Νέα τροπή μπορεί να πάρει η υπόθεση με την εφαρμογή της CETA, της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, καθώς ακτιβιστές στην Ολλανδία έχουν συγκεντρώσει σχεδόν τα δυο τρίτα των απαιτούμενων υπογραφών που θα ανοίξουν τον δρόμο στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τύχη της συμφωνίας. Το επιχείρημα τους γνωστό: ευνοεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Η υπόθεση αυτή μας προιδεάζει για το τι θα συμβεί με την Διατλαντική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου, την ΤΤΙΡ, με τις ΗΠΑ που έχει πολλούς και δεδηλωμένους εχθρούς, αν και πρώτα πρέπει να περιμένουμε πως θα κινηθεί ο Τράμπ στο θέμα αυτό
Σημειώνεται ότι οι Βαλλόνοι του Βελγίου είχαν αρνηθεί να εγκρίνουν την συμφωνία αρχικά, αλλά υποχώρησαν μετά από ισχυρές πιέσεις.
Οι Ολλανδοί έχουν δυο φορές καταψηφίσει πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε δημοψηφίσματα: την πρώτη φορά το 2005 απορρίπτοντας το προτεινόμενο ευρωπαϊκό σύνταγμα και την δεύτερη φορά τον Απρίλιο όταν αρνήθηκαν να πουν το «ναι» στα σχέδια για πιο στενές σχέσεις της Ε.Ε. με την Ουκρανία.
Για την CETA οι ακτιβιστές άρχισαν να συγκεντρώνουν από πέρσι υπογραφές και έχουν πλέον καταγράψει τα ονόματα 200.000 ατόμων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με τον νόμο, 300.000 είναι αρκετές για να διεξαχθεί «συμβουλευτικό δημοψήφισμα» για οποιοδήποτε νομοσχέδιο προσπαθήσει να περάσει η κυβέρνηση από τη βουλή. Εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν το εν λόγω νομοσχέδιο και η προσέλευση στη κάλπη είναι πάνω από 30%, η κυβέρνηση χρειάζεται τη συγκατάθεση της βουλής για να προχωρήσει, προσφέροντας πιθανότατα συμβιβαστικές προτάσεις ή τροποποιήσεις για να ανταποκριθεί στη λαϊκή βούληση.
Μια ήττα της κυβέρνησης σε δημοψήφισμα θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο δρόμο της επικύρωσης της CETA, η οποία διασώθηκε στο παραπέντε τον περασμένο μήνα, μετά την άρνηση της βελγικής περιφέρειας της Βαλονίας να δώσει τη συγκατάθεση της πριν δοθούν αρμοδίως οι διαβεβαιώσεις που ζητούσε.