Πιστοί στο δόγμα ότι η Τουρκία έχει πάντα δίκιο , παρά τις μεγάλες ήττες που έχει υποστεί, οι Τούρκοι διπλωμάτες συνεχίζουν μια μάχη οπισθοφυλακών χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.
Με αυτό το πνεύμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις 2 Αυγούστου, ότι το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκία, άρα για να γίνουν έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να δώσει την άδειά της η Άγκυρα. Κάτι που φυσικά καμία ξένη εταιρεία δεν έχει κάνει , ούτε πρόκειται να κάνει.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε:
«Στις 27 Ιουλίου 2016 ανακοινώθηκαν οι εταιρίες που υπέβαλλαν προτάσεις στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του διεθνούς διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων που αφορά σε κάποια οικόπεδα της αποκαλούμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της περιοχής της ελληνικής Διοίκησης της νότιας Κύπρου.
Σε αυτό το θέμα, όπως υπογραμμίστηκε και στην Ανακοίνωση της 25 Μαρτίου, ανάμεσα στα οικόπεδα που περιλαμβάνει ο εν λόγω διαγωνισμός, ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου έξι (6), βρίσκεται εντός των ορίων του οικοπέδου της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας. Δεν είναι δυνατό οι ξένες εταιρίες να έχουν άνευ αδείας τη δυνατότητα αναζήτησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια ύδατα δική μας αρμοδιότητας.
Από την άλλη πλευρά, κατά τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εντατικά προς την κατεύθυνση μίας δίκαιης, μόνιμης και συνολικής λύσης στην Κύπρο, παρά τη συμφωνία ότι μετά την ενδεχόμενη λύση οι φυσικοί πόροι του νησιού θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά, η οποία οφείλει να θεωρεί ως μελλοντικό ισότιμο εταίρο την τ/κ πλευρά, συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και επιμένει να διεξάγει μονομερείς προσπάθειες σε αυτό το θέμα.
Με βάση την παράνομη και άκυρη άδεια, καλούνται εκ νέου οι εταιρίες και χώρες που θα μπορέσουν να διεξάγουν εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της ε/κ διοίκησης της Νότιας Κύπρου, να σεβαστούν τα νόμιμα, ίσα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα της τ/κ πλευράς, του συνόλου του νησιού, και να δραστηριοποιηθούν με κοινή λογική. Από την άλλη πλευρά, διαβεβαιώνεται ότι θα ληφθούν κάθε είδους μέτρα προκειμένου η Τουρκία, να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της υφαλοκρηπίδας.»