να ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.
Και μετά θα αναμετρηθούν οι δύο κόσμοι , όπως συμβαίνει από καταβολής πολιτικής. Ο κόσμος της προόδου με τον συντηρητικό και κατά περιόδους οπισθοδρομικό κόσμο που εκφράζει η σημερινή ΝΔ.