Το νεοθωμανικό δόγμα του Ερντογάν αρχίζει πλέον να απασχολεί και άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας και αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, γιατί μπορεί να θέσει σε νέα βάση τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ΕΕ την Άγκυρα. Τις επιφυλάξεις του για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εξέφρασε ο ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών B. Κόεντερς σε ομιλία του προς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Leyden σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Trouw υπό τον τίτλο «Ο Kόεντερς βάζει την Τουρκία στις χώρες με επεκτατικές βλέψεις».
Σημειώνεται ειδικότερα ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, η Τουρκία εμφορείται από τις ίδιες αντιλήψεις με την Ρωσία και το Ιράν, δηλ. χώρες που εκτιμά ότι επιθυμούν να αναβιώσουν τις «αυτοκρατορικές τους παραδόσεις».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ρωσία, ο B. Kόεντερς σημείωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία ‘παίρνοντας τη σκυτάλη’ από την Αικατερίνη την Μεγάλη που είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο τον 18ο αιώνα. Όπως εξήγησε, η «επιθετικότητα» αυτή βρίσκει την αναλογία της στις «νεοθωμανικές» αντιλήψεις του προέδρου Ερντογάν. Σημειώνεται πως ο «νεοθωμανισμός» είναι η σχολή εκείνη σκέψης που προσβλέπει στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην επαναφορά υπό τουρκικό έλεγχο των εδαφών που κατείχαν οι Οθωμανοί την εποχή της αυτοκρατορικής τους ακμής. Το «ένδοξο» αυτό παρελθόν, παρατηρεί η εφημερίδα, επιθυμούν να αναβιώσουν και τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προβάλλοντας διαρκώς στις οθόνες τους χάρτες με τις εκτάσεις στα βόρεια της Συρίας και του Ιράκ που αποτελούσαν κάποτε τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Επισημαίνεται εξάλλου πως τουρκικές μονάδες διεξάγουν αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές, κάτι που έχει προκαλέσει την ενόχληση του Ιρακινού πρωθυπουργού ο οποίος προειδοποίησε ότι θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή της Μοσούλης. Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, παρατηρεί η εφημερίδα, καθώς από τη μια μεριά διαβεβαιώνει ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού έχει προσωρινό χαρακτήρα και από την άλλη ασκεί κριτική στους ηγέτες της χώρας που δεν εξάντλησαν όλα τα μέσα προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών αυτών υπό τουρκική διοίκηση.
Σύμφωνα με τον ολλανδό ΥΠΕΞ, οι νεοθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν κίνδυνο για την κατάσταση ασφάλειας της Ολλανδίας. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, προσθέτει η εφημερίδα, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σχεδιάζει να στείλει στην Τουρκία περισσότερους διπλωμάτες προκειμένου να προειδοποιήσουν την ηγεσία της χώρας, όσο είναι καιρός, για τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Η εκτίμηση της εφημερίδας είναι ότι ο υπουργός αντιλαμβάνεται ότι οι βλέψεις της Τουρκίας στην Συρία και το Ιράκ «πηγαίνουν πιο μακριά» από την εκπεφρασμένη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ΡΚΚ. Επισημαίνεται πάντως ότι μια «επιθετική» Τουρκία μπορεί να βάλει σε μπελάδες το ΝΑΤΟ, καθώς εάν εμπλακεί σε πολεμική αναμέτρηση θα έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί την συμμαχική αλληλεγγύη και να αξιώσει από χώρες όπως η Ολλανδία να πολεμήσουν κι αυτές στο πλευρό της.
Καταλήγοντας, ο συντάκτης αναφέρει επίσης ότι ο ολλανδός ΥΠΕΞ τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών κατά τα πρότυπα του FBI ή της CIA, η οποία – σε αντίθεση με την Europol - θα μπορεί να προχωρεί σε συλλήψεις και να διενεργεί έρευνες.